Is sportvasten een goed idee als je wil afvallen? Wij zochten het uit en zijn verbaasd

We kennen het allemaal wel: je hebt je nog al laten gaan in de wintermaanden. Netflix bingen gaat nou eenmaal goed samen met M&M’s. Wil jij daarom een paar kilo afvallen? Dan kan dat met sportvasten. Het is een relatief nieuw ‘dieet’ waarbij je tien dagen hard sport en op bepaalde dagen vast. Wij zochten voor je uit of dit een goed idee is.

First things first. Afvallen is een heel persoonlijk onderwerp, waar niet te licht over gedacht dient te worden. Wij hebben body positivity hoog in het vaandel staan en vinden het enorm belangrijk dat onze lezeressen lekker in hun vel zitten én gezond zijn. Zie dit artikel dan ook niet als een aansporing om af te vallen als je op een gezond gewicht zit, maar als steuntje in de rug om een gezonde levensstijl te verkrijgen en behouden als je daarnaar op zoek bent.

Wat is sportvasten?

Laten we starten bij wat dit dieet precies inhoudt. Met sportvasten train je tien dagen lang je vetverbranding. Je lichaam gaat dan over van suiker- naar vetverbranding.

Ik maakte afgelopen weekend deze gevulde aubergines naar aanleiding van het weekmenu van @yourmealplanners. Ik gaf er een beetje een eigen draai aan. En t was een groot succes! Het past ook een sportvasten/koolhydraatarme levensstijl èn ik maakte ook nog een vegan variant. Ook maken? Check mijn blog! www.liesbethbooij.com/blog/gevulde-aubergine . . En schrijf je in voor de weekemu’s van de dames van @yourmealplanners off course!! . . . . #lowcarb#koolhydraatarm#recept#kickstartjevetverbranding#sportvasten#fittergy#detox#veganswitch#homemade#afvallen#getfit#gezondeten#lekkereten

235 Likes, 51 Comments – Liesbeth Booij (@liesbethbooij) on Instagram: “Ik maakte afgelopen weekend deze gevulde aubergines naar aanleiding van het weekmenu van…”

Bij het volgen van dit dieet sport je tien dagen achter elkaar, het liefst onder begeleiding van een personal trainer. Daarnaast stelt een coach stelt vast wat je mag eten op basis van je doel, gewicht en huidige conditie.

Over het algemeen zijn de porties klein en eet je met name groente en fruit. Tijdens drie van de tien dagen eet je helemaal niks en leef je op sapjes. Na deze drie ‘vastdagen’ houd je één dag rust en sla je je workout over. Daarna volgen nog drie of vier dagen van sporten en een strikt dieet. Tussendoortjes zijn daarbij uit den boze.

Afvallen met sportvasten

Eerder schreven we al dat je dieet belangrijker is dan de hoeveelheid die je sport, als afvallen je doel is. Sportvasten is hier het bewijs van.

Spice up your life with our royal Dutch Spice. High in vitamin C to boost your immune system to the next level 🧡

102 Likes, 2 Comments – JUICEBROTHERS (@juicebrothers) on Instagram: “Spice up your life with our royal Dutch Spice. High in vitamin C to boost your immune system to the…”

In de tien dagen val je gemiddeld twee tot zes kilo af. Dit is deels vocht, maar komt vooral doordat je lichaam omschakelt naar een nieuwe manier van verbranden: je gaat van suikerverbranding naar vetverbranding.

De voor- en nadelen van sportvasten

Overweeg jij om te gaan sportvasten? Lees dan eerst nog even de voor- en nadelen van dit dieet.

Voordelen

– Je valt in tien dagen tijd veel af en je ‘reset’ je lichaam.
– Doordat je geen tussendoortjes eet en je houdt aan een strak schema, verander je je vastgeroeste eetpatroon. Snaai jij altijd om 16 uur? Dat mag niet met dit dieet. Hierdoor val je extra af en ben je na afloop bewuster van wat je in je mond stopt.
– Het is heel duidelijk wat je wel en niet mag, waardoor het dieet goed is vol te houden.
– Sportvasten doe je maar tien dagen. Ook al lijken deze dagen misschien eindeloos, na die tien dagen ben je klaar. Natuurlijk moet je daarna niet meteen naar de voorraadkast rennen en naar chips grijpen, maar het is te overzien.

⁣ Prachtig plaatje van een heerlijke breakfast Vegan bowl!⁣ ⁣ #smoothiebowl#breakfast#healthybreakfast #spinach#fittergy #greens #kiwi #mintleaves #limejuice #almondmilk #avocado #greensmoothie #plantbased #vegan #eatmoreveggies #goodforyou #goodfortheworld

53 Likes, 1 Comments – Fittergy (@fittergy) on Instagram: “⁣ Prachtig plaatje van een heerlijke breakfast Vegan bowl!⁣ ⁣…”

Nadelen

– Het sportvasten dieet is niet voor iedereen geschikt. Je moet een goede basisconditie hebben, een gezond BMI en regelmatig sporten. Zo hou je dit dieet vol en boek je het beste resultaat.
– De eerste dagen voel je je flauw en is het moeilijk om te sporten.
– Dit dieet kan je het beste doen onder begeleiding van een expert. Zelf uitvoeren kan verkeerd uitpakken, omdat je niet goed weet wat je binnenkrijgt en hoe veel je precies mag eten.

Al met al zijn we onder de indruk van de resultaten. Toch vinden we het een heftig regime en weten we niet of dit wel zo goed voor je is. De resultaten zijn ronduit verbazingwekkend en we zijn benieuwd hoe goed het werkt op de lange termijn.

Lijkt sportvasten jou te heftig, maar wil je wel een paar kilo’s kwijt? Met dit extreem makkelijke dieet gaat dat zeker lukken.

FittergyGezondheidsnet

Reageer op artikel:
Is sportvasten een goed idee als je wil afvallen? Wij zochten het uit en zijn verbaasd
Sluiten