Alex Ebbers
Alex Ebbers Entertainment 15 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

NSMBL’s Spotify-artiest van de week: Jessie Reyez – een vrouw met een stem en een verhaal

We weten niet hoe het met jullie zit, maar wij kunnen geen dag zonder muziek. Sterker nog, het voelt af en toe alsof we elke seconde van de dag muziek luisteren. Omdat het soms lastig is om nieuwe vette muzikanten te ontdekken, licht NSMBL wekelijks een toffe artiest uit.

Sommige zangers, zangeressen of bands ken je misschien al en anderen zullen nieuw voor je zijn. Deze week lichten we een van onze favoriete zangeressen uit: Jessie Reyez. Een vrouw met een prachtig, eigen geluid én een verhaal.

IF U WANNA SEE MY FACE OR MY INSPIRATIONAL SHIT OR MY MUSIC ON YOUR FEED YOU NEED TO COMMENT “YAS BITCH” SO INSTAGRAM FEEDS YOU A BAD BITCH EVERYDAY #COMMENTorDIE

169.4k Likes, 7,680 Comments – Jessie Reyez (@jessiereyez) on Instagram: “IF U WANNA SEE MY FACE OR MY INSPIRATIONAL SHIT OR MY MUSIC ON YOUR FEED YOU NEED TO COMMENT “YAS…”

Spotify-artiest van de week: Jessie Reyez

Jessie Reyez is een 27-jarige zangeres die geboren werd in Toronto, Canada als dochter van twee Colombiaanse ouders. Haar eerste contact met muziek was dankzij haar vader, die haar gitaar leerde spelen. Gecombineerd met haar prachtige, eigen stemgeluid was een ster geboren. Inmiddels heeft ze samengewerkt met onder anderen Eminem (Good Guy), Sam Smith (Promises), Kehlani (Body Count) en 6LACK (Imported).

Muziek met een statement

Jessie is niet bang zich open te stellen met haar muziek. In haar R&B / soul-nummer zegt ze waar het op staat en ze neemt geen blad voor de mond. Haar nummers zijn aangrijpend, puur, vaak feministisch en altijd pakkend. Mooie voorbeelden daarvan zijn ‘Body Count’ en ‘Gatekeeper’.

Body Count

Met ‘Body Count’ maakt Jessie Reyez een statement omtrent de seksualiteit en zelfstandigheid van vrouwen.
“You don’t gotta tell me ’bout your body count
I don’t gotta know your ex’s name
‘Cause if it just so happens that you turn around and ask me
I think you might feel some type of way
I dodge dick on the daily, yeah” zo klinken de eerste woorden van het nummer.

De remix met Kehlani en Normani (stiekem vinden we deze versie nog beter) heeft het een nog feministischer nummer gemaakt waarvan de boodschap meer dan duidelijk is: “I’m independent, I’m self sufficient
And I don’t need a wedding ring.”

Gatekeeper

In het nummer ‘Gatekeeper’ snijdt Jessie een heftig onderwerp aan; seksisme en misbruik in de muziekindustrie.
“Oh I’m the gatekeeper
Spread your legs
Open up
You could be famous
If you come up anywhere else, I’ll erase you
Drink up, bitch, we got champagne by the cases
Don’t you know? Don’t you know?
We are the gatekeepers
Spread your legs
Open up
You could be famous
You know we’re holding the dreams that you’re chasing
You know you’re supposed to get drunk and get naked”

De tekst gaat over muziekproducer Detail, die haar bedreigde en probeerde misbruik van haar te maken op een avond waarop ze werd geïntroduceerd aan hem en zijn vrienden.

Jessie Reyez on Twitter

One night, over 6 years ago Noel ‘Detail’ Fisher tried this on me. I was lucky and I got out before it got to this. I didn’t know what to say or who to tell. I was scared. Fear is a real thing. The girls that came out are brave as hell.


Ze maakte een korte film over het voorval, genaamd ‘Gatekeeper: A True Story’ waarin ze vertelt van de avond verwacht te hebben dat ze ‘met de juiste mensen handjes zou schudden’. Het bleek totaal anders te gaan dan ze had gehoopt. In de video is te zien hoe de muziekproducer haar erinluist mee te gaan naar zijn huis, waarna hij haar probeert te misbruiken. In een interview met Billboard heeft Jessie omschreven dat wat er in de video gebeurd, daadwerkelijk zo is gegaan. Zo horen we de man uitspraken doen, die Jessie vervolgens verwerkte in haar nummer ‘Gatekeeper’.
“I was this close to selling my soul that night. I was this close to breaking,” vertelt ze aan het einde van de video.

Jessie Reyez – Gatekeeper: A True Story (The Short film)

“Years ago I was introduced to a big producer… The devil tempts but he doesn’t win.”


Jessie bleek haar ziel niet te hoeven verkopen om een ster te worden. Haar prachtige nummer ‘Figures’ behaalde de 58ste plek in de Canadian Hot 100 in 2017 en werd door Music Canada gecertificeerd als dubbel platina. In de daaropvolgende jaren werd ze genomineerd voor verschillende awards, won ze de Canadese Juno Award voor ‘Breakthrough Artist’, bracht ze twee EP’s uit en werkte ze samen met verschillende wereldberoemde artiesten. Als er één vrouwelijke muzikant een voorbeeld voor je mag zijn, laat het dan alsjeblieft Jessie Reyez zijn.

NSMBL’s Spotify-artiest van de week – Mahalia

Billboard

Reageer op artikel:
NSMBL’s Spotify-artiest van de week: Jessie Reyez – een vrouw met een stem en een verhaal
Sluiten