Tessa Ham
Tessa Ham Werk & Carrière 30 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

7 stappen die je moet nemen om nooit meer te hoeven werken

De kans is groot dat je inmiddels al eens van de term FIRE hebt gehoord. Steeds meer mensen streven er namelijk naar om FIRE (Financial Independence Retire Early) te worden. Want wat is er nou lekkerder dan nooit meer een dag in je leven te hoeven werken? Lijkt jou dat ook wel wat? Lees dan verder.

We waarschuwen alvast: om FIRE te worden en nooit meer te hoeven werken, is een lange adem nodig. Het is een enorm doel, dat soms (tientallen) jaren duurt om het te bereiken. Het is een marathon en geen sprint. It’s up to you of je het dat waard vindt.

Stappenplan om FIRE te worden

Even een kleine opfrisser als je niet precies weet wat FIRE is. Je bent FIRE als je genoeg gespaard en geïnvesteerd hebt om nooit meer een dag in je leven te hoeven werken.

Dat betekent niet per se dat je stopt met werken als je houdt van je baan. Maar het geeft een enorme vrijheid om te weten dat je nooit meer hoeft te werken als je dat zou willen. Een stappenplan.

1. Bereken je FIRE-nummer

De eerste stap in je FIRE-reis? Uitvogelen hoeveel je precies gespaard en geïnvesteerd moet hebben. Welk bedrag heb je nodig om deze droom de realiteit te maken? Dat is je FIRE-nummer.

Er gaan verschillende berekeningen de ronde, maar de algemene vuistregel is: je jaarlijkse uitgaven x 25 = je FIRE-nummer. Je zal dus je jaarlijkse uitgaven moeten uitrekenen om tot je FIRE nummer te komen. Op Get Fired vind je een uitgebreid stappenplan om je FIRE nummer te berekenen. Je kunt ook een calculator gebruiken die je op internet tegenkomt.

Het lijkt misschien een enorm bedrag als je dit hebt berekend, maar na deze eerste stap heb je een einddoel om naartoe te werken.

2. Bespaar op je uitgaven

We gaan niet liegen: FIRE worden is moeilijk. Het is niet voor iedereen weggelegd. Om zo snel mogelijk je nummer te bereiken, zal je met een hakmes door je uitgaven moeten gaan en zo zuinig mogelijk moeten leven.

In deze tweede stap kijken we dan ook hoe je op je uitgaven kunt besparen. Zoek uit of je met verzekeringen niet ergens anders goedkoper uit bent, stop alle abonnementen waar je niets meer mee doet en bedenk een bedrag dat je maandelijks mag uitgeven aan boodschappen en andere zaken.

3. Betaal jezelf eerst

Misschien doe je dit al, maar zo niet: betaal jezelf eerst. Spaar zodra je je salaris hebt gekregen en kijk niet hoeveel je nog over hebt aan het einde van de maand. Doordat je minder geld op je rekening ziet staan, heb je het gevoel dat je niet meer kunt uitgeven. Dat willen we!

4. Investeer je geld om FIRE te worden

Met alleen sparen kom je er niet. Daar is het bedrag dat je nodig hebt om nooit meer te hoeven werken te groot voor. Om FIRE te worden, zal je dus ook moeten beleggen. Dit brengt wel risico met zich mee, dus ga voor zo weinig mogelijk risico en beleg in een ETF met wereldwijde dekking.

5. Boost je inkomen

Vaak zijn we zo gefocust op het bedrag dat we sparen en beleggen verhogen, dat we vergeten dat we de andere kant óók kunnen verhogen: ons inkomen. Boost je inkomen om sneller bij je FIRE-nummer te komen, door bijvoorbeeld een side hustle te starten, een promotie en/of salarisverhoging te krijgen, een nieuwe baan te zoeken of voor jezelf te beginnen.

6. Vermijd leefstijlinflatie

Het begrip leefstijlinflatie houdt in dat hoe meer je verdient, des te meer je (ongemerkt) gaat uitgeven. Je hebt dan misschien een salarisverhoging gekregen, door leefstijlinflatie houd je aan het einde van de maand precies evenveel over. Dat is zonde, want als je deze salarisverhoging spaart of zelfs belegt, ben je eerder bij je FIRE nummer en hoef je dus ook eerder nooit meer een dag te werken.

7. Vergelijk jezelf niet met anderen

Als je eerder wil stoppen met werken, zal je nu opofferingen moeten maken. Vergelijk je eigen leven nu even niet met collega’s, vrienden of familie. In plaats van zoveel mogelijk geld opzij zetten, zullen zij namelijk regelmatig in nieuwe kleren verschijnen, uit eten gaan en op luxe vakanties gaan.

Hoewel het nu misschien even slikken is, zullen zij nog tot hun 67e (of later) voor dag en dauw moeten opstaan, om eerst in de file te staan en vervolgens acht uur lang te werken. Terwijl jij geen wekker hoeft te zetten en aan de andere kant van de wereld wakker kan worden. Focus je op je einddoel.

Money Under 30

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.