Tessa Ham
Tessa Ham Money 24 nov 2021

Bij deze wo-studies kun je rekenen op het beste en slechtste startsalaris

Natuurlijk draait niet alles om geld, maar toch is het niet gek dat je nieuwsgierig bent naar de wo-studies met het beste en slechtste startsalaris. Als je na jaren zwoegen uit de schoolbanken komt met een torenhoge studieschuld, wil je toch lekker kunnen verdienen. Ben je nog op zoek naar een studie? Of doe je een wo-studie en ben je benieuwd of jouw studie in één van de lijstjes staat?

Uit de Keuzegids Universiteiten blijkt bij welke wo-studies je kunt rekenen op het beste en slechtste startsalaris. Op zoek naar een hbo-studie? Kijk dan hier naar de studies waarmee je het meeste kunt opstrijken.

Wo-studies met het beste startsalaris

Als je bereid bent om tussen tanden van vreemden te wroeten, staat daar een mooie vergoeding tegenover. Je kunt namelijk op het beste startsalaris rekenen als je de wo-studie tandheelkunde hebt afgerond. Sterker nog, deze studie steekt met kop en schouders boven de rest van het lijstje uit.

Dit zijn de wo-studies met het beste startsalaris. Let op: het gaat hierbij om bruto maandsalarissen.

 1. Tandheelkunde – €5.620
 2. Geneeskunde – €3.440
 3. Econometrie – €3.430
 4. International Business – €3.250
 5. Norarieel & fiscaal recht – €3.250
 6. Informatica – €3.150
 7. Economie – €3.110
 8. Constructiestudies – €3.100

De gids zet overigens nog wel een kanttekening bij het hoge startsalaris van tandartsen. Je gaat namelijk vaak aan de slag als zelfstandig tandarts. Als je verstandig bent, zet je daarom nog ongeveer de helft opzij voor belastingen en je pensioen. Dan boer je nog steeds lekker, maar je verdwijnt dus wel uit dit lijstje.

Wo-studies met het slechtste startsalaris

Nu ben je natuurlijk ook benieuwd naar het andere uiterste: bij welke wo-studies moet je op het slechtste startsalaris rekenen?

 1. Culturele antropologie – €1.790
 2. Kunst & cultuur, kunstgeschiedenis – €1.980
 3. Archeologie – €1.990
 4. Taalwetenschap – €2.060
 5. Theologie & religiewetenschappen – €2.090
 6. Geschiedenis – €2.340
 7. Biomedische wetenschappen – €2.360
 8. Niet-Westerse talen & culturen – €2.390

Hoe zit het dan met de kans op een baan?

De Keuzegids kijkt niet alleen bij welke wo-studies je een dik salaris hebt, maar ook waar je het snelst aan de bak komt. Hoewel je bijvoorbeeld bij diverse taal & cultuurbachelors geen superhoog startsalaris hebt, weet 97 procent van de studenten binnen vier jaar een baan binnen de sector te vinden. Ook International Business, Kunstmatige intelligentie, Life science en brede bètastudies scoren goed met 97 procent. Econometrie en scheikunde doen het iets beter met 98 procent. Maar het is de wo-studie informatiekunde die de kroon spant: maar liefst 99 procent van de studenten vindt een baan.

Wanneer je Theologie & religiewetenschappen of Politicologie hebt gestudeerd, heb je de minste baankansen. Bij deze wo-studies vindt 67 en 75 procent binnen vier jaar een baan binnen het vakgebied. Ook bij Kunstgeschiedenis (78 procent), Criminologie (80 procent), Farmacie & farmaceutische wetenschap (81 procent) en Gezondheidswetenschappen (83 procent) horen in dit rijtje.

Er is natuurlijk iets dat nog belangrijker is dan een dik startsalaris of een hoge baankans. Dat is namelijk of jij de studie leuk vindt en of je hebt gevonden waar je blij van wordt. Staar je daarom niet blind op de wo-studies in dit artikel en zorg er gewoon voor dat jij uitblinkt in wat je doet. Dan zal alles op z’n pootjes terechtkomen.

Dit is het gemiddelde startsalaris van mensen met een mbo, hbo en wo-opleiding

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

RTL Nieuws

Reageer op artikel:
Bij deze wo-studies kun je rekenen op het beste en slechtste startsalaris
Sluiten