Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 15 apr 2020

De hele dag statisch sinds je in quarantaine zit? Hier komt het door

Je hebt je vast al afgevraagd waarom je de laatste tijd ineens zo statisch bent. Je haren staan omhoog en je hoeft maar iets of iemand aan te raken en je krijgt een stroomschokje. Annoying, maar niet zo gek. Je bent namelijk niet de enige.

Sinds de quarantaine hebben veel meer mensen er last van. Grote kans dus dat het iets te maken heeft met de thuisquarantaine. Wij zochten het voor je uit.

Statisch sinds de quarantaine

Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld. Statische elektriciteit kan namelijk worden veroorzaakt door wrijving tussen voorwerpen die uit verschillende materialen bestaan. De wrijving tussen bijvoorbeeld je broek en de stof van je stoel kan zorgen voor elektrische lading. Dat maakt je weer statisch, omdat de lading naar de grond wil. En let’s be honest, we zitten de hele dag door best veel op eenzelfde plek (wat dus voor wrijving kan zorgen).

Luchtvochtigheid

Dat is niet het enige waardoor elektrische lading ontstaat. Het heeft ook te maken met de luchtvochtigheid. De elektrische lading wordt namelijk normaal gesproken via vochtdeeltjes in de lucht weggeleid. In de zomer, wanneer de luchtvochtigheid laag is, is dit bijvoorbeeld lastig en ben je over het algemeen meer statisch dan in de wintermaanden.

Thuisquarantaine

Nu is het zo dat de luchtvochtigheid deze dagen helemaal niet laag is – tenminste, buiten niet. Maar omdat we met zijn allen veel binnen zitten, soms met de verwarming aan, is de luchtvochtigheid in huis laag.

Er zijn gelukkig ook manieren om ervoor te zorgen dat je minder statisch wordt. Zo kun je het beste binnenshuis op blote voeten lopen. Vermijd in ieder geval schoenen met rubberen zolen, die houden de ontlading namelijk tegen. Wat je ook kunt doen is met een plantenspuit door je huis sprayen. Dat krikt namelijk de luchtvochtigheid in huis op én zorgt ervoor dat je minder statisch wordt.

Loop je veel in je pyjama rond deze dagen? Let dan op: dit is hoe vaak je je pyjama zou moeten wassen (en wat er gebeurt als je dat niet doet).

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

RTL Nieuws

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
De hele dag statisch sinds je in quarantaine zit? Hier komt het door
Sluiten