Stoppen met de pil: dit is alles wat je erover moet weten
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F06%2Fde-pil-3.png)
Een tijdje geleden schreven we al over het fenomeen ‘ontpillen’, oftewel de trend van het stoppen met de anticonceptiepil. Uit een onderzoek bleek dat 70 procent van de jonge vrouwen erover nadachten te stoppen met het ‘wondermiddel’.
Stoppen met de pil
Bij het stoppen met de pil komen er een heleboel dingen kijken. Het begint natuurlijk bij de beslissing en daarbij de vraag welk moment het beste is. Vervolgens heb je te maken met de gevolgen – en dan met name de voor- én nadelen daarvan – en wat andere zaken die belangrijk zijn, want wat zijn alternatieve anticonceptiemiddelen en hoe snel word je weer ‘gewoon’ ongesteld? NSMBL helpt je graag aan antwoorden.
Lees ook: Dit gebeurt er als je de pil vergeet in week 1, week 2 of week 3.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F06%2Frawpixel-550991-unsplash.jpg)
Wanneer stoppen met de pil?
Praktisch gezien kan je op elk moment stoppen met de pil. Wel is het ietsje verstandiger – voor je menstruatiecyclus – om je strip af te maken. Dit betekent dat je na je stopweek niet meer aan een nieuwe strip begint. Zo kan je lichaam namelijk beginnen met het herstellen van de natuurlijke cyclus.
Voordelen van stoppen met de pil
De volgende symptomen kúnnen optreden. Het is dus niet gezegd dat dit bij iedereen gebeurt.
1. Een verhoogd libido
2. Je raakt een paar kilo’s kwijt
3. Je bent iets gevoeliger
4. Je hebt weer een natuurlijke hormoonbalans
5. Je bent minder lang ongesteld
6. Minder last van stemmingswisselingen
7. Minder tot geen last van migraine
8. Kans op zwangerschap is groter
9. Je hoeft niet meer aan de pil te denken
Nadelen van stoppen met de pil
In de pil zitten hormonen, dus het is vrij logisch dat je lichaam er even aan moet wennen als je ermee stopt. De ene vrouw heeft er meer last van dan de ander, maar de kans is groot dat je last zult krijgen van een aantal symptomen. Enkele mogelijke bijwerkingen zijn dan ook:
1. Hoofdpijn
2. Buikpijn of buikkrampen
3. Pijnlijke borsten
4 Stemmingswisselingen
5. Misselijkheid
6. Puistjes
7. Gewichtsschommelingen
8. Onregelmatige menstruatie
Vaak gaan de vervelende ontwenningsverschijnselen vanzelf over als je natuurlijke menstruatiecyclus weer op gang is gekomen. Als je er wel last van blijft houden, kan je het best even langs de huisarts gaan.
Alternatieve anticonceptiemiddelen
De volgende anticonceptiemiddelen zijn goede alternatieven voor de anticonceptiepil.
1. Spiraal (met of zonder hormonen)
2. Anticonceptiepleister
2. Anticonceptiering
3. Prikpil
4. Anticonceptiestaafje
5. Condoom
6. Anticonceptiemiddel voor mannen
Hoe snel word je ongesteld na het stoppen met de pil?
Iedere menstruatiecyclus verloopt net even anders. Bij de ene vrouw is de natuurlijke cyclus binnen vier weken weer goed op gang en bij de ander kan het zo een jaar duren.
Wanneer je stopt met de pil, is de kans wel groter dat je een heel onregelmatige cyclus krijgt. Dit is natuurlijk vervelend, maar je hoeft je daar verder geen zorgen over te maken. Als het goed is, trekt het namelijk na een paar maanden vanzelf bij. Binnen zes maanden na de eerste menstruatie – na het stoppen met de pil – hebben de meeste vrouwen weer een regelmatig ritme.
Dit vind je vast ook interessant: Bloody Hell: hoe kan je een menstruatie opwekken?