Myrthe Hoekstra
Myrthe Hoekstra Love & Life 14 mrt 2018

70% van de jonge vrouwen wil stoppen met de pil – dit zijn de redenen

Vrouwen gebruiken de anticonceptiepil veel minder dan voorheen. Dat blijkt uit een onderzoek, waarin meer dan 2000 vrouwen het hemd van het lijf zijn gevraagd over hun gebruik van de anticonceptiepil.

Uit dit onderzoek kwamen meerdere interessante resultaten naar voren, waaronder het feit dat 70 procent van de vrouwen die de pil gebruik(t)e, zegt dat ze ermee gestopt is of er in de afgelopen drie jaar over nadacht om ermee te stoppen.

Terug in de tijd

Er zijn meerdere redenen om voor de anticonceptiepil te kiezen. Nummer één is natuurlijk het voorkomen van een zwangerschap, maar de pil wordt ook gebruikt tegen acne en buikkrampen. Met de komst van de pil in 1960, werd het al snel een wereldwijd succes. Eén derde van de vrouwen in Amerika gebruikte het medicijn al snel. “Suddenly, women were in this position of having more contraception options other than to not have sexvertelt gynaecoloog Lauren Streicher.

In 1980 zaten al 80 miljoen Amerikaanse vrouwen aan de pil. Dankzij het feit dat de pil zwangerschap voorkomt, is het aantal Amerikaanse vrouwen dat werkt, sinds de komst van de anticonceptiepil meer dan verdrievoudigd. Tja, noem maar eens een medicijn dat meer voor de vrouw heeft gedaan. Toch wordt de pil steeds minder gebruikt.

stoppen met de pil

Stoppen met de pil

In samenwerking met ‘Power to Decide‘ deed Cosmopolitan onderzoek onder 2000 jonge vrouwen. Het resultaat? 70 procent van de jonge vrouwen die de pil gebruikt(e), zegt dat ze ermee gestopt is of er in de afgelopen drie jaar over nadacht om ermee te stoppen.

Uit het onderzoek kwamen verschillende resultaten naar voren, waarvan we de meest interessante op een rijtje hebben gezet.

Andere anticonceptiemiddelen

Anno 2018 zijn er een heleboel betrouwbare anticonceptiemiddelen bijgekomen, waaronder het anticonceptiemiddel voor mannen. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat 25 procent van de vrouwen (dat zijn dus 500 vrouwen) simpelweg is gestopt met de pil, omdat er een ander anticonceptiemiddel is. “I’ve definitely seen attitudes change over the past few years” vertelt gynaecoloog Andrea Chisholm. De reden? “Millennials are ­looking for more convenience.

Vrouwen geven eerder de voorkeur aan het spiraaltje. Middelen zoals de anticonceptiepleister, het anticonceptstaafje of de prikpil worden ook vaak genoemd; maar liefst 18 procent van de vrouwen kiest hiervoor.

Het vergeten van de pil

Nog een reden is dat de pil vaak wordt vergeten. “Seriously, ­having to take it at the same time every day is ridiculous” zegt Kaitlin, een 30-jarige vrouw uit Amerika. “What with work, working out, and a personal life, she wondered, who can be bothered? And if you miss one, you have a total freak-out that you’re pregnant.” Kaitlin heeft inmiddels de pil aan de kant gelegd. Nu gebruikt ze een anticonceptie-ring, die ze maar één keer in de maand hoeft te vervangen.

Geruchten

Hoewel de pil toch al zo’n zestig jaar meegaat, bestaan er nog steeds misverstanden over. Zo gaan er geruchten de ronde dat de pil tot een miskraam kan leiden of dat je lichaam op een gegeven moment een pauze nodig heeft. Deze geruchten zijn beide onjuist. “It’s common to share these stories with friends, but they can leave people with the wrong impression” zegt Ginny Ehrlich, de eigenaresse van ‘Power to Decide‘.

Nog zo’n gerucht is dat het gebruik van de pil borstkanker veroorzaakt. Dit is niet helemaal waar. Volgens Borstkankervereniging Nederland geeft het slikken van de pil een verhoogd risico van 24% bovenop het risico dat een vrouw überhaupt loopt. Dat percentage klinkt misschien hoog, maar dat is het niet. Voorbeeld: stel je maakt als jonge vrouw van 25 jaar 0,02% kans om borstkanker te krijgen, zorgt het slikken van de pil dat daar 24% bovenop komt. Dat houdt in dat diezelfde vrouw van 25 jaar, dan een risico van 0,025% zou lopen om borstkanker te krijgen.”The idea that somehow these hormones are bad for you is incorrect” vertelt Lauren Streicher. “No medicine is risk-free, but the risks of the Pill are quite low — especially compared to the risks of pregnancy.

stoppen met de pil

Toch zijn er wel bijwerkingen

We moeten dus niet alle geruchten over de pil geloven. Wel zitten er daadwerkelijk bijwerkingen aan de pil. Zo is er niets aan gelogen dat de pil ervoor kan zorgen dat je wat aankomt, dat je (vaker) last hebt van stemmingswisselingen en minder zin hebt in seks. Maar liefst 25 procent van de vrouwen uit het onderzoek beweerde dat dit de reden is waarom ze stopte met de pil.

En nu?

Wat andere vrouwen ook zeggen; blijf lekker bij jezelf! Als jij de pil prima vindt werken, moet je daar gewoon mee doorgaan. Ginny Ehrlich zegt dan ook: “Birth control is a journey, and women change methods all the time based on what’s right for their body or life circumstances“. Wanneer je niet tevreden bent over de pil, ga dan op zoek naar een manier waar jij je wel goed bij voelt.

Cosmopolitan

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
70% van de jonge vrouwen wil stoppen met de pil – dit zijn de redenen
Sluiten