You do you, boo – Zo stop je met het pleasen van mensen

We hebben er allemaal weleens last van, ‘the disease to please‘. Je cijfert jezelf net is te vaak weg voor het geluk van een ander. Maar wanneer ben jij aan de beurt? Pas wanneer je ervoor kiest om jezelf op nummer één te zetten, hoe moeilijk dat soms ook is. Wij leggen je uit hoe je stopt met het pleasen van iedereen en z’n moeder.

Je neemt het werk van een collega over waardoor jij jouw etentje met vriendinnen mist, terwijl die collega met d’r lijf in Ibiza paradeert. Je zegt voor de zoveelste keer ‘oké’ op de vraag of het vriendenetentje bij jou thuis kan waardoor jij uren in de keuken staat. Je besluit ‘s avonds laat je lover op te halen van een feestje waardoor jij ontzettend vermoeid op werk aankomt de volgende ochtend. Klinkt dit bekend? Dan is het tijd om te stoppen met het pleasen van Jan en alleman.

De angst om nee te zeggen

Als pleaser hoor je niet bij de minsten, ook Beyoncé, Lena Dunham en Jessica Alba gaven aan moeite te hebben met nee zeggen. En natuurlijk is er niets mis met een beetje behulpzaamheid en is het leuk om aardig te zijn. Toch is het is nog veel belangrijker om lief voor jezelf te zijn en het beste uit jouw leven te halen, in plaats van een ander naar z’n geluk te duwen.

Waar het allemaal ‘misgaat’ is dat wij pleasers bang zijn voor het conflict dat mogelijk ontstaat als we nee zeggen. Maar wat als dat conflict helemaal niets negatiefs is? Wat als je een goede oplossing voor beide partijen zoekt?

Als het voelt alsof jij moet inleveren terwijl de ander profiteert, dan is dat het moment een andere oplossing te zoeken. Beyoncé kaartte dit ooit aan in haar mini-film Yours and Mine. “I always felt like it was my job to fix problems. I’m a people-pleaser. But I’m no longer afraid of conflict, and I don’t think conflict is a bad thing.”

Zo stop je met pleasen

Misschien ben je al een pleaser van jongs af aan en was je bijvoorbeeld je moeders rechterhand. Daar is niets mis mee, maar het kan er wel voor zorgen dat je moeite hebt met nee zeggen. Als je het nu nog te spannend vindt om in iemands gezicht nee te zeggen, zeg dan iets als ‘Ik check mijn agenda even en kom er later op terug’. Zo heb je extra tijd om na te denken of je het echt wil en hoe je de ‘nee’ gaat brengen.

Nog iets dat helpt, is om de rollen even om te draaien. Zou jij boos en teleurgesteld zijn als jij het vroeg en de ander nee zei? Meestal maak je het schuldgevoel in je hoofd veel groter dan nodig en hebben mensen meer begrip dan je denkt.

Uiteindelijk gaat het niet om waar je nee tegen zegt, maar waar je ja tegen zegt. Zeg ja tegen de dingen die jou gelukkig maken.

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
You do you, boo – Zo stop je met het pleasen van mensen
Sluiten