Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 18 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Cut it out – Waarom je moet stoppen met ‘maar’ en ‘sorry’ zeggen tegen je collega’s

Veel vrouwen zijn verslaafd aan het woord ‘sorry’ geworden. We zeggen sorry als we niezen, huilen of als iemand anders voor onze voeten loopt en bijna tegen ons opbotst. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Kortom: allemaal situaties waarbij oprechte excuses echt niet nodig zijn. En ‘sorry’ is niet het enige woordje dat we gebruiken om onszelf onbewust af te zwakken en kleiner te maken. Zonde, want dat kan ons schaden in onze carrière.

Dit is waarom en hoe je moet stoppen met woorden als ‘sorry’, ‘maar’ en ‘misschien’ in je privéleven, maar ook zeker op de werkvloer.

Waarom gebruiken we taal om onszelf af te zwakken?

Kijk eens eerlijk naar jezelf: hoe communiceer jij op werk? Sommige vrouwen hebben de neiging om verzwakte taal te gebruiken om hun collega’s meer op hun gemak te laten voelen of om de confrontatie niet te hoeven aangaan.

Chimamanda Ngozi Adichie beschrijft het mooi in haar boek We Should All Be Feminists: “We leren meisjes om zichzelf in te krimpen, zichzelf kleiner te maken. Je kunt ambitie hebben, maar niet te veel. Je moet proberen succesvol te zijn. Maar niet té succesvol, want anders bedreig je de man.”

Dat is ook de reden waarom de ‘sorry’s’ en ‘misschien’s’ er onbewust uitfloepen. Maar wat kunnen we doen als de samenleving ons heeft geleerd constant onze eigen kracht te ondermijnen? De eerste stap is om bewust te worden van de verzwakte taal die jij gebruikt, vooral op de werkvloer. Want als jij jezelf kleiner maakt dan je eigenlijk bent, zullen mensen je ook minder serieus nemen. En dat heeft weer schadelijke gevolgen voor je carrière.

Pas als we ons bewust zijn van de taal die we gebruiken, kunnen we de woorden vervangen door krachtige exemplaren. Hieronder delen we een aantal voorbeelden van situaties waar jij je hopelijk bewust van gaat worden.

Te veel sorry zeggen

We zeiden het al in de intro: het is een gewoonte geworden om sorry te zeggen. Daardoor verliest niet alleen de sorry zijn kracht, maar ondermijn jij ook je geloofwaardigheid en zelfvertrouwen. Natuurlijk zijn er situaties waarop excuses wel nodig zijn, maar dat zijn niet de situaties die we nu bedoelen.

  • “Sorry, kan je dat herhalen?” (Want het is jouw fout dat je de andere persoon niet hebt verstaan?)
  • “Sorry, maar ik ben het daar niet mee eens.” (Want het is verschrikkelijk dat je een andere mening hebt? You get it.)
  • “Sorry, maar ik moet je helaas laten gaan.”

Wat kunnen we dan wel zeggen? Socioloog Maja Jovanovic tipt om je excuusjes in te wisselen voor bedankjes. In plaats van ‘Sorry dat je moest wachten’ zeg je bijvoorbeeld ‘Bedankt voor het wachten’. En in plaats van ‘Sorry dat ik zit te klagen’ zeg je ‘Bedankt dat je wilde luisteren’.

“Denk je ook niet?” of “Misschien is het een stom idee, maar…”

Waarom doen we dit soort uitspraken als we een goed idee hebben? Waarschijnlijk om onszelf in te dekken als de ander het geen goed idee vindt. Toch wordt de kans door dit soort uitspraken juist groter dat de ander niet enthousiast is. Als jij dit al niet bent, waarom zou de ander dit dan wel zijn?

“Ik ben geen expert”

Als iemand jou een vraag stelt of je vertrouwt met bepaalde taken, dan denken ze we degelijk dat jij de expert bent. Of in ieder geval denken ze dat je weet wat je doet. Deze willen we dus nooit meer horen. We weten dat het lastig is – veel van ons hebben een innerlijke criticus die ons vertelt dat we een oplichter zijn. Hier vind je tips hoe je met het impostor syndrome om kunt gaan.

“Ik heb het gevoel dat”

Oké, emoties zijn niet per se verkeerd. Toch ondermijnt ook deze uitspraak het idee dat gaat volgen. In plaats daarvan kan je de volgende dingen zeggen:

  • “Ik ben er zeker van dat”
  • “Mijn onderzoek heeft laten zien dat”
  • “Uit mijn ervaring weet ik dat”

We zijn intelligent en hebben skills en kennis. Het is tijd dat we dat volledig laten zien aan de mensen om ons heen en onszelf niet meer onnodig afzwakken en kleiner maken. Je zal zien dat dat veel meer deuren opent.

Lees ook: 6x inspirerende podcasts over feminisme, power vrouwen en zelfliefde

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Cut it out – Waarom je moet stoppen met ‘maar’ en ‘sorry’ zeggen tegen je collega’s
Sluiten