Veel aan je hoofd? Dit gebeurt er in je brein als je stress hebt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F04%2Fivan-aleksic-hko-iWhYdYE-unsplash.jpg)
In de huidige thuis-blijven-situatie komt stress misschien nog wel vaker om de hoek kijken dan daarvoor. Dat is natuurlijk volkomen logisch, maar tegelijkertijd is het ook goed om je te realiseren dat je niet meteen alle interne toeters en bellen hoeft af te laten gaan als er even iets tegen zit.
Door té veel stress kan je namelijk ziek worden – en dat is precies wat je op dit moment wilt voorkomen.
Ziek worden van stress
We zijn ons nog nooit zo bewust geweest van ziektekiemen en bacillen. We blijven daar zo ver mogelijk van uit de buurt door onder andere onze handen te wassen en mondkapjes te dragen. Alles om niet ziek te worden. Maar juist omdat we ons daar zo van bewust zijn, is het ook belangrijk om rekening te houden met dingen waar we indirect ziek van kunnen worden: angst en stress.
We hebben allemaal wel eens een manier van stress ervaren. Stress omdat je je belastingaangifte nog niet gedaan hebt, omdat je bang bent om je baan te verliezen, of misschien kan je door de coronacrisis jouw geliefde een lange tijd niet meer zien. Continu het nieuws checken komt jouw stresslevel ook niet echt ten goede.
Maar laat die gevoelens niet de overhand nemen. Wanneer er meer stress in ons lichaam te vinden is, hebben we minder goede cellen om slechte cellen te bestrijden. En dat zorgt er dan weer voor dat we meer vatbaar zijn voor ziektes. Precies wat we op dit moment níét willen.
Interne wekker
Dit betekent overigens niet dat je bang moet zijn voor stress. Een beetje stress kan goed voor je zijn, het zorgt ervoor dat je op scherp staat op het juiste moment. Zie het als een soort wekker voor je brein. Maar als het een wekker is die continu, dag in dag uit af blijft gaan, kan je je vast voorstellen wat voor een aanslag dat op je brein kan zijn.
Wat je moet doen als je wél stressed out raakt
Voel je dat je tegen dat punt aanloopt? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dat interne alarm niet meer afgaat. Als je merkt dat je hartslag omhoog gaat en je zweethandjes krijgt, probeer jezelf dan te kalmeren met de volgende handelingen:
1. Focus op je ademhaling
Probeer je ademhaling onder controle te krijgen. Vraag jezelf af of je je op dit moment écht zorgen moet maken, of dat je slechts angstig bent. Op deze manier kan je jouw stress beter relativeren.
2. Ga een rondje lopen
Buiten een rondje lopen kan een perfecte manier zijn om je hoofd even helemaal leeg te maken. De extra vitamine D is ook weer mooi meegenomen.
3. Ontspan
Ontspannen is waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer afleiding te zoeken in activiteiten die voor jou ontspannend werken. Lees een boek, begin met borduren,
Een laatste advies: probeer niet te veel te denken aan hetgeen dat zou kúnnen gebeuren. Blijf bezig met het nu. Juist die angst voor de toekomst kan het risico om ziek te worden vergroten.