7 dingen die je moet weten als je wil gaan studeren in het buitenland

Als je plannen hebt om in het buitenland te gaan studeren, moet je aan ontelbaar veel dingen denken. Ondanks dat het veel geregel is, is dat het natuurlijk helemaal waard als je straks met je laptopje op de campus in Parijs zit. Wij helpen je vast een handje op weg door een lijstje te maken met dingen waar je aan moet denken.

Als je aan deze zeven dingen hebt gedacht (oké en nog wat studie-gerelateerde zaken) ben je klaar om je koffer te pakken en het vliegtuig in te stappen. Let’s go.

1. Het kost héél véél geld

Studeren in Nederland is duur, laat staan hoe hoog de kosten zijn als je een (deel van je) studie in het buitenland wil volgen. Het bedrag kan natuurlijk enorm uiteenlopen en New York is veel duurder dan Antwerpen, maar het is wel goed om van te voren je budget te bepalen.

Wie weet hebben je ouders al een paar duizend euro voor je gespaard (want aan die prijscategorie moet je wel denken), anders is het slim zelf te sparen en bij te beunen in de horeca. Misschien moet je zelfs in het buitenland nog wel op zoek naar een baantje om je leven in het buitenland te kunnen bekostigen. Op Nuffic kun je een indicatie vinden over de geschatte kosten in verschillende landen.

2. Beurzen en fondsen

Net zoals je in Nederland recht hebt op studiefinanciering, heb je dat ook als je voor je studie naar het buitenland gaat. Als je daar gebruik van wil maken (en natuurlijk wil je dat want het geld groeit je niet op de rug) is het belangrijk dat je dit ruim op tijd aanvraagt.

Het kan drie maanden duren tot je aanvraag wordt verwerkt en je wil liever niet zonder die beurs in het buitenland zitten. Naast reguliere studiefinanciering zijn er ook nog tal van beurzen en fondsen waar je een aanvraag voor kunt doen. Ben jij een hockeytalent? Dan kun je een sport prestatiebeurs krijgen in de VS. En ja, dat gaat om tienduizenden (!) euro’s.

3. Studeren in het buitenland

Bedenk goed wat je precies in het buitenland wil gaan doen. Ga je een hele bachelor volgen of juist alleen een stage? Je kunt er ook voor kiezen om een summer school programma te volgen of je onder te dompelen in een taal.

Als je niet vanuit een studie, maar voor jezelf gaat, is de kans groot dat je nog veel meer geld kwijt bent. Universiteiten zijn vaak met elkaar verbonden en bieden onder andere onderdak aan op een campus aan met goedkopere kamers. Daar kun je dan alleen gebruik van maken als je zelf op de universiteit zit.

4. Woonruimte zoeken

Als je weet wat je wilt gaan doen kun je op zoek gaan naar een woonruimte (liefst nog eerder). Als je vanuit de universiteit in het buitenland gaat studeren kun je waarschijnlijk terecht op de campus. Super fijn, maar wat nou als dat niet het geval is?

Check of er Facebookgroepen zijn van de stad waar jij naartoe gaat zodat je in contact kunt komen met andere buitenlandse studenten. Er zijn van sommige steden zelfs groepen waar woningen worden aangeboden voor buitenlandse studenten.

Voor een extra zakcentje kun je je eigen kamer nog onderverhuren als dat mag van jouw huisbaas, maar laat vooral niet uitwonende stufi op je adres hier in Nederland aan staan want dat is dikke vette fraude (en dan krijg je DUO achter je aan).

5. Visum aanvragen

Heel belangrijk om niet te vergeten is het aanvragen van een visum als je buiten Europa gaat studeren. Doe dit vooral ook op tijd, voor het geval er iets niet klopt. Wees ook duidelijk over het doel van je reis naar het bewuste land voordat je daar problemen mee krijgt.

6. Verzekeringen regelen

Regel in Nederland je verzekering voor als je straks in het buitenland zit. Je wordt er echt niet vrolijk van als je achteraf een rekening van een doktersbezoekje in het buitenland krijgt opgestuurd. Zoek goed uit of het beter is om je aanvullend te verzekeren of dat het juist gunstiger is om een extra reisverzekering af te sluiten.

7. Inenten

Ook niet onbelangrijk, voor sommige landen heb je inentingen nodig en die moet je op tijd laten prikken. Afhankelijk van de duur van je verblijf worden soms ook meerdere vaccinaties aangeraden. Op deze site check je welke je nodig hebt voor jouw reis.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Hier wil je studeren: deze 16 universiteiten lijken sprekend op Zweinstein

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

We mogen dan wel niet je crush zijn, maar we willen wel wekelijks in je inbox sliden.

* indicates required


Reageer op artikel:
7 dingen die je moet weten als je wil gaan studeren in het buitenland
Sluiten