Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 16 sep 2018

Moeite met studeren? Probeer deze 6 tips om de hoogste cijfers te halen

Het nieuwe semester is weer begonnen en dat betekent dat je binnenkort ook weer je eerste tentamens en toetsen hebt. Is de laatste keer dat je een 10 hebt gehaald jaren terug? Probeer dan deze tips.

Studie tips

Soms voelt studeren als onbegonnen werk. Hoe ga je in godsnaam al die stof in dat mooie hoofdje van je proppen? Met een beetje pech ben je ook nog eens een persoon die al het studiewerk voor zich uitschuift, dus hoe ga je alles in twee nachten leren? Geen paniek. Wij hebben de handigste tips om te studeren voor je op een rijtje gezet.

1. Maak een planning

Dit klinkt super logisch, maar het schiet er toch vaak bij in. Wanneer je moet studeren voor een groot tentamen, is de kans heel groot dat jij last minute begint. In pure paniek raap je al je boeken bij elkaar en ren je naar de bieb. Tevergeefs, want het tentamen is in minder dan 24 uur. Herkenbaar? Dachten we al.

Een realistische planning helpt je erbij om deze onnodige stress te voorkomen. Wel zo handig, want door stress blokkeer je waardoor je al helemaal niks opneemt. Moet je vier hoofdstukken leren? Zorg ervoor dat je elke week één hoofdstuk leert en plan wat tijd in om de laatste paar dagen alles nogmaals door te nemen.

2. Werk met papier

Ja ja, we weten dat we nu net klinken als je zeurende en ouderwetse ouders. Toch is het zo dat studeren met een tastbaar boek of verschillende papiertjes zoveel makkelijker werkt. Volgens een onderzoek van Time hebben studenten die vanaf een scherm lezen meer tijd nodig om de stof op te nemen dan wanneer ze vanaf papier werken.

Studeer je dus altijd vanaf je laptop, tablet of e-reader? Probeer dan eens de stof voor je tentamen uit te printen.

3. Markeerstiften zijn je matties

Dit gaat hand in hand met de tweede tip. Wij hebben altijd gemerkt dat belangrijke onderwerpen uit de tentamenstof markeren het studeren veel makkelijker maakt.

Probeer eens om alle belangrijke dingen te markeren en vervolgens de gemarkeerde stukken nogmaals op te schrijven. Op die manier heb je een samenvatting van de belangrijkste stof én heb je het meerdere keren doorgenomen. Daarnaast is het makkelijker om de highlights van je onderwerp nog een keertje door te nemen wanneer je gestrest op de gang staat vijf minuten voor het tentamen.

4. De curve van vergeten

De wattes? De ‘curve of forgetting’ is een studieconcept. Het is zit zo. De eerste keer dat je iets studeert of hoort in een college onthoud je gemiddeld 80% indien je de stof binnen 24 uur nogmaals doorneemt. En mocht je dat doen, dan schijnt het zo te zijn dat je 100% opneemt als je het een week later nogmaals vijf minuten doorneemt.

Dus dat betekent dat het beter is om meteen na je lessen te studeren in plaats van een dag voor het tentamen. Klinkt logisch, toch? Het voelt misschien als verspilde tijd als je de dag na je les dezelfde stof doorneemt, maar uiteindelijk gaat het je juist veel tijd (en koppijn) schelen.

5. Jezelf overhoren

Als markeerstiften en samenvattingen niet helemaal jouw ding zijn, zijn er meer tips om beter te studeren. Jezelf overhoren of laten overhoren werkt ook goed. Volgens onderwijspsycholoog en onderzoekster Gesa van den Broek zorgen overhoringen er ook voor dat je dingen beter onthoudt.

Het onderzoek liet zien dat studenten stof beter onthouden wanneer ze na het geven van een antwoord horen of het goed of fout is. Op die manier blijft de stof beter hangen. Zorg er dus alvast voor dat je beste vriendin de week voor je tentamen geen plannen maakt.

6. Een rustige omgeving

Studeren in dat leuke koffiezaakje in de stad waar die knappe barista werkt klinkt als een heel leuk idee. Toch is het beter om die knappe man en die lekkere cappuccino even te laten voor wat het is, want je gaat je daar niet concentreren. Ga liever naar je school toe of de bieb en doe je telefoon uit.

Waarom dit zo’n invloed heeft op je cijfers? Volgens de Universiteit van Amsterdam is het zo dat elke keer dat je gestoord wordt, het weer acht minuten duurt voor je concentratie volledig terug is. Krijg jij dus in een uur drie appjes en drie keer de vraag of je nog koffie wilt? Dan heb je één uur studeren volledig weggegooid.

Welke manier van studeren jouw voorkeur heeft, maakt niet uit. Maar als je merkt dat je cijfers de laatste tijd niet zijn zoals je ze graag ziet, probeer dan eens deze tips uit. Hopelijk vlieg jij zo makkelijk het schooljaar door.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Hier wil je studeren: deze 16 universiteiten lijken sprekend op Zweinstein

The best collegesUvA

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moeite met studeren? Probeer deze 6 tips om de hoogste cijfers te halen
Sluiten