Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 13 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Het hebben van een studieschuld: alles wat je erover moet weten

De studietijd is zo erg nog niet. Af en toe studeren, veel stappen en genieten van lange vakanties. Extra fijn om te kunnen lenen bij Ome DUO, zodat je de kosten van je studie én de huur van je studentenkamer kunt betalen.En ach, het afbetalen komt later wel wanneer je er ook genoeg voor verdient.

Maar hoe werkt het precies? Hier lees je alles wat je moet weten over het hebben van een studieschuld.

Een studieschuld

Heel fijn natuurlijk dat de optie er is om geld te lenen bij DUO. Maar als je aan het einde van je studietijd eens even de balans opmaakt en bekijkt hoeveel je studieschuld eigenlijk bedraagt, kun je best schrikken van die tienduizenden euro’s die je ziet staan. Je moet het immers ook weer terugbetalen.

Hoe zit het eigenlijk met het terugbetalen van die schuld? En wat voor invloed heeft het? Wij zochten het voor je uit.

Je studieschuld afbetalen

Als je gaat studeren betaal je collegegeld, boekengeld, eventuele reiskosten en misschien wel huur voor een studentenkamer. Om dit alles te kunnen bekostigen, krijg je studiefinanciering. In het oude stelsel – als je voor september 2015 bent gaan studeren – kreeg je dit als het ware cadeau. In het nieuwe stelsel is het een lening en telt het dus bij je studieschuld op.

Het fijne aan de afbetaling van je studieschuld, is dat je het niet direct en niet in één keer hoeft af te lossen. In de eerste twee jaar nadat je bent afgestudeerd, hoef je nog niks af te lossen. Zodra je studiefinanciering stopt, begint de aanloopfase op 1 januari van het daaropvolgende jaar.

Als de aflosfase is begonnen, na twee jaar, is het de bedoeling dat je iedere maand een bedrag aflost aan DUO. De hoogte van het bedrag wordt door DUO bepaald aan de hand van de hoogte van je schuld, de rente en je inkomen. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om meer af te lossen als je die ruimte hebt. Een geruststelling: je hoeft nooit meer af te lossen, dan je kunt betalen.

Hoe lang heb je voor de afbetaling?

Hoe lang je over de terugbetaling van je studieschuld mag doen, hangt af van je opleidingsniveau en wanneer je met je studie bent begonnen.

MBO-studenten en studenten die voor 2015 zijn begonnen (en daarmee binnen het oude stelsel vallen), moeten hun schuld binnen vijftien jaar aflossen. Als je na september 2015 bent begonnen aan een bachelor of master, heb je 35 jaar om je studieschuld af te lossen.

Good to know: er is ook een mogelijkheid om het aflossen van je studieschuld stop te zetten, dat kan voor maximaal vijf jaar. Dit worden ook wel ‘jokerjaren’ genoemd. Je hoeft daar niet per se een geldige reden voor te hebben. Wel blijft de rente over je studieschuld doorlopen. En de maximale terugbetalingstermijn van vijftien of 35 jaar wordt verlengd met het aantal aflosvrije maanden dat je inzet.

Een schuld over na de afbetaling?

Als je nog een schuld over hebt – een restschuld – nadat de aflosfase is afgelopen, wordt dat kwijtgescholden. Hier hoef je niks voor te doen, dat gebeurt automatisch.

Let wel op: als je een restschuld hebt omdat je achterloopt met je betalingen, dan wordt het bedrag wat openstaat niet kwijtgescholden. Belangrijk dus om iedere maand gewoon af te lossen.

Een studieschuld en hypotheek

Zou je een huis willen kopen? Dan is het wel belangrijk om je te realiseren dat de hoogte van je hypotheek beïnvloed wordt door je studieschuld. De hypotheekverstrekker gaat namelijk vragen naar je studieschuld. Nu is het wel zo dat je een studieschuld niet per se hoeft op te geven – het staat namelijk niet geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie).

Hypotheekverstrekkers en banken krijgen geen zicht in je studieschulden. Je kunt er dus voor kiezen om je studieschuld te verzwijgen, omdat ze het niet kunnen ‘ontdekken’, maar toch kun je beter open kaart spelen. Wat als je bijvoorbeeld je baan verliest, en je onverwacht je huis niet meer kunt betalen? Klop dan maar eens bij de bank aan om te vertellen dat je je studieschuld hebt verzwegen. Het verstandigste is dus echt om op safe te spelen.

Ben je onlangs afgestudeerd en voelt het alsof je in een zwart gat valt? Heel normaal. Hier lees je wat je ertegen kunt doen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Het hebben van een studieschuld: alles wat je erover moet weten
Sluiten