Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Food 28 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Zijn superfoods daadwerkelijk zo super als we allemaal denken?

Het lijkt alsof er elke week een nieuwe superfood in de schappen van de Appie ligt. Superfoods zouden je complete gezondheid en leven transformeren. Maar zijn superfoods het echt waard? Of zijn het eigenlijk gewoon populaire en dure producten? We duiken erin.

Dit zijn superfoods

Van açai tot quinoa, de trendy voedingswaren lijken echt mega goed te zijn voor je gezondheid. Het zou je hele leven verbeteren. Daarnaast ziet het er natuurlijk heel gezellig uit om een hippe açai bowl op je Instagram te zetten. Maar zijn het je zuurverdiende centen waard? Of haalt je lichaam er niet zoveel uit als dat men claimt?

Oprichter van Neuro Coffee, Dr. Mike Roussell, zegt dat superfoods voornamelijk hun beroemdheid te danken hebben aan de indrukwekkende concentratie antioxidanten die erin zitten. Daarnaast komen superfoods met nog veel meer voordelen. Volgens Healthline zitten superfoods bomvol voedingsstoffen en vitamines. Voorbeelden van de gezonde producten zijn bessen, zalm, noten, groene thee en groenten.

Waar moet je voor uitkijken?

Volgens Mike is het verstandig om weg te blijven van poederversies van de verschillende powerfoods. Bosbessen en groene thee zijn goed omdat het je metabolisme een goede boost geeft. Maar poedervorm van bosbessen in je smoothie gooien is niet helemaal hetzelfde. Hij zegt: “The green or red powder that contains a grab-bag of fruits and vegetables claiming nondescript health benefits is not going to be beneficial to you.”

Daarnaast claimt Mike dat het belangrijk is om powerfoods te gebruiken als supplement voor je dieet. Het is dus niet helemaal de bedoeling dat je de hele dag loopt te kauwen op die superfoods van je. Dat kost daarnaast ook veel te veel geld.

Geen prikkie

Over te veel geld gesproken, waarom zijn superfoods zo belachelijk duur?! Voedingsdeskundige en personal trainer Lyuda Bouzinova zegt: “Superfoods may seem more exotic, come from far away places, and have ancient histories.” Laat dat nou precies de reden zijn voor de bizarre prijzen.

De meeste superfoods waar wij allemaal zo lyrisch over zijn groeien in andere delen van de wereld. Vanwege de populariteit wordt het duurder om te verbouwen en vandaar dus de schrik bij het afrekenen bij de kassa.

Het beste dieet

Vrees niet, het is niet nodig om driekwart van je salaris te verbrassen in de Appie aan goji bessen en açai. Volgens Lyuda is het het beste om een variatie van natuurlijke producten te eten. Kies voor gezonde, natuurlijke voedingswaren met veel vitamines en mineralen. Ze zegt: “You don’t need a fancy label to tell you that blueberries or rainbow chard are good for you.” Een gevarieerd dieet is het beste dieet. Daar hoef je geen fancy labeltje voor te volgen.

Ben ik nu Superman?

Nee. Voedingsadviseur Monica Auslander Moreno zegt: “Just because you ate a bowl of strawberries doesn’t mean you won’t catch a cold or experience an instantly lower risk of cancer.” Het is gewoon belangrijk dat je net als met alles in je leven balans hebt.

Voel niet de druk om superfoods te eten, puur en alleen omdat het hip is en iedereen het doet. Als je je niet goed voelt bij het eten van een bepaald product, eet het dan niet. Het is zo simpel, jongens. Als jij je fantastisch voelt bij het beginnen van je dag met een zak spinazie en lijnzaad, lekker doen. Zo niet, kies dan iets waar jij je wel goed bij voelt.

Houd jij van een gezonde levensstijl? Lees dit dan ook.

20 x breakfast bowls om je dag met een vliegende start te beginnen

Elite Daily

Reageer op artikel:
Zijn superfoods daadwerkelijk zo super als we allemaal denken?
Sluiten