Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Beauty 10 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Van A tot Z – Deze supplementen moet je nemen voor een mooie huid

Van jongs af aan krijgen we al mee dat we genoeg vitaminen moeten eten voor een lang en gezond leven. Genoeg fruit en groenten per dag, een multivitamine hier en een visolie daar. Inmiddels worden supplementen steeds populairder en kunnen we elk tekort aanvullen met vitaminepillen. Ook voor de huid kunnen vitaminepillen een grote bijdrage leveren.

Voor een mooie huid heb je vitaminen nodig en kan je eventueel ook supplementen bijslikken. Maar welke supplementen neem je voor die stralende, jonge huid? Wij geven tips.

Je huid heeft het nodig

We hebben vitaminen niet alleen nodig voor een goed en gezond lichaam, ze zijn ook essentieel voor het grootste orgaan dat we hebben: de huid. De huid is namelijk het laatste orgaan waar vitaminen aankomen nadat ze door het hele lichaam zijn gegaan. Dat betekent dat de huid vaak niet genoeg vitaminen binnenkrijgt van hetgeen dat je eet. Tijd om wat bij te slikken dus.

Vitamine A

Vitamine A is een verzamelnaam voor in vet oplosbare retinoïden. Whut? Je kent ze wel, retinal, retinol en retinyl. De retinoïden die ervoor zorgen dat de huid minder snel veroudert, de celomzet wordt verhoogd en het aantal nieuwe cellen verbeterd. Dr Mervyn Patterson, medisch directeur van Woodford Medical zegt hierover:

“They are also referred to as ‘essential vitamins’ as the body cannot synthesise them and they must be absorbed from the diet. Apart from having a very important role in the production of pigment in the back of our eye for vision they are necessary for the orderly control of cell division throughout all of the organs in our body including our skin.”

Vitamine B3

Dr. Marko Lens, eigenaar van Zelens, legt uit dat Vitamine B3 helpt bij het voorkomen van pigmentatie, roodheid van rosacea en vlekken in de huid. Daarnaast is Vitamine B3 essentieel voor de gezondheid van de huid en kan het acne helpen verminderen.

Als je bijvoorbeeld last hebt van een gevoelige huid die snel rood wordt, kan Vitamine B3 je helpen.

Vitamine B5

Volgens Linda Blahr, hoofd training van SkinCeuticals, is Vitamine B5 goed voor het hydrateren van de huid. Goede hydratatie zorgt natuurlijk voor een mooie en verzorgde huid.

“With powerful properties that lock in moisture, B5 is optimal for all skin types. To hydrate, use a light moisturising serum with Vitamin B5 – especially in the morning or under make-up, to make it last longer.”

Vitamine C

Dat Vitamine C goed is voor de huid is natuurlijk oud nieuws. Maar wat maakt deze vitamine zo geliefd? Volgens Dr Patterson, dermatoloog, is Vitamine C een essentieel antioxidant.

Omdat mensen van nature geen Vitamine C kunnen aanmaken, zoals dieren, moeten we het uit onze voeding halen. Het werkt goed voor de aanmaak van collageen en het stimuleert je metabolisme. Voor de huid speelt het een belangrijke rol in het ondersteunen van de stevigheid en het vergroten van collageen productie. We like.

Vitamine D

Natuurlijk halen we Vitamine D uit de zon en hebben we er chronisch tekort aan in de wintermaanden. Toch is vitamine D essentieel voor een gezonde huid. Volgens Abigail James, huidspecialist, zorgt Vitamine D voor een mooie gematteerde huid, het verminderen van vlekken en het bevordert de elasticiteit en glans van de huid. Haal de druppels maar in huis.

Vitamine E

Vitamine E is ook een essentieel antioxidant voor de huid en kan gehaald worden uit noten, zaden, fruit en groenten. Heb je een droge, doffe huid? Dan kan Vitamine E je goed helpen. Abigail James zegt over deze vitamine:

“Vitamin E is a well-loved skincare essential for boosting hydration, it’s a vitamin essential for preventing free radical damage that leads to pigmentation and damaged elastin. It hydrates, prevents water loss, soothes and reduces inflammation so it is good for both sensitive and aging skins.”

Vitamine K

Deze vitamine is niet heel bekend, maar wel essentieel voor de huid. Vitamine K versterkt de cellen en bloedvaten in je lichaam. Voor de huid is Vitamine K ook belangrijk: het wordt vaak gebruikt in oogcrèmes om donkere kringen te verminderen en de huid te ondersteunen. Volgens Abigail James is het daarom het beste om de oogcrème ‘s ochtends voor je moisturizer aan te brengen.

Zink

Last but not least, Zink. Heb je last van acne? Dan kan het zomaar zijn dat je acne zal verminderen nadat je Zink gaat bijslikken. Ook is Zink verwerkt in verschillende huidserums en crèmes. Volgens Linda Blahr is Zink essentieel voor de geïrriteerde huid:

“Zinc helps reduce skin inflammation and irritation whilst providing broad-spectrum sun protection that prevents burns and sun damage. It also improves wound healing and prevents bacterial infections as well as treating acne breakouts.”

Nu je weet welke supplementen werken voor jouw huidprobleem, hoef je alleen nog naar de winkel te rennen om ze in te slaan. Ben je niet zo’n fan van vitaminen slikken? Dan kun je natuurlijk ook een crème kopen waar de vitaminen in verwerkt zijn.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Van A tot Z – Deze supplementen moet je nemen voor een mooie huid
Sluiten