Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Fashion 31 mrt 2019

4 tips om duurzamer te winkelen zonder dat je het door hebt

Sustainability is al jaren een hot topic en we zien steeds meer modemerken die hiermee bezig zijn. Toch is het nog altijd best lastig om duurzaam te shoppen. Daarom hebben we vier handige tips waardoor je een stuk bewuster shopt.

Sustainable winkelen

Het is maar goed ook dat we allemaal steeds meer bezig zijn met sustainability, want we hebben maar één aarde. Ondanks dat de druk eigenlijk bij modemerken moet liggen om milieubewuster te werken, voelt het soms alsof het de consument is die haar gedrag moet veranderen.

En dat is best iets lastigs, want waar begin je? Wat is nou verstandig en hoe leef je milieubewust zonder je hele leven om te hoeven gooien? Daarom hebben we een paar handige tips op een rijtje gezet waardoor jij zonder moeite beter bent voor de planeet wanneer je shopt.

1. Informeer jezelf

Dit is misschien wel het belangrijkste punt in dit rijtje. Zonder de juiste kennis kan je nooit je eigen shopgedrag aanpassen, hoe graag je ook wil. We weten dat het best ingewikkeld en vaak duur is om sustainable te shoppen, maar het is wel mogelijk.

De mode-industrie staat op nummer twee in het lijstje meest vervuilende industrieën, dus merken zijn verplicht om ook voor iets lagere prijzen milieubewustere kleding te verkopen. Volgens de universiteit van Queensland consumeren we tegenwoordig tachtig biljoen nieuwe kledingstukken per jaar. Jep, laat die maar even binnenkomen.

2. Onderzoek de juiste merken

Er zijn heel weinig merken die volledig duurzaam zijn, maar er worden wel stappen gezet. Zo is Stella McCartney een merk dat al sinds 2001 bewijst dat het wel degelijk mogelijk is om duurzaam, ethisch verantwoord en trendy mode aan te bieden.

Ook merken zoals H&M en ZARA hebben tegenwoordig een duurzame kledinglijn waardoor ze iets beter zijn voor de planeet. Doe dus je onderzoek naar merken die duurzame kleding verkopen en shop daar zoveel mogelijk.

3. Shop online

Dit klinkt misschien super onlogisch aangezien je de kleding altijd ontvangt in een shitload aan plastic. Toch is het eigenlijk best verstandig. De kleding die in de fysieke winkels hangt, is natuurlijk ook gewoon gebracht in plastic verpakkingen. Misschien niet evenveel plastic, maar toch.

Daarnaast is er een studie die claimt dat 22 procent van de milieu-impact komt door klanten die naar winkels rijden in hun auto’s. Natuurlijk is fietsen, lopen of met het openbaar al helemaal de perfecte oplossing, maar online shoppen is niet zo slecht als we denken.

4. Wees kritisch

Dit punt is eigenlijk ook heel logisch. Koop gewoon minder. Wees realistisch en kritisch over het verschil tussen dingen die je wil en dingen die je nodig hebt. Geef toe, niemand heeft daadwerkelijk zes witte T-Shirts nodig.

Begin bij het elimineren van kledingstukken uit je kast (die je vervolgens recycled of doneert natuurlijk). Je kleding in de prullenbak gooien is namelijk het minst duurzame dat je kan doen.

Probeer zo’n dertig tot vijftig procent van je originele garderobe over te houden en ga hiermee door. Merk je na een maand dat er nog steeds bepaalde kledingstukken tussenzitten die je nooit draagt? Doneer of recycle die dan ook.

Reageer op artikel:
4 tips om duurzamer te winkelen zonder dat je het door hebt
Sluiten