Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 29 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de symptomen van migraine

Sommige mensen hebben de pech eens in de zoveel tijd (of heel vaak) migraine te krijgen. Maar hoe weet je zeker of je lijdt aan migraine? De volgende symptomen kunnen duiden op migraine.

Symptomen van migraine

Veel mensen denken bij het woord ‘migraine’ meteen aan hoofdpijn. Toch is hoofdpijn maar een van de vele symptomen die kunnen duiden op migraine. Volgens de hersenstichting komt migraine in vier fasen: de waarschuwingsfase, de aurafase, de hoofdpijnfase en de herstelfase. We zetten de fasen op een rijtje, met bijpassende symptomen.

1. Waarschuwingsfase

Nog voordat een migraineaanval überhaupt doorzet, kan het zijn dat je al een aantal waarschuwingen krijgt. Dit kan handig zijn omdat je er zo op tijd bij bent en het zo snel mogelijk de kop kunt drukken. De waarschuwingsfase kent de volgende symptomen:

  • Stemmingswisselingen
  • Overgevoeligheid voor prikkels zoals geluid, licht en geur
  • Slecht slapen of veel gapen
  • Honger of trek in bepaalde dingen

2. Aurafase

Niet iedereen krijgt een ‘aura’ voordat de migraine doorzet. Belangrijk om te weten is dat het niet gevaarlijk is. Vaak begint de aurafase klein en worden de klachten erger naarmate het langer duurt. Naast de visuele kenmerken kan het volgens de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging ook gebeuren dat je gevoel verliest, niet meer op woorden kunt komen of dingen niet meer begrijpt.

3. Hoofdpijnfase

Dit kan een ware hel zijn. Hoofdpijn door migraine kan enorm pijnlijk zijn. Veel mensen die lijden aan migraine hebben last van een kloppende of dreunende pijn, waarbij ze niets anders kunnen dan in een donkere, stille ruimte zijn. De hoofdpijn komt vaak voor aan één kant van het hoofd, maar kan ook in beide kanten voorkomen. Daarnaast gaat de hoofdpijn meer dan eens gepaard met (flinke) misselijkheid. Deze fase kan tussen vier tot wel 72 uur duren.

4. Herstelfase

Na een aanval kun je je nog tot wel een paar dagen moe, geprikkeld, leeg en slecht geconcentreerd voelen.

Reageer op artikel:
Dit zijn de symptomen van migraine
Sluiten