Synct je ongesteldheid nou wél of niet met die van andere vrouwen?

Soms lijkt het wel alsof je altijd precies tegelijkertijd met je moeder, zussen of vrouwelijke huisgenoten ongesteld wordt. Lopen jullie menstruaties nou echt synchroon, des te langer je samen woont, of is dit een fabeltje?

Volgens menstruatieregulatie-app Clue is het nog nooit bewezen dat deze synchronisatie een echt fenomeen is en ook Dr. Alexandra Alvergne (University of Oxford) besloot op onderzoek te gaan naar de geschiedenis van ‘gelijktijdige’ menstruaties. Zo werd er in 1971 gesuggereerd dat er een ‘alpha uterus’bestaat met een ‘strong hormonal pull’. Dit zou ervoor zorgen dat andere vrouwen zich aan de menstruatiecyclus van de ‘alpha’ gingen aanpassen. Maar is dat wel zo, of is dit simpelweg nonsens die we vrijwel allemaal maar hebben geloofd tijdens onze jonge(re) jaren?

Clue besloot zelf een grootschalig onderzoek uit te voeren om te kijken of dit nou allemaal een fabeltje of toch de waarheid is. Meer dan 1.500 vrouwen deden mee aan het onderzoek via de app. Hier gaven ze aan met welke andere app-gebruiker ze een relatie hadden (vrienden, familie, partner of huisgenoten). Hiervan zijn 360 duo’s onderzocht gedurende drie menstruaties.

En wat blijkt? Een zeer groot aantal van deze duo’s begon zelfs van elkaar af te wijken gedurende de tijd vorderde, in plaats van gelijktijdige menstruaties te krijgen. Slechts 79 van de 360 koppels merkten dat hun menstruaties dichter op elkaar zaten. Ook samenwonen speelde niet echt een duidelijke rol: “Living together didn’t necessarily make syncing cycles more likely to happen.”

De theorie van gelijktijdige menstruaties klinkt natuurlijk al een tikkie raar als je erover nadenkt, maar gelukkig heeft dit onderzoek het nog wat verder ontkracht. No more blood sisters…

5 oorzaken van menstruatiepijn en wat je er tegen kunt doen

Elite dailyClue

Reageer op artikel:
Synct je ongesteldheid nou wél of niet met die van andere vrouwen?
Sluiten