Gina Koninkx
Gina Koninkx Love & Life 3 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Hè hè Australië schaft de belasting op het ‘luxeproduct’ tampons af

Als jij wel eens in Australië bent geweest is het je wellicht opgevallen dat tampons bizar duur zijn. Niet zo gek als er nog eens 10% belasting bovenop komt. Na achttien jaar geeft de regering eindelijk toe en komt de belasting op dit ‘luxeproduct’ te vervallen.

Als je ongesteld bent, wil je niks liever dan genoeg tampons of maandverband op zak hebben. Plus een grote reep chocola. Beiden essentieel, al dacht de Australische regering daar heel anders over.

Taks op tampons

Bijna twintig jaar lang probeerden vrouwenrechtenorganisaties in Australië de regering duidelijk te maken dat tampons van essentieel belang zijn. De regering classificeerde ze als ‘luxeproducten’ die niet-essentieel zijn en dus moest er tien procent belasting over worden betaald. Belachelijk natuurlijk en je kunt je wel voorstellen dat $10 (omgerekend €6,20) voor 20 tampons echt overdreven duur is en voor sommige mensen onbetaalbaar.

Beetje gek als je bedenkt dat onder andere condooms en scheermesjes wél als essentieel product worden gezien door de regering. Geloof ons, het gebruiken van tampons is net zo essentieel als het scheren van je baard. Zo niet nóg essentiëler.

Tampontaks in Nederland

Geloof het of niet, in Nederland betalen we ook nog steeds belasting over onze tampons. Een percentage van zes procent is dan misschien wel een stuk lager dan bijvoorbeeld de eenentwintig procent in België (compleet debiel), maar toch is dat raar.

Tampons hebben we namelijk wel degelijk nodig zodat het bloed niet langs onze benen drupt. Wat ons betreft mag die laatste zes procent er ook wel van af. Laten we daar dus maar snel een einde aan maken, kabinet.

Alles wat je wil weten over de menstruatiecup

NOS

Reageer op artikel:
Hè hè Australië schaft de belasting op het ‘luxeproduct’ tampons af
Sluiten