Aha – waarom je meteen nog een tattoo wilt wanneer je er net eentje hebt gezet

Als je weleens een tattoo hebt gezet dan is de kans groot dat dat post-tattoo gevoel kent. Je nieuwe plaatje vind je zo tof, dat het alweer begint te kriebelen om er nog eentje te zetten. Wat is de reden hiervoor en is het zo dat het echt verslavend kan zijn?

Tattoo drang

Tegenwoordig zijn tattoos op veel plekken sociaal geaccepteerd. Er ligt geen taboe meer op en het is van een niche-markt volledig naar mainstream verschoven. Je kan je persoonlijkheid ermee laten doorschemeren en er zijn zoveel verschillende stijlen, dat er voor bijna iedereen wel iets is. Maar werkt het écht verslavend?

Het gevoel

Psycholoog Sal Raichbach zegt: “Many people who claim they are addicted to tattoos and body modification find that the physical pain of these experiences is a big part of what drives them to seek more. These individuals are likely referring to the surge in brain chemicals that the body naturally releases to deal with physical pain. These are the same mechanisms that lead to addiction to drugs and alcohol, but the body does not become dependent on these behaviors as it would with substance abuse.”

Dit betekent dat het dus niet zozeer de tattoo zelf is waardoor mensen de drang voelen om opnieuw de shop binnen te lopen. Het is het gevoel van het zetten van een tattoo. Ergens klinkt het wel logisch. Meerdere onderzoeken hebben bewezen dat het krijgen van een tattoo adrenaline en endorfine vrijgeeft. Dit zorgt ervoor dat je de pijn minder voelt en je je beter voelt.

Is het verslavend?

We weten nu waarom we de drang meteen voelen om nog een plaatje te zetten, maar is het zetten van tattoos daadwerkelijk verslavend? Volgens experts niet. Gezondheidsexpert Caleb Backe zegt: “If someone’s reason for getting a tattoo is that they want to feel that endorphin and adrenaline high, to feel alive, or to garner more attention and approval from others, then there is a chance that once the novelty of the new tattoo or piercing has worn off and become mundane, they will seek out another modification, and another, and another.”

Toch is het bij de meeste mensen niet zo dat dit de reden is om een tattoo te zetten. Als je motivatie is om daadwerkelijk iets moois op je lichaam te zetten, dan is je lichaam niet snel vatbaar voor het willen van die adrenaline rush.

Over het algemeen komt het bijna niet voor dat mensen het voor de kick doen, volgens psycholoog en tattoo-expert Viren Swami. Pijn en het feit dat het in principe voor altijd op je lichaam zit, zijn barrières voor mensen. Viren zegt ook dat we tattoos nemen niet moeten zien als iets verslavends, omdat we niet weten of dat echt zo is. Hij zegt: “I think that the short answer is that we don’t know.”

Als je nu enorm uitkijkt naar het zetten van je eerste tattoo, maar je weet niet of je er nog meer wilt in de toekomst: geen paniek. Onderzoek toont aan dat mensen die voor het eerst een tattoo zetten, pas na twee tot zeven jaar later terug komen voor een volgende. Dat is als ze er überhaupt nog eentje willen.

Het enige waar jij je dus op dit moment zorgen om moet maken, is welk plaatje je wilt zetten.

Bustle

Reageer op artikel:
Aha – waarom je meteen nog een tattoo wilt wanneer je er net eentje hebt gezet
Sluiten