Tessa Ham
Tessa Ham Career 9 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

5 tekenen dat de baan waarop je solliciteert een nachtmerrie is

Yes, je bent uitgenodigd voor een gesprek! Let dan even goed op. Vaak zijn we tijdens het solliciteren zo bezig met onszelf verkopen, dat we vergeten goed te kijken naar of de baan wel een match is met ons. Je kunt dat natuurlijk nooit helemaal zeker weten. Maar je kunt tijdens het sollicitatieproces wél letten op deze rode vlaggen.

Deze tekenen geven niet alleen aan dat de baan geen match is met jou, maar waarschijnlijk zelfs dat het een nachtmerrie zal worden.

Tekenen baan nachtmerrie bij solliciteren

Dit zijn vijf tekenen die je maar beter niet kunt negeren.

Ze willen je wel héél graag hebben

Het is vleiend als een bedrijf je graag wil hebben. Maar pas op als je tijdens het sollicitatiegesprek het gevoel krijgt dat de persoon tegenover je wel héél hard z’n best doet om je te overtuigen hier te komen werken. De kans is groot dat ze hard mensen nodig hebben en dat ze moeilijk mensen kunnen vinden. De vraag is: waarom is dat zo?

Goede vragen krijgen vage antwoorden

Wanneer je vage antwoorden tijdens het solliciteren krijgt op vragen als ‘Waarom is deze positie vrijgekomen?’ of ‘Hoe is de werkcultuur?’ is dat een rode vlag. Of ze weten het antwoord niet en het bedrijf is niet georganiseerd, of ze willen je het antwoord niet geven.

Geen 9 tot 5-mentaliteit

Wanneer er expliciet wordt gevraagd naar mensen zonder 9 tot 5-mentaliteit, weet je al hoe laat het is. Zeker als de persoon met wie je een sollicitatiegesprek dat ook nog eens vraagt en laat weten dat je voor overwerk niet betaald wordt.

Het is logisch dat werkgevers geen medewerkers willen die vanaf tien voor vijf naar de klok gaan zitten staren, maar pas op als dit punt constant wordt benadrukt tijdens het solliciteren. Dit is een grote rode vlag als jouw work-life balance heilig is.

Het bedrijf geeft je niet de aandacht of tijd die je verdient

Wanneer je sollicitatiegesprek wordt verschoven, de persoon die je gaat interviewen te laat komt, niet voorbereid is of ‘even een telefoontje’ moet aannemen, is dat geen goed teken. Denk er zeker goed over na als dit je leidinggevende gaat worden, want de kans is groot dat hij of zij geen tijd voor je heeft als je er eenmaal werkt.

Je krijgt geen goed gevoel van het kantoor en de mensen

Het is soms lastig hierop te letten als je zenuwachtig bent, maar probeer tijdens een sollicitatiegesprek echt te letten of jij hier een match zal zijn. Heb je een klik met de persoon die je vragen stelt? Zie je mensen chagrijnig langslopen? Hoe modern of ouderwets ziet het kantoor eruit?

Wanneer je al geen goed gevoel krijgt bij het kantoor en de mensen als je er komt solliciteren, zal dit waarschijnlijk ook niet komen.

Solliciteren? Zo doe je goede research naar het bedrijf waar je wil werken

The Balance CareersThe Muse

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.