Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 24 okt 2018

5 tekenen dat je klaar bent voor een open relatie

Ben je helemaal gelukkig in je relatie, maar hebben jij en je parter het wel eens gehad over een open relatie? Misschien is het wel iets wat super goed voor jullie zou werken. Dit zijn tekenen dat jullie klaar zijn voor een open relatie.

Een open relatie hebben

Ook al is het hebben van een open relatie nog altijd niet de mainstream relatie, het komt wel veel vaker voor dan je zou denken. Een onderzoek uit 2014 toont aan dat van de 1200 mensen die meededen tussen 11 en 22% van de vrouwen openstonden voor polygamie. Bij mannen was dat nummer nog hoger (verrassing) namelijk tussen de 23 en 40%.

Ondanks dat het percentage bij de mannen hoger is, zijn het de vrouwen die binnen een relatie de optie opgooien, blijkt uit onderzoek. Het zou dus zomaar een hele goede optie kunnen zijn voor jouw relatie. Zo herken je of je er open (ha-ha) voor staat.

1. Jullie staan allebei achter de keuze

Dr. Jess O’Reilly, de vrouw achter de SexWithDrJess podcast, vertelt dat het cruciaal is dat jullie allebei down zijn om dit te proberen. Ze zegt: “When one partner has to convince the other that opening up the relationship is a good idea, it can be a recipe for disaster.” Je zou je partner absoluut niet moeten overhalen om dit te doen en andersom natuurlijk ook niet. Stel je voor. Dat zou geheid mislukken.

2. Je kan een beetje jaloezie aan

Een van de grootste valkuilen binnen een open relatie is natuurlijk jaloezie. Dat is niet gek want weten dat je lover op dit moment met een ander staat te bekken, is niet de meest relaxte gedachte. Jess zegt hierover het volgende: “If you’re willing to acknowledge and deal with negative emotions like jealousy and insecurity, jealousy doesn’t have to doom an open relationship.”

Er gaan vast en zeker momenten komen dat je het allemaal niet zo leuk vindt. Toch is het niet allemaal negatief. Jess vertelt: “Research suggests that jealousy may be lower in CNM [consensual non-monogamous] relationships.” Dit komt waarschijnlijk doordat mensen in een open relatie makkelijker over hun emoties praten op dit gebied en meer van de dynamiek houden.

Zolang je weet dat er jaloezie op gaat borrelen op een gegeven moment en je kan er mee omgaan of er goed over praten, dan zit het wel snor.

3. Je weet waaróm je een open relatie wil

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen een open relatie aangaan, maar het is belangrijk dat je precies weet waarom jij en je partner dit willen. Jess legt uit: “it’s important to dig deep and consider your motivations for opening up a relationship. Similarly, it’s important to dig deep and consider your reason for wanting monogamy. We need to stop treating monogamy like it’s the obvious option.”

Dat is natuurlijk ook helemaal waar. Waarom zou monogamie de enige ‘normale’ optie moeten zijn. Voor elk koppel is een ideale relatie anders.

4. Je doet het niet om je relatie te herstellen

Als er één reden helemaal verkeerd is om te beginnen aan een open relatie, dan is het wel als poging je huidige relatie te redden. Je relatieproblemen oplossen door elkaar ‘vrij’ te laten, gaat sowieso niet de oplossing zijn.

Misschien merk je dat in het begin jullie problemen minder lijken, maar die komen als een boomerang weer terug gaandeweg. Bij een open relatie komt namelijk een hele zooi meer verantwoordelijkheid en communicatie kijken. Als dat al een probleem was, gaat dat nu niet veranderen. Los daarom eerst al je issues met je partner op voordat je gaat kijken naar een open relatie.

5. Je hebt grenzen gesteld

Nog een super belangrijk onderdeel van een open relatie zijn duidelijke grenzen. Hele duidelijke grenzen. Jij en je partner moeten allebei samenwerken en communiceren over wat de grenzen zijn. Je wil geen Temptation Island praktijken natuurlijk.

Jess vertelt: “There is no universal standard for cultivating a happy relationship — you need to talk to your partner about needs, desires, boundaries and fears,. People in CNM relationships tend to have more of these important conversations, as you can’t afford to make assumptions when you’re veering outside of the norm.”

Als je denkt klaar te zijn om een open relatie te ontdekken dan zit er nog één ding op: dit bespreken met je partner. Leg het idee op tafel en vertel waarom het je zo leuk of fijn lijkt. Probeer je partner niet over te halen, dan gaat het sowieso niet werken.

Zitten jullie allebei op één lijn? Ga ervoor. Je hoeft de mainstream niet te volgen op gebied van liefde. Met andere woorden: you do you boo. Met wederzijdse instemming. Dat dan weer wel.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Is de passie in je relatie weg? Zo spice je het weer op

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Elite Daily

Reageer op artikel:
5 tekenen dat je klaar bent voor een open relatie
Sluiten