Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 15 apr 2020

8 tekenen dat de communicatie in jullie relatie niet helemaal lekker loopt – en hoe je het oplost

Als je een beetje ervaring hebt met relaties, weet je dat communicatie de key is tot een goede en gelukkige relatie. Goede communicatie met je partner zorgt ervoor dat je elkaar helemaal begrijpt en weet wat je van elkaar kunt verwachten.

Toch is communicatie niet in elke relatie vanzelfsprekend en lijkt het soms zelfs in de beste relaties fout te gaan.

Communiceren kun je leren

Vrijwel al ons gedrag is het resultaat van wat we hebben geleerd van onze ouders. Volgens klinisch psycholoog Dr. Carla Manly zijn we als kind al onbewust gefocust op hoe onze ouders zich gedragen. We nemen dit gedrag over en leren hoe we met anderen moeten communiceren.

Hier ontstaat vaak het probleem. Veel ouderen zijn niet gewend om over alles goed te communiceren waardoor negatieve patronen worden meegenomen in je latere relaties. Dat betekent overigens niet dat dit een excuus is voor hoe je je gedraagt of de manier waarop je communiceert. Die keren dat jij beweert altijd gelijk te hebben zijn dus misschien toch niet altijd waar… Bummer.

Wij delen acht tekenen die erop wijzen dat de communicatie in je relatie verbetert kan worden.

1. Jullie zitten niet op hetzelfde level met WhatsApp

App jij je vriend tien berichtjes en krijg je alleen een simpele ‘okay’ terug? Dan kan het zijn dat jullie andere verwachtingen hebben van jullie WhatsApp conversaties. Iedereen heeft zijn eigen app-stijl, maar het is wel fijn om met je wederhelft een beetje op één lijn te liggen. Anders kan het namelijk leiden tot onnodige discussies.

Mochten jullie niet op dezelfde lijn zitten qua WhatsApp dan is het volgens Dr. Carly Manly handig om WhatsApp alleen te gebruiken voor simpele berichten. Even kijken hoe het met de ander gaat of een lief bericht tussendoor sturen is prima. Maar zodra het over grotere, complexere zaken gaat, is het handiger om dit face-to-face te bespreken.

Als het echt iets is waar je niet overheen kunt komen, vertel je partner dan gewoon dat het je dwars zit dat je geen uitgebreide antwoorden krijgt. Vaak is het onbedoeld en kunnen jullie naar een compromis kijken dat voor beiden fijn is.

2. Je laatste verjaardag was een complete teleurstelling, maar je bent bang om dat te vertellen

Voor jou was je 25e verjaardag een grote mijlpijl, maar voor je wederhelft bleek dat minder. Jullie zijn nergens naartoe gegaan en er is amper aandacht aan besteed. Maar je kunt het beter niet zeggen want anders krijgen jullie ruzie. Als dat is wat je denkt, dan is het foute boel.

Het is juist goed om dit soort dingen met je partner te bespreken. Als je jouw verwachtingen niet met je partner deelt, ontstaan er misverstanden. Als jij een grote verjaardagstaart, een diner en een over-the-top versierd huis verwacht (want duh), dan moet je dat gewoon kunnen zeggen. En dan staat je partner niks anders te wachten dan aan jouw verwachtingen te voldoen.

Mocht je het wel willen aangeven maar niet weten hoe, dan zegt Dr. Carly Manly dat je het beste vanuit jezelf kunt praten en kunt aangeven dat jij het vervelend vindt in plaats van de schuld bij de ander te leggen.

3. Je dagboek is je beste vriend

Don’t get us wrong, wij gebruiken ook een dagboek om onze gedachten en gevoelens te delen. Het kan heel therapeutisch zijn om je gevoelens op te schrijven en daar bewust mee bezig te zijn. Maar als je jezelf erop betrapt dat je hele hoofdstukken aan gevoelens schrijft kan het zijn dat je deze gevoelens nergens anders wilt uiten.

Als dit het geval is, ga je vanzelf alles aan je dagboek vertellen en niet aan je partner. Dit is geen gezonde basis voor een goede relatie. Vaak is er angst om bepaalde onderwerpen met je wederhelft te bespreken, maar zorg dat je jezelf over die angst heen zet. Je zult versteld staan van het resultaat.

4. Je weet dat sommige onderwerpen zorgen voor ruzie

Weet je dat het standaard bonje wordt als je vraagt naar zijn werk? Dan ga je er niet meer naar vragen. Je kunt dit doen omdat je je partner geen pijn wilt doen, maar het is juist goed om pijnlijke onderwerpen te bespreken. Misschien kun je helpen om het onderwerp wat te verzachten.

Als het gesprek elke keer stopt wanneer de ander in woede uitbarst, leidt dit tot negatieve gedragspatronen. Dr. Manly zegt daarover:

“If left unaddressed, the explosive person tends to become more explosive over time and the partner is often left feeling increasing edgy, depressed, anxious, and isolated.”

5. Details over jouw leven worden niet onthouden

Als je langer dan zes maanden aan het daten bent, moet de ander inmiddels wel weten wat voor werk je doet en wat de naam van je beste vriendin is. Dit zijn onderwerpen die dagelijks aan bod komen. Als je wederhelft het nog steeds niet weet, luistert hij niet aandachtig tijdens jullie gesprekken.

Het is belangrijk om erachter te komen waarom je partner niet goed luistert. Is hij makkelijk afgeleid of vindt hij het simpelweg niet interessant genoeg? Kijk naar gedragspatronen en bespreek die met elkaar.

6. Ruzies eindigen altijd in tranen

Er kunnen wel een miljoen redenen zijn om te huilen tijdens een ruzie, maar communicatie staat vaak op nummer één. Als je eenmaal in tranen bent, kun je niet meer terug. Volgens Dr. Manly is de grootste reden hiervoor dat de ander zich niet gehoord voelt:

“Screaming matches occur when emotionally dysregulated partners feel frustrated and unheard. As a result of feeling unheard—and not knowing how to communicate effectively about their needs—such partners resort to yelling and screaming at each other.”

Probeer rustig te blijven tijdens een ruzie. Als het niet lukt om elkaar te begrijpen, bespreek het onderwerp dan later als de emoties een beetje gezakt zijn.

7. Groot nieuws houd je voor jezelf

Of je nu groot of klein nieuws hebt, goed of slecht, je bent ervan overtuigd dat je partner niet reageert zoals je graag wilt. Op deze manier ga je nieuws niet meer met je partner delen en begin je met het verzwijgen van dingen.

In deze situatie is het goed om je partner te vertellen wat je nodig hebt. Maar voordat je dat doet, bedenk wat je écht nodig hebt. Het is belangrijk dat je wederhelft je grootste supporter is in de relatie en dat je kunt aangeven wat je graag zou willen. Als jij die promotie op je werk wilt vieren, geef dat dan aan.

8. Jullie voeren de meeste gesprekken elektronisch

Een beetje kletsen via WhatsApp overdag, dan naar huis en vervolgens scrollen jullie tot bedtijd op je telefoon. Klinkt dit bekend? Dat is geen goed teken. Het is belangrijk dat jullie ook face-to-face gesprekken blijven voeren. WhatsApp is een hele fijne manier om in contact te zijn maar real-life gesprekken zorgen voor meer gevoel:

“When we are able to see a partner’s face—to see gestures, posture, eyes, and facial expressions—we feel connected. And when we feel connected, we feel loved and safe.” aldus Dr. Manly.

Doe die telefoon lekker weg en vertel je partner over je dag, over de dingen die je bezighouden en vraag ook naar de ander. Met deze tips til je jullie communicatie naar een hoger level en begrijpen jullie elkaar vast beter.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
8 tekenen dat de communicatie in jullie relatie niet helemaal lekker loopt – en hoe je het oplost
Sluiten