Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 19 mrt 2020

Fan van zout eten? Deze 5 tekenen wijzen erop dat je te veel zout binnenkrijgt

Extra sojasaus bij de sushi, een snufje zout over je eten, cajunkruiden over je aardappeltjes of kip: we eten heel wat zout op een dag. Voor sommigen (like me) mag het zelfs nog een beetje extra. Best een grote kans dat je te veel zout binnenkrijgt. En te veel zout binnenkrijgen brengt weer risico’s met zich mee.

Maar hoe weet je nou wanneer je er te veel van eet? De volgende signalen kunnen erop wijzen dat het wel een tikkeltje minder mag.

Tekenen dat je te veel zout eet

Allereerst is het natuurlijk handig om te weten hoeveel zout je eigenlijk mag binnenkrijgen. De standaard richtlijnen voor volwassenen is dat je niet meer dan 2400 milligram zout per dag mag eten.

Dat staat – hou je vast – ongeveer gelijk aan één theelepel met tafelzout. Het is nog niet zo makkelijk om hier onder te blijven, aangezien het meeste zout verstopt zit in bewerkt voedsel. De snelste manier om minder binnen te krijgen is dan ook door vers en gezonde voeding te gaan eten én voldoende water te gaan drinken. Enne, als je last hebt van de volgende symptomen wordt het tijd om dat maar eens te gaan doen.

1. Je houdt vocht vast

Zitten je ringen de laatste tijd wat strakker, maar is het getal op de weegschaal wel nog steeds hetzelfde? Dan kan het heel goed zijn dat je vocht vasthoudt. Als je te veel zout binnenkrijgt is dat namelijk het geval. No worries, je kunt het zo weer uit je lichaam spoelen door genoeg water te drinken.

2. Je heb veel dorst

Heb je na het eten van sushi ook altijd de hele avond dorst en het gevoel alsof je wc-papier hebt zitten eten? Dan is je zout-waterbalans niet meer helemaal on point. Als je te veel zout eet, geeft je lichaam signalen af dat je meer moet drinken. Eén van die signalen is een droge mond.

3. Je hebt behoefte aan ongezond eten

Als je veel zout eet, ga je eraan wennen. Dat kan er weer voor zorgen dat je gezonde en zuivere voeding minder lekker vindt smaken, waardoor je automatisch meer zin in bewerkte voedingsmiddelen. Tijd om je zoutgebruik af te bouwen, dan krijg je zo weer je smaak terug.

4. Je moet vaak plassen

Veel water drinken is niet het enige wat ervoor kan zorgen dat je vaak naar de wc moet om te plassen. Veel zout binnenkrijgen kan ditzelfde effect hebben. Je nieren draaien namelijk overuren om het zout te verwerken.

5. Je spieren verzuren snel

Fan van zout eten én sporten? Dan herken je het vast wel dat je vaak en sneller na het sporten spierverzuring ervaart. En ja, twee trappen oplopen telt in dit geval ook. Het heeft alles te maken met de balans tussen calcium, kalium en zout. Als deze balans niet goed is, zul je sneller spierverzuring ervaren.

Waarom werkt zout überhaupt zo verslavend? Wij zochten het voor je uit!

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Fan van zout eten? Deze 5 tekenen wijzen erop dat je te veel zout binnenkrijgt
Sluiten