Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Love & Life 25 mrt 2020

Carrièreswitch? 10 tekenen dat je van baan moet switchen

Van baan veranderen is een behoorlijk ingrijpende gebeurtenis. Veel mensen vinden het dan ook moeilijk om daar een beslissing in te maken. Hoewel geen enkele baan perfect is, zijn er wel een aantal tekenen die aangeven dat een carrièreswitch geen overbodige luxe zou zijn.

Handig voor de eeuwige twijfelaars onder ons of voor iedereen die zijn huidige job wil evalueren.

Een carrièreswitch

Een carrièreswitch brengt veel verandering met zich mee: een nieuwe locatie, een nieuwe werkplek, nieuwe collega’s en nieuwe vaardigheden die je dient te leren. Voor veel mensen is dat reden genoeg om in hun oude, vertrouwde baan te blijven. Toch hebben diezelfde mensen vaak een schop achter hun kont nodig om in te zien dat ze toe zijn aan een carrièreswitch. Deze tekenen van je huidige baan tonen aan dat het tijd is voor een carrièreswitch.

1. Je krijgt niet genoeg uitdaging

Niets is meer demotiverend dan je baan met twee vingers in je neus te kunnen uitvoeren. Als dat bij jou het geval is, is het dringend tijd om iets anders te zoeken.

2. Je krijgt niet genoeg salaris

Heb je het gevoel dat je niet genoeg verdient? En heb je de afgelopen tijd gevraagd om een salarisverhoging? Als je deze niet gekregen hebt en je er achtergekomen bent dat je een lager salaris hebt dan mensen in jouw vakgebied, dan kan het tijd zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe baan waar je wél verloond wordt naar je kunnen.

3. Je krijgt niet genoeg autonomie

De mate van autonomie (of zelfstandigheid) is bepalend voor je werkgeluk. Iedereen heeft een zekere behoefte aan autonomie: aan zelf beslissingen nemen en het gevoel hebben dat je collega’s je daarin vertrouwen. Als het altijd anderen zijn die bepalen wat jij doet op je werkdag, wijst dit op een gebrek aan autonomie. Is de autonomie in jouw baan heel laag? Overweeg dan om van baan te veranderen.

4. Je klaagt veel tegen vrienden en familie

Als elk gesprek tijdens het diner begint en eindigt met negatieve commentaar over je werkdag, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een baan waarbij je die klachten omruilt voor positieve verhalen.

5. Je haat maandagochtenden

Sure, maandagochtenden zijn voor niemand een feestje. Maar als je iedere maandag een diepe haat ervaart, is het belangrijk om in te zien dat dat niet normaal is. Als je je baan echt graag doet, hoor je namelijk geen angst te ervaren bij het opstaan.

6. Het ontbreekt je aan passie

Betrap jij jezelf erop dat je meer op Facebook zit dan dat je daadwerkelijk aan het werk bent? Vind je de meeste taken die je doet stikvervelend? Gun jezelf dan een baan waarin je wél passie kunt ervaren.

7. Je droomt al van je pensioen

Ben jij de 30 nog niet eens gepasseerd maar droom jij stiekem al van je pensioen? Hoewel er niets mis is met leuke plannen maken, is het nog veel beter om te genieten van de levensjaren waarin je je nu bevindt, bijvoorbeeld door een leuke baan. Je wil immers toch niet heel je leven aftellen naar je pensioenleeftijd?

8. Je slaappatroon is verstoord

Lig jij ‘s nachts vaak te piekeren over wat er die dag gebeurd is in jouw baan? Houdt de werkstress jou ‘s nachts wakker? Besef dat geen enkele baan het waard is om jouw slaapkwaliteit aan te tasten, want slaap is immers ontzettend belangrijk voor je gezondheid.

9. Je ervaart continu stress

Werk jij belachelijk veel uren? Is er eigenlijk niet eens tijd om te pauzeren? Vind jij het na werktijd moeilijk om de knop om te draaien en niet meer aan werk te denken? Vraag jezelf dan af of dit het echt waard is. Besef dat de meeste mensen in deze situaties uiteindelijk afstevenen op een burn-out en geloof ons: dat wil niemand.

10. Je komt niet overeen met je collega’s

Vind jij het extreem moeilijk om te bonden met je collega’s? Dat drukt een belangrijke stempel op hoe gelukkig jij je voelt in je baan. Als jouw werkdag gekenmerkt wordt door gevoelens van eenzaamheid en somberheid, is het tijd om een baan te zoeken waar je je wél als een vis in het water voelt.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Carrièreswitch? 10 tekenen dat je van baan moet switchen
Sluiten