Tessa Ham
Tessa Ham Werk & Carrière 23 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Telefonisch sollicitatiegesprek? 10 tips die je naar de volgende ronde helpen

Yes, je hebt teruggehoord van het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd! Maar… de eerste ronde van de sollicitatiegesprekken is via de telefoon. Zo’n telefonisch sollicitatiegesprek brengt misschien nog wel meer stress met zich mee dan een face-to-face gesprek.

Want hoe moet je de ander overtuigen dat jij de juiste persoon voor de baan bent met alleen je stem?

Telefonisch sollicitatiegesprek tips

Heb je binnenkort een telefonisch sollicitatiegesprek? Deze tips helpen je naar de volgende ronde.

1. Bereid je voor

Behandel je telefonische gesprek net als je elk ander sollicitatiegesprek zou behandelen. Bereid de vragen die je verwacht te krijgen goed voor en doe je research. Niet alleen naar het bedrijf, maar ook naar de persoon met wie je het gesprek houdt.

2. Oefen het gesprek (aan de telefoon)

Het is dus belangrijk dat je een telefonisch sollicitatiegesprek net zo serieus neemt. Wil je écht goed voorbereid zijn? Oefen je antwoorden dan met een vriend(in). Het liefst aan de telefoon, zodat je ook kunt oefenen met je antwoord goed overbrengen zonder dat je de ander in de ogen kunt kijken.

3. Denk na over de worst case scenario’s

Wat zijn de ergste dingen die er kunnen gebeuren? Je telefoon houdt ermee op. Je partner komt de kamer al pratend de kamer binnen. De pakketbezorger besluit net langs te komen en leidt je af, waardoor je je woorden compleet vergeet. Of je vergeet sowieso wat je in hemelsnaam wilde zeggen.

Als je nadenkt over de worst case scenario’s én wat je eraan kunt doen om ze te voorkomen, scheelt dat een hoop zenuwen. Zorg dus dat je je oplader bij de hand hebt, je partner precies weet hoe laat je gebeld wordt en hang eventueel een briefje op de deur voor de pakketbezorger dat hij je pakket bij de buren af moet leveren. You get the point.

Bang je woorden te vergeten? Daar helpt de volgende tip bij.

4. Maak een spiekbriefje

Natuurlijk wil je niet al je antwoorden oplezen van een papiertje (dat is te horen, geloof ons), maar het mooie van een telefonisch interview is dat je er een spiekbriefje bij kunt houden. Zorg dat dit een overzichtelijk papiertje is (één A4) met tussenkopjes en bullet points, zodat je in één oogopslag de informatie kunt vinden die je nodig hebt.

Die bullet points zorgen er ook voor dat je niet een soort script gaat schrijven. Dan wil je je verhaal namelijk precies zo vertellen en raak je in de war als dat niet lukt.

5. Houd je cv bij de hand

Naast je spiekbriefje kun je natuurlijk ook andere relevante documenten bij de hand houden tijdens een telefonisch sollicitatiegesprek. Print bijvoorbeeld je cv en sollicitatiebrief uit. Als het goed is, heb je ook onderzoek gedaan naar hoeveel je waard bent – ook deze informatie is handig om bij de hand te hebben.

Extra tip: leg ook een notitieboek en pen binnen handbereik!

6. Draag je beste outfit

Er is niemand die ziet dat je eigenlijk in je pyjama zit te bellen, dus waarom zou je dat dan niet doen? Toch kun je beter je beste outfit uit de kast trekken voor de gelegenheid. Dat draagt namelijk bij aan je zelfverzekerdheid, wat op zijn beurt weer helpt om het telefonische sollicitatiegesprek te rocken.

7. Vergeet de small talk niet

Het is helemaal oké om iemand naar zijn dag of weekend te vragen, of over het weer en andere koetjes en kalfjes te praten. Het zorgt ervoor dat het ijs breekt en de zenuwen wat afnemen. Small talk moet je sowieso niet onderschatten. Dat is namelijk dé manier om je persoonlijkheid te laten zien, waardoor een interviewer beter kan inschatten of je bij het team past.

8. Maak je niet druk om pauzes

Bij een telefonisch sollicitatiegesprek is het heel normaal als de lijn even wegvalt of als jullie tegelijkertijd beginnen te praten. Als je de ander niet goed hebt verstaan, kun je iets vragen als: “Sorry, zou je de vraag misschien kunnen herhalen?” Wees daarnaast niet bang om een pauze te laten vallen, zodat je zeker weet dat de ander is uitgepraat.

9. Zorg dat je enthousiast klinkt en niet te snel praat

Bij een telefonisch sollicitatiegesprek is je stem je allerbelangrijkste instrument. Je hebt immers geen lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen die kunnen laten zien hoe enthousiast je bent. Laat dat daarom zeker horen.

Pas wel op dat je in je enthousiasme niet te snel gaat praten. Merk je dat je begint te ratelen? Haal dan diep adem en praat bewust wat langzamer.

10. Luister aandachtig

Het is een inkoppertje, maar we moeten de tip toch delen: luister écht tijdens een telefonisch sollicitatiegesprek. Multitask niet, laat je niet afleiden en laat merken dat je luistert. Dit doe je door af en toe de woorden van de interviewer te herhalen en er eens in de zoveel tijd een ‘ja’, ‘oké’ en ‘inderdaad’ tussen te fietsen.

The Muse

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.