Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Creative 10 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Moet je zien – Deze tentoonstelling draait om 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme

Bij NSMBL hebben we women empowerment en alles wat daarmee te maken heeft hoog in het vaandel staan. Er zijn gelukkig genoeg initiatieven die dit ook belangrijk vinden en die zetten we graag in de spotlight. Zo presenteert Atria een tentoonstelling die draait om 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme.

In de Openbare bibliotheek Amsterdam is tot en met 5 januari 2020 de tentoonstelling ‘De Straat Op!’ te zien. En geloof ons, dit is een aanrader.

Atria

Atria is het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Het instituut zet zich in voor de empancipatie van vrouwen en onderzoekt de huidige positie van vrouwen in onze samenleving. Zij presenteren dus deze tentoonstelling, maar waar gaat die precies over? Op 27 september 1919 vierden de sterke strijdsters voor het vrouwenkiesrecht hun overwinning in het Concertgebouw in Amsterdam. Een dag later trad het algemeen kiesrecht in Nederland in werking.

Deze belangrijke gebeurtenis vond dus alweer ruim honderd jaar plaats en daar moeten we natuurlijk bij stilstaan. Atria in Amsterdam stelt nu uniek archiefmateriaal uit de vrouwenkiesrechtbeweging beschikbaar voor het grote publiek.

Feministen van toen en nu

Daarnaast blikken de feministische strijders van nu terug op deze belangrijkste strijd en vertellen zij waarvoor we in de toekomst ook de straat op moeten. In de tentoonstelling staan namelijk opvallende gebeurtenissen en echte verhalen van de vrouwen en mannen uit de eerste feministische golf centraal. Massaal met ruim 18.000 voorvechters uit het hele land gingen zij in Amsterdam de straat op voor een betere toekomst. Wie waren zij? Waar kwam hun vastberadenheid vandaan?

Ben jij al geweest bij Atria’s tentoonstelling ‘De straat op!’ @obamsterdam ? De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met donaties en erfenissen die het Aletta Jacobs Fonds heeft ontvangen. Daar zijn we heel dankbaar voor! Meedoen? Word Vriend van Aletta! Kijk op alettajacobsfonds.nl/hoe voor meer informatie. #alettajacobsfonds #doneren #destraatop #100jaarvrouwenkiesrecht #vriendvanaletta

45 Likes, 0 Comments – Atria (@atriakennisinstituut) on Instagram: “Ben jij al geweest bij Atria’s tentoonstelling ‘De straat op!’ @obamsterdam ? De tentoonstelling is…”

Ga zelf de staat op

Naast de verhalen en archiefmaterialen zijn er ook genoeg fotoportretten van activisten te aanschouwen. Ook zijn er originele krantenartikelen, dagboekfragmenten, brieven, foto’s, films en posters te zien in de tentoonstelling. Daarnaast is er ook een wandelkaart beschikbaar. Op die manier kunnen we het feministisch activisme van honderd jaar geleden opnieuw beleven.

Meer lezen over women empowerment? Dit zijn 6 makkelijke manieren om bewuster met women empowerment om te gaan.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moet je zien – Deze tentoonstelling draait om 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme
Sluiten