Thursday Talks: Jessica verhuisde naar Amsterdam en opende haar eigen winkel

The Gathershop is een van onze favoriete winkels in Amsterdam. Als je hier binnenstapt, lijkt het alsof je in een Pinterest-board rondloopt. De winkel is gevuld met unieke sieraden, planten, prints, muurversieringen, kleding en nog veel meer. De 30-jarige eigenaresse Jessica komt oorspronkelijk uit Engeland en opende in 2014 haar winkel in Amsterdam.

Benieuwd naar haar verhaal en alles wat er bij het ondernemen kijken komt? Lees dan snel verder.

Jessica kiest nauwkeurig uit wat er in The Gathershop wordt verkocht. Alle producten zijn handgemaakt, fair trade of gemaakt door kleine ontwerpstudio’s en uitgevers. Je vindt er onder andere sieraden van Hart+Stone, Let’s Put A Bird On It parfum, The Darling kleding en CMR prints en kaarten.

Hoi Jessica, wij kennen je natuurlijk al! In het kort voor de lezers: wie ben je, hoe oud ben je, waar kom je vandaan en wat is je opleiding?
Jessica: ‘Ik ben Jessica Chapman, 30 en ik kom uit Peak District in het noorden van Engeland. Ik heb Architectuur gestudeerd op Newcastle University. Vervolgens heb ik een Interior and Spatial Design master gevolgd aan Chelsea College of Art and Design in Londen.’

Wanneer is The Gathershop ontstaan?
‘The Gathershop begon als een klein marktstandje in 2013, de winkel in de Van Woustraat opende rond kerst 2014 en sinds september 2016 zit The Gathershop in De Hallen.’

Je komt uit Engeland; hoe is het idee ontstaan om een winkel te beginnen in Amsterdam?
‘In 2011 kwam ik naar Nederland om stage te lopen bij een kunstenaar die installaties maakte. Vlak voordat ik terug vloog naar huis, ontmoette ik mijn man. Ik werd verliefd op hem (en Amsterdam) en ben niet meer terug gegaan! In het begin was ik aan het werk als interieurontwerpster maar ik heb altijd al het idee gehad om een eigen winkel te hebben en de omstandigheden brachten mij naar de perfecte plek om het te doen. Dus ik dacht, ‘waarom niet? Laat ik een gok wagen en het proberen!’ Het mooie aan deze stad is dat mensen erg open staan voor nieuwe ideeën en concepten, dus gelukkig werkt The Gathershop.’

Wat maak The Gathershop uniek?
‘Ik denk dat het feit dat we handgemaakte producten verkopen ons uniek maakt en dat we contact met de makers zelf hebben. Kleine winkels zoals The Gathershop zijn ook voor een groot deel geïnspireerd door eigen smaak; ik verkoop producten waar ik zelf gek op ben. Ik verkoop verder een mix aan producten uit Nederland maar ook internationale ontwerpers die alleen te vinden zijn in The Gathershop, dat vind ik heel speciaal!’

Wat is het allerleukste aan het hebben van je eigen winkel?
‘Elke keer als er nieuwe producten arriveren en ik de dozen open maak, voelt dit als cadeaus openen! Het feit dat je je eigen werkschema en de sfeer om je heen onder controle hebt, is erg belangrijk. Ik probeer de winkel zo kalm en fijn mogelijk te maken met muziek, omringd door planten en fijne mensen. Het is zo leuk om praatjes te maken met klanten en interessante mensen te ontmoeten.’

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
‘Toen ik een ‘normale’ baan had, vond ik het verschrikkelijk om al om 08:30 op kantoor te moeten zijn, dus om dit nu als tijd te hebben dat ik mijn bed uit ga, voelt als een luxe. Ik neem ruim de tijd voor mijn ontbijt en werk daarna alvast wat op mijn laptop. Rond 11:00 ga ik naar de winkel om deze te openen! Naast dat ik natuurlijk in mijn winkel sta, houd ik gedurende dag ook mijn webshop bij, doe ik administratie, zoek ik naar nieuwe producten en komt hier ook altijd wat fotografie en design bij kijken. Elke dag is anders, er is genoeg te doen!’

Noem een ding waar je niet zonder kan.
‘Ik vind het treurig om te zeggen, maar dat is toch echt mijn iPhone. Ik regel alles vanaf mijn telefoon; de webshop, e-mails, social media, planning, foto’s maken, ik kan niet zonder! Ik hou ervan om er een break van te nemen op een vrije dag; het is geweldig dat je altijd bereikbaar kan zijn, maar ook belangrijk eens in de week offline te gaan.’

Wat had je nooit verwacht van het hebben van een winkel?
‘Ik had nooit gedacht dat ik zo’n goede klik zou krijgen met klanten, waar ik zelfs vrienden mee ben geworden! Veel mensen komen vaker en het is altijd leuk om ze te zien en spreken, vaak vertellen mensen allerlei levensverhalen, zo interessant!’

Heb je tips voor de financiële kant van het starten van je eigen bedrijf?
‘Plannen, plannen, plannen! En realistisch zijn. Het is zo belangrijk om een vast winst-, verlies- en kasstroomplan te hebben wanneer je begint. Ik hield mij 100% aan mijn plan en ben heel erg blij dat ik dit gedaan heb!’

Is netwerken en social media belangrijk? Hoe pak jij dit aan?
‘Netwerken en social media is heel belangrijk, ik kan niet zonder. Soms zijn de beste promo’s van bloggers en magazines – zoals jullie natuurlijk – en verder hebben websites zoals Petite Passport en Moderne Hippies mij vanaf het begin gesteund – deze artikelen zijn van grote waarde voor mij. Social media, en dan met name Instagram, is de beste tool om te connecten met mensen! Ik zoek hier niet alleen zelf inspiratie en nieuwe producten, maar hou ook andere like-minded mensen op de hoogte van wat ik doe.’

Hoe zit het met je vrije tijd?
‘Mijn werk is mijn dream job, soms is het lastig om vrije tijd en werken te scheiden. Ik zit vaak op Pinterest wanneer ik alleen ben; moeilijk te zeggen of het werk is of relaxen! Ik probeer ook zoveel mogelijk tijd door te brengen in de natuur. Sinds ik in Nederland, woon heb ik zoveel verschillende plekjes gezien en ga ik vaak even weg om rustig te wandelen in het bos. Dat voelt verfrissend en na zulke dagen voel ik me ook weer geïnspireerd.’

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd?
‘Af en toe ook ‘nee’ zeggen.’

Hoe blijf je jezelf stimuleren om vooruit te denken en nieuwe dingen te verzinnen?
‘Het voelt nooit als een inspanning of dat ik er bewust aan werk vooruit te denken. Vaak zijn de ideeën ambitieuzer dan de tijd die ik er voor heb, dus moeten de ideeën wat realistischer worden gemaakt of voor een later moment. Maar gemotiveerd blijven is nooit een probleem geweest, op zoek gaan naar nieuwe producten is mijn favoriete onderdeel van mijn baan!’

Tot slot: heb je tips voor mensen die zelf een winkel willen beginnen?
‘Houd je vast aan wat je wilt en leuk vindt en laat je niet afleiden door anderen. Begin klein en bouw langzaam op; op deze manier weet je of je op de juiste weg zit. Fouten zijn daarnaast onderdeel van het leerproces, hoe klein of groot ze ook zijn!’

Je kunt The Gathershop volgen op Instagram en Facebook. De webshop vind je hier, of neem offline een kijkje in de Hannie Dankbaarpassage in De Hallen in Amsterdam!

Reageer op artikel:
Thursday Talks: Jessica verhuisde naar Amsterdam en opende haar eigen winkel
Sluiten