Met deze 5 tips word jij een pro in het houden van small talk

Oké, beeld je even in: je bent op een feestje met iemand aan het praten over het weer of waar iemand die broek vandaan heeft. Voor buitenstaanders ziet het er gezellig uit, maar van binnen ga je dood. Want: het is sáái en je wilt weg. En snel ook. Dat oppervlakkige geneuzel, niet. jouw. ding. Toch hoort small talk bij het leven, of je het nu leuk vindt of niet. Check deze vijf tips om saaie gesprekjes om te toveren in misschien wel je beste ontmoeting ooit.

Een praatje met de caissière, de man naast je in de trein of die ene vrouw op een zakelijk evenement. Small talk hoort bij het dagelijks leven. En dat kan soms best wel heel erg vermoeiend zijn. Wéér praten over de weersverwachting of de vraag stellen hoe het met iemand gaat, om vervolgens te horen ‘goed, hoor’. Zucht… Gaap…

Allemaal aan de small talk

Maar er is een hele goede reden om wél dit soort gesprekjes te voeren: het is dé manier om mensen te leren kennen en ze maken je brein een stuk creatiever. En waarschijnlijk heb je veel van je vrienden of relaties ontmoet door een klein, simpel gesprekje. Je weet namelijk nooit waar het gesprek eindigt en misschien zitten jullie om twee uur ’s nachts nog steeds te kletsen, terwijl de barkeeper de deur wil sluiten en als hint de lichten op standje kernsplitsing zet. Hoe dan ook, met de volgende tips word jij een pro in het houden van small talk.

1. Let’s go deep

Het verschil tussen een saai gesprek waarbij je als een malle op zoek moet naar satéprikkers om je ogen open te houden, en een leuk gesprek waarbij de tijd voorbijvliegt, kan wel eens de manier zijn waarop het is begonnen. Small talk is vaak klein omdat het niet oprecht of eerlijk is. Stel eens vragen waar je écht een antwoord op wilt en geef antwoorden die laten zien wie jij bent.

2. Positiviteit is key

Je hoeft niet in een hoekje te staan, je drankje te drinken en jezelf door het gesprek slepen met wat geknik en gehum. Echt, stop met zelfmedelijden en raap jezelf bij elkaar – come on. Geef het gesprek een beetje leven, een sprankje energie. Gooi je charmes in de strijd, dan vindt iedereen het leuk om met je te praten. Of je komt erachter dat je geen charme hebt en dan is het tijd om door te gaan naar de volgende tip.

3. Wees de vraagbaak van het jaar

Als je aan iemand vraagt hoe het gaat, is de kans groot dat diegene antwoordt met ‘goed’. Uhh ja, en dan? Vaak vallen dit soort gesprekken over koetjes en kalfjes stil omdat je vanuit routine vragen stelt en antwoorden geeft. Wees geen robot en stel vragen die kunnen leiden tot meer vragen. Bijvoorbeeld waar iemand vandaan komt, hoe diegene daar is opgegroeid of wat het leukste is wat diegene deze week gedaan heeft. Serieus, dat werkt een stuk beter dan die afgezaagde oneliners.

4. Wees geen b*tch

Denk je dat het saai wordt? Dan wordt het dat waarschijnlijk ook. Verander je houding en je verandert meteen het gesprek. En dat kan gewoon beginnen met een simpele glimlach. Echt, het hoeft niet moeilijk te zijn.

5. Reageer op een doorsnee vraag met een niet-doorsnee antwoord

Dit kan dé game-changer zijn voor een saai gesprek: geef een antwoord dat iemand niet verwacht. Als iemand vraagt hoe het gaat, kun je bijvoorbeeld reageren met ‘verschrikkelijk’. Daarna kun je zeggen dat het een grapje is, maar het kan het ijs breken en het saaie gesprek omzetten in een toffe ontmoeting.

Dus, de volgende keer dat je met je die verre achterneef van je lover aan het praten bent, die je maar eens in de vijf jaar ziet en waar je totáál geen overeenkomsten mee hebt, houd je in je achterhoofd wat het kan doen voor je brein en dat je ook zelf in de hand hebt of een gesprekje leuk wordt. En anders kun je er altijd alsnog tussenuit knijpen, dat is ook oké.

Elite Daily

Reageer op artikel:
Met deze 5 tips word jij een pro in het houden van small talk
Sluiten