Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 24 dec 2018
Leestijd: 4 minuten

Met deze tips maak je met je iPhone de allermooiste foto’s van het kerstdiner

Een van de eerste dingen waar je waarschijnlijk aan denkt bij het woord Kerst, is eten. Heel veel eten. Of het nou gourmet, een achtgangenmenu, een konijn of een lofschotel wordt, eten zul je. En dus worden er foto’s gemaakt. Want dat is wat wij millennials doen.

Geef toe, als het kerstdiner waar mams de halve maand voor in de keuken heeft gestaan op tafel verschijnt, ben jij de eerste die tegen je familie schreeuwt zegt dat ze nog héél even moeten wachten met dat eerste hapje. Waarom? Omdat jij nog even een foto moet maken voor op Instagram. Maar als je dat kiekje dan eenmaal op je iPhone hebt staan, ziet ‘t er toch een stuk minder smakelijk uit dan op tafel. Dat komt omdat je geen idee hebt wat je aan het doen bent. Hé, niet getreurd, met de volgende tips maak jij met je iPhone beeldschone foodfoto’s. Lees en leer.

foodfotografie iphone kerst

1. Maak goed gebruik van het licht

Licht is hét punt dat een goede foodfoto maakt of breekt. Wat je dan ook doet, gebruik nooit de flits. Het beste fotografeer je het eten in daglicht, maar gezien het in december al rond 16:00 uur donker wordt, achten we de kans klein dat dit gaat lukken, tenzij je ‘s middags al aan het kokkerellen bent. Hoewel kunstlicht dus niet optimaal is, is het nog altijd beter dan een flits. Kies dan het liefste voor een lamp die het dichtst bij natuurlijk licht in de buurt komt, en vermijd geel licht. Verder is de kans groot dat er wel een kaars of twee op tafel staat, of ergens op de achtergrond kerstlampjes hangen. Door deze te laten zien op de achtergrond van het eten, ontstaat er een gezellige kerstsfeer op de foto.

2. Maak gebruik van de portretmodus op je iPhone

Ben je in het bezit van een iPhone X? Dan heb je geluk. Deze fijne telefoon heeft namelijk een portretfunctie, die automatisch een onderdeel van de foto uitlicht en de achtergrond blurry maakt. Wil je een dieptefoto van het eten maken en daarbij de sfeer op de achtergrond laten zien zonder daar te veel op te focussen? Dan is deze functie perfect. Extra leuk: je kunt er hierbij zelfs voor kiezen welk soort licht je gebruikt. Zo heb je onder andere de keuze uit natuurlijk licht, studiolicht en toneellicht.

3. Kies voor een neutrale achtergrond

Bij foodfotografie is de ondergrond erg belangrijk. Als deze te druk of kleurrijk is, wordt de aandacht van de kijker hiernaartoe geleid, en besteedt deze dus minder aandacht aan het eten. Dit wil je natuurlijk niet. Zorg er daarom voor dat de achtergrond zo neutraal mogelijk is. Dit betekent niet dat er niets op tafel mag liggen, maar wat er ligt zou het hoofdonderwerp moeten aanvullen. Een houten tafel als achtergrond is ideaal, en staat goed bij praktisch elk soort eten. Leg er een mooi wit servet met bestek erop naast en je hebt een prachtige foto te pakken. Ligt er een kleed over tafel heen? Ook geen probleem – als je de rest van de foto rustig houdt, kan een mooi tafelkleed ook prachtig uitkomen.

4. Fotografeer van bovenaf

Wil je het op veilig spelen? Fotografeer je bordje dan van bovenaf. Zo komen alle details van het eten én de ondergrond op de foto. Extra leuk dus als je de mooie tafeldekking ook graag op de foto zet. Dit is ook een goede keuze als je nog niet heel ervaren bent op het gebied van foodfotografie. Je kunt alles namelijk precies zo neerleggen als je zelf mooi zit.

5. Maak gebruik van de zoom op je iPhone X

We weten het, het wordt over het algemeen sterk afgeraden om de zoom op een smartphone te gebruiken. Maar, ben je in het bezig van een iPhone X, wordt het een ander verhaal. Sommige etenswaren komen beter uit als je er een close-up foto van maakt. Nu kun je ervoor kiezen om de camera heel dichtbij het eten te houden, maar je kunt het jezelf ook een stuk eenvoudiger maken en de zoom op de iPhone X gebruiken. Deze telefoon biedt namelijk twee keer optische zoom, waarmee de kwaliteit van de foto niet achteruit gaat. Handig!

Met deze foto’s gaat het je hoe dan ook lukken en plaatje van een foodfoto van het kerstdiner te maken. En hé, vergeet niet óók te genieten. Het is Kerst.

Zo zorg je ervoor dat iedereen de tijd van zijn leven heeft op je kerstfeest

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

We mogen dan wel niet je crush zijn, maar we willen wel wekelijks in je inbox sliden.

* indicates required


Reageer op artikel:
Met deze tips maak je met je iPhone de allermooiste foto’s van het kerstdiner
Sluiten