Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 5 jun 2020

5 fouten die je als twintiger maakt op gebied van omgaan met geld

Je weet niet hoe je het voor elkaar krijgt, maar elke maand lijkt je geld sneller op te gaan. Het maakt niet uit hoe hard je werkt of hoeveel je verdient, het is nooit genoeg om alles te betalen. Klinkt herkenbaar? Het zou zomaar kunnen dat je deze fouten maakt als twintiger.

Omgaan met geld

Je bent echt niet de enige die hier moeite mee heeft, heel veel mensen vinden omgaan met geld lastig. De kans is groot dat je verschillende veelvoorkomende fouten maakt in je twintiger jaren als het aankomt op geld. Dat is niet erg, het begint namelijk met het herkennen van je fouten. Zodra dat is gelukt, kan je eraan gaan werken en ben je al snel loaded (soort van).

1. Je spaart niet genoeg

Dit klinkt misschien een beetje gek. Hoe kan je veel sparen als je het idee hebt dat je nu amper rondkomt? Toch is sparen heel belangrijk als je later meer geld wil hebben. Het begint met hele kleine stapjes.

Volgens Jennifer Barrett, Editor-In-Chief van Grow, maak je het jezelf makkelijker om te sparen door elke maand automatisch een bedrag over te maken naar je spaarrekening. Als je dit doet net nadat je je salaris hebt gekregen, heb je minder door dat er wat vanaf gaat.

2. Je hebt geen overzicht

Een boekje of app waarmee je overzicht krijgt in je inkomsten en uitgaven is heel belangrijk om te hebben als je moeite hebt met omgaan met geld. Als je geen idee hebt wat je uitgeeft dan gaat het ook moeilijk worden om meer over te houden aan het einde van de maand.

Een onderzoek van National Foundation of Credit Counseling toont aan dat een uitgavenoverzicht je kan helpen met het zien van gemaakte fouten en ervoor zorgt dat je geld kan sparen door proactief met je budget om te gaan.

3. Je praat niet over geld met je partner

Praten over geld in je twintiger jaren is awkward, zeker de eerste keer dat je het erover moet hebben met je partner. Toch is het heel belangrijk. De kans is klein dat jullie als twintigers bakken met geld verdienen, dus het gesprek hierover aangaan is totaal niet raar. Het voet misschien een beetje ongemakkelijk, maar je bent volwassen aan het worden en dan hoort dit gesprek er gewoon bij.

Relatie-expert Alysha Jeney vertelt: “It’s important to understand each other’s money management, as well as each other’s expectations for shared expenses and future planning. You don’t need to share each other’s bank statements, but after a year of dating, it would be ideal to discuss yearly income and individual debt. It’s also important to discuss ways in which you can support each other’s lifestyle financially as a couple.”

4. Je geeft meer uit dan je kan uitgeven

Nog een veelvoorkomende geldfout van twintigers is meer uitgeven dan je verdient. Zeker wanneer je in een grote stad woont, gebeurt het snel dat je teveel uitgeeft. Veel etentjes doordeweeks, in het weekend ga je de kroeg in en op zondag wil je bij dat hippe zaakje lunchen. Alles is duur dus je geeft al snel meer geld uit dan je kan uitgeven.

5. Je houdt je niet aan je budget

Dat brengt ons meteen bij dit punt. Een van de grootste fouten die je kan maken op gebied van geldmanagement, is namelijk je niet houden aan je budget. Misschien is je budget niet realistisch en ben je daardoor geneigd om meer uit te geven dan je jezelf had voorgenomen. Pas daarmee op want dat kan al snel leiden tot schulden.

Je aan een budget houden, betekent trouwens niet dat je niet meer mag genieten. Het is gewoon een manier om te bepalen hoeveel geld je uit kan geven (aan avocado toast en dure koffie to go).

Controle krijgen over je geldzaken kan je heel veel opleveren. Naast dat je geld over kan houden, zorgt het er ook voor dat je minder stress hebt en je je onafhankelijker voelt als twintiger. Financiële vrijheid is namelijk mega relaxed.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
5 fouten die je als twintiger maakt op gebied van omgaan met geld
Sluiten