Charlene-Clair de Recht
Charlene-Clair de Recht Love & Life 28 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze 5 tips helpen je te stoppen met het haten van je baan

Is je baan saai, gaat het nergens heen of is het kantoor gevuld met vreselijke mensen? Dan kan het best lastig zijn om de motivatie op te brengen om elke dag op te komen dagen. Wat je wel kan doen, is je houding veranderen.

Haten van je baan

Het haten van je baan is vreselijk. Je wordt er lusteloos van, en opstaan wordt elke ochtend weer wat lastiger. Wanneer je wekker om 06:00 in de ochtend afgaat, lig je eerst een kwartier naar het plafond te staren, nadenkend over of je deze baan écht nodig hebt. Maar na het lezen van dit artikel niet meer. Met de volgende vijf tips maak je het jezelf een stuk eenvoudiger.

1. Stop met slecht praten over je baan

Dronken met je collega’s op de vrijdagmiddagborrel je baas zwartmaken? Geen goed idee. Naast dat het onprofessioneel is, zorgt het er ook voor dat je je werk nog meer gaat haten. Daarnaast gaat het je totaal niet helpen, want je baan blijft precies hetzelfde.

Als je dan toch echt wat stoom moet afblazen, doe dat dan bij je vrienden buiten werk. Ze kunnen naar je luisteren, maar zullen je geklaag niet voeden. Daardoor krijg je een veel objectiever perspectief, want we weten allemaal dat het makkelijk is om dingen op te blazen.

2. Bepaal één goed aspect

Oké, het is niet je droombaan, dat is wel duidelijk. Maar je huidige baan moet op zijn minst één positief ding bevatten. Misschien is die collega van je wel gezellig, of is je baan vijf minuten lopen van huis. Je focussen op het goede, maken de kut dingen van je baan iets makkelijker om mee te dealen.

3. Beloon jezelf

Als honden iets goed doen, krijgen ze een snoepje. Als kinderen iets goed doen, krijgen ze een sticker. Dus nu ben jij aan de beurt. Zet kleine werkdoelen voor jezelf en als je het een week voor elkaar krijgt, om niet te klagen of met je ogen te rollen, beloon je jezelf.

Vraagt je baas je weer om koffie te halen, is de printer weer kapot, doet de airco het weer niet en kan je dit alles doorstaan zonder ook maar één eyeroll? Beloon jezelf met een manicure, een drankje of iets anders fijns. Hierdoor wordt het een gewoonte om niet te klagen.

4. Neem een nieuwe taak op je

Is het al een tijd terug sinds je nieuwe taken hebt gekregen binnen je baan? Dan is het een idee om hieraan te werken. Wanneer je zoekt naar meer verantwoordelijkheden, laat je initiatief zien (hallo, promotie?!) én daag je jezelf uit om harder te werken. Dat zorgt op zijn tijd weer voor meer plezier in je werk.

5. Zorg ervoor dat je meer plezier hebt

Een van de makkelijkste manieren om je baan leuker te gaan vinden, is door simpelweg meer plezier te maken. Als je in het weekend een festival pakt, lekker gaat lunchen met vrienden of je kapotlacht tijdens een karaoke-sessie, kan je hier weer even op teren tijdens je werkweek.

Door jezelf te dwingen om naast je werk ook leuke dingen te doen, zal je gaan voelen dat je meer bent dan alleen je baan.

En mocht dit nou allemaal niet werken, ga dan gewoon keihard aan de slag met het zoeken van een andere baan waarmee je die flappen kan verdienen.

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
Deze 5 tips helpen je te stoppen met het haten van je baan
Sluiten