Met deze tips brandt jouw kaars langer én mooier op
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F12%2Fkaaars.jpg)
Wie graag kaarsen brandt, zal het volgende fenomeen zeker kennen: de kaars is een stuk sneller op dan je had gehoopt, én er is een ‘gat’ ontstaan in het midden. Zonde, zeker als het een luxe geurkaars is en bij elke flikkering van het vlammetje een euro verloren gaat.
Omdat je natuurlijk het maximale uit je kaarsen wilt halen, lees je hier een aantal tips waarmee je de brandduur van de kaars verlengt, en hem daarnaast een stuk mooier op laat branden.
1. Laat de bovenlaag volledig smelten
Steek je een kaars voor de eerste keer aan? Blaas deze dan pas uit op het moment dat de hele bovenlaag is gesmolten. Als je het al na een half uurtje doet, dan ben je dus fout bezig. Door eerst de bovenlaag helemaal te laten smelten, voorkom je dat er een gat (of tunnel) in de was brandt.
2. Houd het lontje kort
Het is het beste als het lontje niet langer is dan een halve centimeter, want hierdoor zal je kaars minder walmen. Je kunt de lont gemakkelijk korter knippen als deze te lang is. Doe dit al voordat je de kaars voor het eerst aansteekt en je zult merken dat hij langer meegaat. Daarnaast zorgt het knippen van de lont ervoor dat de vlam minder flikkert.
3. Vermijd tocht
Een licht briesje kan het vlammetje van richting laten veranderen. Als de tocht steeds van dezelfde kant komt, zal de kaars ook aan één kant sneller opbranden. Let hier dus op.
4. Zet kaarsen niet te dicht bij elkaar
Als je kaarsen te dicht naast elkaar zet, kan de warmte van de ene kaars de andere kaars laten smelten. Zorg daarom voor voldoende afstand.
5. Toch een gat in je kaars? Snijd de randen weg
Als je kaars niet mooi opbrandt, dan kun je de opstaande randen voorzichtig wegsnijden. Zo is het oppervlak weer gelijk.
6. Gebruik aluminiumfolie
Lukt het ondanks bovenstaande tips niet om de kaars mooi op te laten branden? Pak dan een stuk aluminiumfolie en vouw deze dubbel en wikkel het om je kaars heen, als een warm jasje. Let op dat je aan de bovenkant een stuk openlaat, zodat de vlam niet dooft. Dankzij de aluminiumfolie gaat de was sneller smelten en kun je een zogenaamde ‘pool’ creëren. Houd de kaars wel in de gaten, want deze kan erg heet worden.