5 tips als je op zoek bent naar een nieuwe baan tijdens deze crisis

Door de crisis worden sommige vacatures verwijderd of even on hold gezet. Dat is balen als je op zoek bent naar een nieuwe baan en bezig bent met solliciteren. Maar het betekent niet dat je de handdoek in de ring moet gooien en je dagen maar moet verdoen met het kijken van Tiger King of een andere Netflix-serie.Er zijn bedrijven die nog steeds hard op zoek zijn naar mensen.

Bovendien kan je deze tijd gebruiken om een nog betere kandidaat te worden. Vijf tips als je op zoek bent naar een nieuwe baan tijdens deze crisis.

1. Kijk hoe dringend je zoektocht is

Als je net had besloten om een nieuwe baan te zoeken en je dus nog gewoon werkt bij je huidige werkgever, is het slim om je zoektocht nog even uit te stellen. Het is namelijk moeilijker om nu een baan te vinden.

Zit je wel zonder baan? Houd er dan rekening mee dat je even moet settelen voor een baan die niet je droombaan is, maar waar je nu wel direct mee kunt beginnen. Onthoud: geen enkele keuze is definitief. Als iedereen een beetje opgekrabbeld is uit deze crisis, kan je weer op zoek naar je droombaan.

2. Netwerk online

Gelukkig bestaat het internet, en kun je – ook in deze tijd – je netwerk gewoon uitbreiden. Op Facebook en LinkedIn zijn veel groepen te vinden, waarvan je lid kunt worden. Om echt goed te kunnen netwerken, moet je wel actief zijn in deze groepen. Reageer en post dus en maak jezelf zo zichtbaar.

Je kunt ook mensen uitnodigen die bijvoorbeeld bij een interessant bedrijf werken. Stuur wel altijd een persoonlijke uitnodiging mee waarin je uitlegt waarom je ze toevoegt. Random mensen uitnodigen heeft geen zin. En ben jij iemand die een LinkedIn profiel heeft, maar er eigenlijk niets mee doet? Geef je profiel een upgrade, reageer op posts van mensen uit je netwerk en laat via eigen posts zien wat je kan en waar jij kennis van hebt.

3. Gebruik de tijd nuttig

Misschien weet je precies wat jij voor nieuwe baan wil scoren, maar de kans is groot dat je op elke vacature reageert die je wel leuk lijkt. Maak gebruik van de tijd die je nu extra hebt om echt duidelijkheid te krijgen over de functie die je wil uitvoeren en het type bedrijf waar je wil werken.

Schrijf één A4’tje vol met de bedrijven waar je wel zou willen werken, wat voor soort functies en alle secundaire voorwaarden die je zoekt. Kijk ook naar waar je écht goed in bent en waarmee jij je onderscheidt van anderen. Dat doe je bijvoorbeeld door een persoonlijkheidstest te doen.

4. Leer nieuwe skills

Dit is het perfecte moment om je skillset te versterken. Onderzoek vacatureteksten om erachter te komen welke vaardigheden jij het beste kan leren om straks wel een baan te scoren. Ga aan de slag met YouTube tutorials, webinars en online cursussen om jezelf een nog betere kandidaat te maken.

5. Maak verschillende versies van je cv

Je zou je cv moeten aanpassen aan elke vacature waar je op reageert. Het is handig om alvast een paar verschillende versies van je cv te hebben liggen. Maak sowieso een versie waarbij je niet alleen vertelt wat je werkervaring is, maar waar je focust op de prestaties die je hebt behaald.

Experimenteer met een versie waar je bovenaan in een paar zinnen vertelt wie je bent en wat je doet. En maak een versie waarbij je persoonlijkheid meer doorschemert door je hobby’s. Denk trouwens niet alleen aan de inhoud, maar ook een paar versies met verschillende lay-outs.

Zorg ervoor dat je deze fouten niet maakt, en dat je bij elk cv deze checklist helemaal af kunt vinken.

Reageer op artikel:
5 tips als je op zoek bent naar een nieuwe baan tijdens deze crisis
Sluiten