Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Beauty 21 dec 2019

11x dingen die je nooit moet doen als je last hebt van eczeem

Eczeem is een echte bitch. Vaak komt en gaat het weer, maar net zoals je vervelende ex lijkt het nooit helemaal uit je leven te verdwijnen. Een bezoekje aan de huisarts kan geen kwaad, maar er zijn ook andere tips tegen eczeem.

Zo hebben we een lijstje opgesteld van dingen je in ieder geval niet moet doen. Je huid zal je dankbaar zijn.

Tips tegen eczeem

Afgeleid van de Griekse taal, vertaalt het woord “eczeem” zich in iets als “koken”. Iedereen die last heeft van de meest voorkomende vorm van eczeem kan waarschijnlijk wel inzien waarom dat zo is. De symptomen zijn rode, jeukende uitslag, en vaak veroorzaakt de uitslag open zweren en lijkt het op een schilferige huid. Kortom: niet relaxed.

Veel mensen hebben al sinds hun jeugd last van de huidaandoening. Toch is het (helaas) ook mogelijk om het op latere leeftijd te ontwikkelen. Hoe dan ook, niemand wordt er vrolijk van en we zoeken daarom massaal naar de oplossing. De huisarts kan je op dat vlak beter helpen, maar wij kunnen je wel voorzien van een lijstje met dingen die je in ieder geval niet moet doen als je last hebt van eczeem.

1. Een lang bad nemen

Hoewel een avondje in bad liggen met een glaasje wijn en een reep chocola klinkt als de ultimate self-care tip, is het niet verstandig voor mensen met eczeem. Een lang bad kan er namelijk voor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt, rood wordt en gaat jeuken.

Whitney High, professor dermatologie aan de Universiteit van Colorado School of Medicine, vertelt: “We tell people to take good care of their skin by doing gentle bathing and not over-drying the skin.” De ideale tijd in bad is zo’n vijftien minuutjes.

2. Wollen kleding dragen

Wij gaan meestal niet zo lekker op het dragen van een kriebelende, wollen trui. Als je last hebt van eczeem is het beter om kledingstukken gemaakt van echt wol überhaupt in de winkel te laten liggen. Alle schurende texturen kunnen namelijk je huid irriteren.

Je huid wordt gelukkiger wanneer jij juist zachte, katoenen kleding met een iets wijdere fit draagt. Daarnaast is het verstandig om je net gekochte kleding een keertje te wassen voor je het draagt. Sommige items bevatten namelijk bepaalde verf die je huid irriteert.

3. Wasmiddel met parfum gebruiken

Dit is hopelijk geen nieuws voor jou als je last hebt van eczeem. Alles met parfum erin is een slecht idee voor je huid. Laat wasmiddel met parfum dus ook lekker links liggen en ga voor producten zonder parfum. Zo zijn merken zoals Neutral vaak een goede optie.

4. Zeep met parfum gebruiken

Nu we het toch hebben over producten met parfum, laat dan meteen alle zeepjes, handzeepjes, bath bombs, lotions en crèmes met parfum achterwege. Je huid wordt er waarschijnlijk droog en jeukerig door en dat is natuurlijk alles behalve gewenst. “Use bland soaps, not highly perfumed or scented soaps,” geeft Dr. High als tip.

5. Je huid krabben

We weten dat het af en toe onmogelijk voelt, maar stop met krabben. Eczeem wordt doorgaans alleen maar erger wanneer je blijft krabben. Dr. High vertelt: “Some people think you have the itching sensation first, then do all the damage to the skin with the scratching and picking, which leads to the rash.” Smeer de kriebelende plekken op je lichaam meteen in met een goede moisturizer en blijf er vanaf.

6. Het te koud of te warm hebben

Zowel tijdens hete zomermaanden als koude wintermaanden worden de symptomen van eczeem bij veel mensen heftiger. Bereid je voor op meer klachten en vraag bijtijds aan de huisarts wat je het beste kan doen. Probeer daarnaast situaties te vermijden waarin je het te koud of te warm hebt.

7. Moisturizer skippen

Het is überhaupt niet wenselijk, maar voor mensen met eczeem is het echt verboden: moisturizer skippen. Zorg dat je je huid minimaal twee keer per dag hydrateert om droogheid te voorkomen. Schaf een moisturizer aan die bewezen goed werkt op een huid met eczeem. Heb je het product net nieuw aangeschaft? Probeer het dan eerst uit op een klein plekje.

8. Voedsel eten dat eczeem triggert

Hoewel de meeste uitbarstingen van eczeem niet per se getriggerd worden door je dieet, is het wel mogelijk. “There may be occasional cases where atopic dermatitis is exacerbated by food or drinks,” beaamt Dr. High. Door een eetdagboek bij te houden, kan je er misschien achterkomen of bepaalde etenswaren zorgen voor een eczeem break-out. Dan nog maar hopen dat het niet ligt aan je dagelijkse Kinder Bueno…

9. Laat stress de overhand nemen

Eczeem is een bitch, maar stress ook. Het zal je verbazen hoeveel lichamelijke effecten stress kan veroorzaken. Ook eczeem is een mogelijk gevolg van stress, maar het staat vaak wel op de laatste plek van triggers. Dr. High vertelt wel dat zijn patiënten vaak ’s nachts meer last hebben van eczeem, wat deels mentaal is. “It’s the time of the day when it’s quiet. You’re not going to feel itchy when you’re going a million miles an hour at your job. You don’t have time to plug into all those body sensations,” legt hij uit.

10. Te veel hormoomzalf gebruiken

Na je bezoekje aan de huisarts is de kans groot dat je de praktijk verlaat met een recept voor hormoonzalf. Dit magische goedje werkt heel goed, maar pas er wel mee op. Wanneer je deze crème te veel gebruikt, wordt je huid een stuk dunner en dus kwetsbaarder. Raadpleeg dus altijd je huisarts wanneer je het idee hebt dat je hormoonzalf nodig blijft hebben, want dan krijg je iets anders voorgeschreven.

11. Het gebruiken van (te veel) make-up

Dit moet logisch zijn, maar het is wel belangrijk om te benoemen. Het dragen van make-up is niet bepaald bevordelijk voor je klachten. Je huid moet zoveel mogelijk ademen, wat met een enorme laag foundation of oogschaduw niet lukt. Er zijn echter wel verschillende make-upmerken waarvan de producten niet per se schadelijk zijn. Dan is het natuurlijk een ander verhaal. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen kan je het beste gewoon je natural beauty showen.

Reageer op artikel:
11x dingen die je nooit moet doen als je last hebt van eczeem
Sluiten