Trekken tegenpolen elkaar nou wél of niet aan? Deze relatiepsycholoog geeft antwoord

Love & Life

Trekken tegenpolen elkaar nou wél of niet aan? Deze relatiepsycholoog geeft antwoord

Tegenpolen trekken elkaar aan. Iemand die niet op je lijkt is spannender, minder voorspelbaar. De aantrekkingskracht is groter en het gaat minder snel vervelen. Het klinkt allemaal heel logisch, maar heeft zo’n relatie op de lange termijn eigenlijk wel een kans van slagen? Roos Vonk legt in de serie ‘Tips van een relatiepsycholoog’ alles uit wat je altijd al wilde weten over de liefde.

Tegenpolen vullen elkaar ook aan. De één is bijvoorbeeld handig, terwijl de ander meer een denker is. Als de één dominant is, is het prettig wanneer de ander wat meegaander is. Het lijkt daarom logisch dat tegenpolen op elkaar vallen en zo’n relatie meer kans van slagen heeft. Maar als je doordenkt, is het helemaal niet zo logisch. Als tegenpolen elkaar aantrekken, betekent dat ook dat mensen eerder op elkaar vallen wanneer de één dom is en de ander slim, de één gesloten en de ander extravert, de één links stemt en de ander rechts, de één een ochtendmens is en de ander een avondmens of de één van natuur houdt en de ander van de stad.

In werkelijkheid is het juist zo dat mensen die op elkaar lijken elkaar aantrekken. We vallen eerder op iemand die op ons lijkt wat betreft intelligentie, politieke overtuiging, godsdienst, leeftijd, aantrekkelijkheid, achtergrond, opleiding, interesses, voorkeuren en gewoontes. Hoe meer je hetzelfde denkt over dingen, des te leuker je elkaar vindt. Het tegenovergestelde is ook waar: hoe meer je van mening verschilt met iemand, hoe minder leuk je diegene vindt.

coupletegenpolen2

Mensen met dezelfde persoonlijkheidskenmerken trekken elkaar niet alleen aan, ze zijn vaak ook meer tevreden over hun relatie. Dit geldt ook als partners allebei dominant of afwachtend zijn: ze begrijpen elkaars gedrag namelijk beter en blijven daardoor langer bij elkaar. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar als je alle onderzoeksresultaten bij elkaar legt, dan kunnen we maar één conclusie trekken: het enige kenmerk waarvoor de stelling ‘opposites attract’ opgaat, is sekse. De meeste mannen vallen immers op vrouwen en omgekeerd. Voor alle andere kenmerken geldt: ‘birds of a feather flock together’, oftewel soort zoekt soort.

Gelijkenis tussen mensen is zo’n belangrijk aspect van aantrekkingskracht en later een stabiele relatie, dat je het kunt zien als een belangrijk matching criterium wanneer je je bijvoorbeeld op een datingsite begeeft. Jammer genoeg werken sommige datingsites met louche methoden om een compatibiliteit quotiënt te berekenen, gebaseerd op ‘hocus pocus’ die ze geheel ten onrechte wetenschappelijk noemen. Gelukkig kun je eenvoudig zelf wél een wetenschappelijke methode volgen: vul geen dure testen in, maar doe je eerste screening zelf op basis van gelijkenissen in opleiding, achtergrond, interesses en datgene wat je belangrijk vindt in het leven. Je zult er misschien niet meteen uitzinnig verliefd van worden, maar het vergroot wel de kans dat je elkaar waardeert, begrijpt, het leuk hebt samen en bij elkaar wil blijven. Met andere woorden: datgene wat er uiteindelijk toe doet als de wittebroodsweken voorbij zijn. En komt er nou geen romantiek en passie uit, dan hou je er in ieder geval een leuke date aan over.

Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, columnist en heeft ook gewerkt als relatiecoach. In haar boek Liefde, Lust en Ellende en op Facebook geeft ze tips en deelt ze eigen ervaringen voor een innig en spetterend liefdesleven. Ze bespreekt hierin herkenbare onderwerpen zoals hard to get spelen, scheve relaties, bindingsangst, seksdrive, verliefdheid en foute mannen.