Jill Goetschalckx
Jill Goetschalckx Love & Life 28 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Zweet je snel? Met deze tips blijf je droog tijdens de warme zomerdagen

Zweet jij snel tijdens een hete zomerdag? Als het kwik boven de 25 stijgt, zweten we op plekken waarvan we niet wisten dat we daar konden zweten. Kletsnatte handen, klotsende oksels, soppende voeten… super irritant. De hulptroepen zijn onderweg: zo blijf je droog onder de oksels.

Eerlijk is eerlijk, er zijn maar twee momenten waarop je graag zweet en dat is het moment dat je jouw work-out nailed en wanneer je in de sauna zit. Maar tijdens een sollicitatiegesprek of eerste date? Echt niet. En we willen ook gewoon naar iemand kunnen zwaaien als we dat leuke, grijze jurkje aan hebben, zonder dat we mensen de stuipen op het lijf jagen. En genieten van ons drankje op het terras, zonder van onze stoel te glijden.

De functie van zweet

Oké, laten we vooropstellen dat zweten gezond is. Het helpt om je lichaamstemperatuur op peil te houden. En zweet hoeft helemaal niet te stinken; dat gebeurt pas als het in aanraking komt met bacteriën. Die maken namelijk vieze geuren aan. Zo kan je zweet gaan stinken als je stress hebt, verkeerde kleding draagt of je lichaam eiwitten aan het verbranden is. Oh, en met deo gaan spuiten heeft dan écht geen zin.

Wat is overmatig transpireren?

Iedereen zweet als het warm wordt. Maar sommigen transpireren meer dan anderen en dat kan soms zo heftig zijn dat het hun dagelijks leven verstoort. Als je overmatig transpireert, heet dat hyperhidrosis. Vooral de oksels, handen, voeten en het hoofd zijn de dupe. Meestal is het niet duidelijk wat de oorzaak is, helaas. Maar gelukkig zijn er ook voor hen manieren om het zweten te stoppen.

Je hebt hyperhidrosis als het overmatig zweten minimaal een half uur duurt. En je moet twee van de volgende verschijnselen herkennen: je zweet extreem in oksels, handpalmen, voetzolen of het gezicht, je kunt je dagelijks bezigheden niet meer uitvoeren, het komt minimaal een keer per week voor, je bent ouder dan 25 en het zweten zet tijdens de slaap niet door.

8 tips tegen zweten

1. Was je één keer per dag

Transpireer je overdag licht dan kun je jezelf het beste een keer per dag en maximaal twee keer per dag wassen. Gebruik een ontvettende zeep voor de oksels. Was je niet vaker dan twee keer per dag, want dan droogt de huid uit.

2. Scheer je okselhaar

Scheren helpt om minder te zweten. Let wel op als je scheert en kleine wondjes krijgt: als je vervolgens deo of anti-transpirant aanbrengt, kunnen de oksels flink branden. En natuurlijk zijn er veel meer zomerproof beautytips om de hittegolf mee door te komen.

3. Ken het verschil tussen deodorant en anti-perspirant

Mensen die licht zweten kunnen een deodorant gebruiken, maar eigenlijk ontgeuren deze producten gewoon. Prima, maar als je veel zweet heeft een anti-transpirant meer effect. Deze bevat aluminiumchloride en dit zal het zweet tegenhouden.

4. Brengt anti-transparant ‘s avonds aan

In de avond is het ideale moment om anti-transpirant aan te brengen. Was je oksels met zeep, droog ze goed af en breng het product na 15 minuten aan. Ook belangrijk: breng het drie keer per week aan en verminder daarna naar één of twee keer per week. Te veel anti-transpirant kan zorgen voor een droge huid en eczeem.

5. Spit je kledingkast uit

Kies voor katoenen kleding, want dan koelt de huid sneller af en verdampt het zweet in de lucht. Synthetische kleding zorgt er juist voor dat je gaat zweten, zeker tijdens hete dagen. Dus laat die leuke outfit van polyester even in de kast hangen als je fris wilt blijven ruiken.

6. Denk niet aan zweet

We kennen ‘m allemaal: iemand die zegt dat je niet mag denken aan een roze olifant, en waar denk je aan… precies. Zo werkt het ook met zweten. Merk je dat je zweet en raak je in paniek, dan is de kans groot dat het alleen maar meer en meer wordt.

7. Je bent wat je (zw)eet

Wees gewaarschuwd: dit wil je misschien helemaal niet weten. Want eet jij veel peper, cafeïnerijke drankjes, knoflook, prei, ui, (rood) vlees, eieren, junkfood en geraffineerde producten? Dat is allemaal eten dat zweetversterkend werkt. En de geur van je zweet wordt er ook niet beter op. Dus let op wat je eet en voorkom dat je na elk berichtje je telefoon moet afdrogen met een handdoek.

8. Ken de drastische methodes om zweetoksels te tackelen

Botox,  sympathectomie, liposuctie; de menukaart tegen overmatig zweten wordt steeds uitgebreider. Fijn voor mensen die overmatig transpireren in de oksels als handpalmen bijvoorbeeld, wat trouwens best vaak voorkomt: vijfhonderdduizend Nederlanders hebben daar last van. Wereldwijd gaat het om zo’n 220 miljoen mensen. Check de behandelingen bij je huisarts of in het ziekenhuis als je helemaal gek wordt van het gesop.

Hopelijk zorgen deze tips ervoor dat er geen riviertje meer over je rug stroomt en je je op en top sexy voelt.

Nieuwsblad

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zweet je snel? Met deze tips blijf je droog tijdens de warme zomerdagen
Sluiten