Veel te doen? Waarom het zo irritant is als je jouw to-do list niet helemaal afkrijgt

We kennen het allemaal: dat gevoel als we na een lange werkdag een blik op onze to-do list werpen en zien dat er genoeg taken zijn die we níet hebben afgestreept. Er zijn weinig dingen die meer irritant zijn. Maar hoe komt het dat we ons zo kapot ergeren? En waarom gebeurt het zo vaak?

Maar misschien nog wel belangrijker: hoe kunnen we in de toekomst tevreden zijn met alles wat we wél gedaan hebben?

Afvinken voelt goed

Dat we ons ergeren aan de taken die we aan het einde van de dag niet gedaan hebben, of ons zelfs misschien schuldig voelen dat we niet meer gedaan hebben, heeft te maken met een paar verschillende factoren.

Allereerst speelt het gevoel dat je krijgt als je wél een taak afstreept mee. Elke keer dat je een taak afvinkt, maken je hersenen namelijk het geluksstofje dopamine aan. Dit zorgt voor extra motivatie. Onbewust wil je dit gedrag namelijk herhalen, om weer zo’n shot aan dopamine te kunnen krijgen. Helemaal goed voelt het als je de laatste taak op je lijstje vlak voor zes uur door kan strepen.

Tijd onderschatten

Maar dat is niet de enige factor waarom we zo teleurgesteld zijn in onszelf als we onze ellenlange to-do list niet afkrijgen. Hier is een geruststellend cijfer: maarliefst 89 procent van de mensen maakt vaak zijn to-do list niet af. Dat komt omdat wij mensen van nature onderschatten hoe lang we over een taak doen. Dit fenomeen heeft zelfs een naam: planning fellacy.

De meeste mensen hebben hier last van, denken experts. Aan het begin van de dag zijn we te optimistisch als we onze to do’s opschrijven. Daarbij vergeten we ook nog eens de realiteit van de dag. De taken die je gedurende je werkdag op je to-do list zet.

En tja, dan is het logisch dat we aan het einde van de dag niet alles hebben afgekregen wat we ons aan het begin van de dag hadden voorgenomen. De truc om dit in de toekomst te voorkomen is door te bedenken wat je vandaag sowieso moet doen (prioriteiten stellen). Vervolgens verdubbel je de tijd die je hiervoor denkt nodig te hebben.

Een done-lijstje

Als mensen onderschatten wij niet alleen de tijd die we voor iets nodig hebben. Van nature focussen we ons ook alleen op de taken die nog voor ons leggen. Onderzoek toont aan dat ons brein is gemaakt om zich te focussen op de dingen je nog gedaan moet krijgen en om de taken die je wel gedaan hebt te vergeten.

Wanneer jij dus aan het einde van je werkdag naar je to-do list kijkt, ben je alle kleine taken die je hebt gedaan vergeten. Alle brandjes die je hebt geblust. En alle to-do’s die gedurende de dag zijn binnengekomen.

Het is al goed om je dit te realiseren, maar als dat niet genoeg is, kan het helpen om een done-lijstje te maken. Zeker als je een online to-do list gebruikt, waar de taken verdwijnen als je ze afvinkt. Zo zie je namelijk in één oogopslag alles wat je wél hebt gedaan vandaag.

Ten slotte helpt het ook om je to-do list op de juiste manier op te stellen, vermijd deze fouten daarom om dat teleurstellende gevoel te voorkomen.

Reageer op artikel:
Veel te doen? Waarom het zo irritant is als je jouw to-do list niet helemaal afkrijgt
Sluiten