Yvet Van Der Naalt
Yvet Van Der Naalt Art 10 aug 2017

NSMBL toerist in eigen land: Escher in Het Paleis (Den Haag)

We delen met alle liefde de nieuwste hotspots, winkels en verrassende concepten. Maar er bestaan in ons land ook zo veel mooie locaties en gebouwen die ondanks hun bekendere naam mínstens zo leuk zijn. In ‘toerist in eigen land’ lichten we deze locaties uit. Deze week: Escher in Het Paleis.

Sinds 2002 vind je het werk van Escher in museum Het Paleis, met een permanente tentoonstelling gewijd aan de Nederlandse graficus Maurits Cornelis Escher.

Wat is het?

Misschien ken je zijn werk nog van vroegere schoolboeken of kleurplaten van allerlei dieren samen gewikkeld in een soort puzzel. Zijn bekende werk met oneindige trappen, heb je als Nederlander sowieso niet kunnen missen. Maurits Cornelis Escher (1898–1972) was een Nederlandse kunstenaar, die bekend is om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes. Zijn kunst, die in werkelijkheid onmogelijk gebouwd had kunnen worden, is een spel van gezichtsbedrog en perspectief. Naast beroemde prenten vind je in Het Paleis ook vroeg werk, zoals Italiaanse landschappen, studietekeningen en bizarre stillevens.

Verder is er een verdieping met innovatieve werken waarin je deelneemt in Escher’s wereld: in een bol verschijnen en verdwijnen werelden; in een zaal lijken muren te veranderen en te bewegen. Verander zelf het perspectief in de kamer van Escher. Ook bijzonder is de zaal met Optische Kunst. Je denkt beweging te zien, terwijl die er niet is: bij optische kunst gaat het – net als bij Escher – om gezichtsbedrog.

Naast dat je Escher’s prachtige werken kunt bekijken, is het historische winterpaleis van Koningin Emma trouwens alleen al een bezoekje waard.

Een bijzondere locatie

Koningin Emma kocht het pand in 1896 uit de nalatenschap van haar overleden zwager Prins Hendrik. De Koningin gebruikte het paleis als winterpaleis en het gebouw was voor de vorstinnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix hun werkpaleis. Koningin Beatrix en Prins Claus werkten hier totdat Paleis Noordeinde geschikt was gemaakt als werkpaleis. In 1991 verkocht de familie het pand aan de gemeente Den Haag, op voorwaarde dat er alleen culturele activiteiten in plaats zouden vinden. Het adres? Lange Voorhout 74, Den Haag.

Wat kost het?

Het Paleis van Escher is van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 geopend. Een kaartje voor volwassenen kost €9,50, studenten €8,50 en met CJP krijg je 15% korting. Helaas is de Museumkaart niet geldig. Voor meer informatie bezoek je de website hier.

Reageer op artikel:
NSMBL toerist in eigen land: Escher in Het Paleis (Den Haag)
Sluiten