Tom Hofland (26) over zijn debuutroman, romantiek en ziektes die van mensen beesten maken

Aangezien onze generatie hun woorden vooral consumeert in de vorm van Snaps, Tweets, Insta’s vinden we het het af en toe héérlijk om onszelf te verliezen in een goed boek.

Nog toffer is als iemand van onze generatie zo’n meeslepend boek schrijft. Niet zomaar een bladerboekkie vol one-liners en lijstjes, en ook geen Twilight fanfic, maar een bizar kostuumdrama dat zich afspeelt in 1877. Tom Hofland deed dat met zijn debuutroman Lyssa. Dat vinden we super cool en interessant, dus trokken we hem even aan zijn mouw en stelden we hem wat vragen over hoe het nou voelt om zo jong al een roman uit te mogen brengen.

Tom, je bent 26 en je hebt net je eerste boek uit. Best bizar, toch?
Zeker! Ik had nooit verwacht dat ik op zo’n jonge leeftijd de kans zou krijgen maar Querido, mijn uitgeverij, geloofde heilig in het verhaal en dat heeft me genoeg zelfvertrouwen gegeven om er vol voor te gaan. Het scheelt wel dat ik een 4-jarige schrijversopleiding heb gevolgd (writing for performance aan de HKU) en dus fulltime met schrijven bezig was, maar het is alsnog kei snel gegaan.

Hoe lang heb je er aan gewerkt?
Een jaar, min of meer. Zomer 2015 tot zomer 2016. Daarna begon het grote herschrijven.

Tom, wat heb je met verboden vruchten?
Verboden vruchten is het thema van de Boekenweek en laat mijn boek nu net over één van de meest iconische verboden vruchten gaan: verboden liefde.

Waarom dat onderwerp?
Het is iets wat mij en bijna iedereen fascineert, de liefde, en het wordt dramatisch echt interessant als het verboden is. We denken dat we rationele wezens zijn, die onze gevoelens redelijk onder controle hebben, maar zodra we verliefd worden kunnen we onszelf totaal verliezen. De meest slimme nuchtere man wordt een stomme idioot als hij verliefd wordt.

Vertel meer! Waar gaat je boek over?
Het gaat over Gaspar Szabo, een jonge officier die hopeloos verliefd wordt op Lyssa, de vrouw van zijn baas. Hij wil haar het liefst bij hem wegkapen maar moet een keuze maken: óf eervol zijn en zich terugtrekken uit de affaire, of voor eigen geluk gaan en zijn liefde botvieren, met alle gevolgen van dien. Nu is dat al gevaarlijk terrein, maar het speelt zich af in 1877: een tijd waarin mensen nog duelleerden met elkaar om hun eer te verdedigen. Duelleren gebeurde trouwens tot in de 20e eeuw, kun je je dat voorstellen? De wereldberoemde Russische schrijver Poesjkin heeft 29 keer geduelleerd in zijn leven voor hij zelf bij zo’n duel om het leven kwam. Daar moet je nu mee kommen.

Je boek is naast een episch liefdesverhaal ook nog eens een kostuumdrama. Is dat niet heel girly?
Dat stigma kleeft er wel een beetje aan ja, maar het kostuumdrama genre is enorm groot en de kwaliteit en insteek wisselt enorm. Ik ben opgegroeid met drie zussen en met één van hen keek ik altijd kostuumdrama’s. Pride and Prejudice, Jane Eyre, dat soort spul. Ik vond dat tijdperk, de 19e eeuw, altijd al heerlijk. Een paar jaar terug begon ik de klassiekers te lezen uit die periode en erna, vooral Oostenrijkers en Russen, en die boeken waren prachtig. Absoluut niet cliché zoals je misschien zou verwachten, maar bol van prachtige inzichten waar je zelfs nu in onze maatschappij nog wat aan hebt. Spannend, romantisch en tragisch: de beste ingrediënten voor een roman.

Je boek heeft elementen die je doorgaans niet in klassieke kostuumdrama’s zult terugvinden: terwijl dit liefdesverhaal zich afspeelt in de zonnige straten van Mestopes, breekt er ook nog een ziekte uit die van mensen beesten maakt. What the hell, Tom?
Haha, daar kan ik nog niet te veel over uit de doeken doen. Wat ik wel kan zeggen is dat er in het boek niets gebeurt wat in het echte leven niet zou kunnen gebeuren, maar in de echte wereld gebeuren genoeg ziek enge dingen.

Ben je zelf een romanticus?
Ik denk het wel, ja. Ik denk altijd dat ik heel nuchter en rationeel ben, maar mijn gevoelens kunnen me als vloedgolven overdonderden. Ik ben daar wel blij mee. Het leven is in ieder geval zelden saai.

Is je boek echt voor vrouwen? Of is het ook voor mannen interessant?
Allebei! Het is wel een groots liefdesdrama, maar absoluut niet zoetsappig. De hoofdpersoon is een man en, om een kleine teaser te geven: there will be blood.

Laatste vraag: je was op het Boekenbal, is daar nog iets smeuïgs gebeurd?
Over wat er op het Boekenbal gebeurt heb ik zwijgplicht. Sorry. Maar het was erg gezellig.

Tom Hofland’s Lyssa is nu te koop op alle plekken waar je doorgaans boeken koopt. Volg hem op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van al het moois dat hij uitbrengt.

Reageer op artikel:
Tom Hofland (26) over zijn debuutroman, romantiek en ziektes die van mensen beesten maken
Sluiten