Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 31 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

#TradWife: dit is waarom deze TikTok-trending levensstijl in 2023 niet realistisch is

Als jij, net als wij, iets te veel uren doorbrengt op social media, dan heb je #TradWife waarschijnlijk al voorbij zien komen. Maar wat is het nu precies? En waarom is deze levensstijl onbereikbaar voor zoveel mensen?

De levensstijl lijkt volledig tegen het feminisme in te gaan, maar is juist ook een manier om voor een slow life te gaan.

Wat is een #TradWife?

Denk aan de traditionele moeders in de jaren ’50 die koekjes bakten, fulltime voor de kinderen zorgden en het eten op tafel hadden staan zodra hun man thuiskwam van werk. Je weet wel, van die moeders met een gezellig bloemetjesschort. Dat is ook de vibe van de #TradWifes (oftewel, traditional wifes), maar dan in de 21ste eeuw.

@

♬ –

De ouderwetse huishoudelijke verdeling waarin de man werkt en de vrouw voor het huishouden zorgt, wordt door de TradWifes een nieuw leven ingeblazen. Ook wordt deze levensstijl gezien als de meer serieuze opvolger van de stay-at-home-girlfriend. Deze huisvrouwen zijn trots op hun status en houden er ook conservatieve politieke standpunten op na. Zo hebben zij geen problemen met het patriarchaat en dienen ze hun gezin graag. In veel, maar niet alle, gevallen gaat het bestaan van de #TradWife ook samen met religie.

Waarom is dit nu opeens een trend?

De huismoeders zijn trending op het moment. Althans, voor zover een levensstijl een trend kan zijn. Het is moeilijk te zeggen wanneer deze trend precies is ontploft, maar het is zeker dat de opkomst van sociale media deze trend exponentieel heeft doen groeien. Niet alleen progressieve en innovatieve creaties verspreiden zich snel, ook het conservatieve gedachtegoed is invloedrijk online.

Volgens Jo Piazza, host van de podcast Under the Influence over invloedrijke moeders, is de timing van de trend logisch. “The world is a disaster right now in every possible way. And there has been a real trend toward nostalgia because people often find it comforting. The thing is this nostalgia for a ‘better’ time is often obscenely misplaced” vertelt ze tegen Katie Couric.

En dit verklaart veel. Want waar vroeger banen á la The Devil Wears Prada nog begeerd waren, hebben we de laatste jaren gezien dat je ook met een goed betaalde baan nog steeds niet alles kan krijgen wat je hartje begeerd.

Waar de generatie van onze ouders nog een huis kon kopen zodra ze een vaste baan hadden, is dat voor de Gen Z’er bijna onmogelijk – ook met een bovengemiddeld salaris. Het nastreven van een glansrijke carrière verliest op verschillende manieren steeds meer z’n charme. Niet gek dus, dat veel vrouwen verlangen naar een situatie waarin de partner het geld verdient.

@oilpatchbunny

#1950shousewife #homemaking #feminism #tradwife #traditional #antifeminism #barefootinthekitchen #barefootinthekitchen #housewifesoftiktok #genderroles #1950saesthetic

♬ original sound – 🌊🏄🏼‍♀️🤙🏼

Waarom dit voor veel vrouwen onbereikbaar is

Nu even terug naar de realiteit. Want als je bereid bent om je carrière te laten gaan en een #TradWife te worden, dan is dat in 2023 zo makkelijk niet.

Sinds 1950 zijn volgens CBS de prijzen met 984,8% gestegen. Daarentegen is volgens onderzoek van Rabobank het reëel besteedbaar inkomen van huishoudens is sinds 1977 nauwelijks toegenomen. Een logisch gevolg hiervan is dat er meer geld nodig is om eenzelfde levensstijl te behouden. Met een heel gezin leunen op één inkomen is lastiger dan ooit.

Dat vrouwen werken is niet alleen een vorm van feminisme, zoals vele #TradWifes stellen, maar ook gewoon financiële noodzaak. Leven als huisvrouw is niet alleen mogelijk als je partner werkt, zoals dat ooit was. In 2023 is het alleen mogelijk als je partner ver bovengemiddeld verdient. Dus is hebben de #TradWifes een realistische levensstijl? Niet echt.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.