Anouk Kemper
Anouk Kemper Fashion 20 mei 2016

Trend voor Dummies: de dure regenjas

Maar de tijden zijn veranderd. Niet alleen qua moedermacht – al is die soms nog gevaarlijk groot – ook qua regenjassenswag. Vandaag de dag is de regenjas helemaal bon ton. Ook als het niet regent. Ik herhaal: ook. als. het. niet. regent. En dan heb ik het niet over de vormloze, 8 euro-gevalletjes van Hema, maar over jassen van Rains die gerust 80, 90 en soms zelfs meer dan 100 euro kosten.

Noem me een gier, maar ik vind dat best veel geld. Maar goed, ik vind wel meer dingen best veel geld.. (bosbessen, treinreizen, muntthee, een iPhone, crème van Dr. Hauschka, de kapper, parmaham, het nieuwe boek van Grunberg, bioscoopkaartjes…) en tóch deal ik daarmee.

Waarom gaat een Rains me dan toch te ver? Goed, in eerste instantie vond ik die jassen gewoon raar en niet mooi. Nu vind ik ze niet meer raar. En ik denk dat ik ze ergens volgende week wel mooi vind. Meestal ben ik bereid om extra geld uit te geven aan niet-rare, mooie dingen (jas, tas, schoenen, kapper, mascara, crème), dus in zekere zin past een jas als deze prima in mijn straatje.

Ware het niet dat ik dit kledingstuk niet los kan zien van zijn eigenlijke functie.
Het is een beetje als redelijk wat geld uitgeven aan een zonnebril en die dan ook opzetten als de zon niet schijnt. Het is als een badpak dragen tijdens weersomstandigheden die daar niet om vragen. Kan het nóg zo’n mooi badpak zijn; een beetje “bijzonder” is het wel.

Okéokéoké, ik doe flauw. Natúúrlijk is zo’n jas een fijn stukje fashion. En ik snap ook wel dat de eigenaren hem niet aantrekken naar het strand. De eerlijkheid gebiedt te zeggen; ik ben tamelijk geïmponeerd door mensen in Rains jassen. Het is alsof ik naar een aparte menssoort kijk, een soort Elfen met speciale krachten. De Rainsmensen lijken allemaal minstens 1.83, zowel man als vrouw, ze zijn gezegend met Scandinavische gelaatstrekken en een uitstraling die zegt: ‘mijn werk als video artist gaat superrr lekker en ik kan mijn hoofd helemaal leeg maken als ik Peruaans kook’.

Daar steek ik schril bij af. Zo’n jas verandert mij in een wandelende vuilniszak, zonder enig stijlgevoel en automatisch toegedicht talent. Het is niet eerlijk verdeeld in de wereld.

Op regenachtige dagen als deze blijf ik dan ook lekker binnen. En mocht ik toch naar buiten moeten, dan wordt alles, tja, nat. Deal ik gewoon mee.

Mijn naam is Anouk Kemper, 29 jaar. Ik weet best veel, maar niet van mode. Als zelfs je mannelijke vrienden opmerken dat je altijd dezelfde trui draagt, dan weet je: hier gaat iets niet goed. Maar mode is gewoon moeilijk. Net als trends in het algemeen eigenlijk.

Onder de noemer ‘Het leven is best wel slick, maar je moet zelf het filtertje aanbrengen’ ben ik nu ook te vinden op Instagram. Mijn naam is @aanoekkemp. Korte verhalen schrijf ik ook en die kun je hier lezen.

Reageer op artikel:
Trend voor Dummies: de dure regenjas
Sluiten