Trends voor Dummies: de ‘generic guy’

Er zijn van die termen waarvan ik zou willen dat ik ze zelf had verzonnen. ‘Generic guy’ is er zo één. Wat is dat? Nou, kijk:

Persoon X: ‘Heb je die nieuwe vriend van Marie gezien?’
Persoon Y: ‘Ja, hij lijkt echt op..
Persoon X: ‘Hij lijkt op iedereen.’
Persoon Y: ‘Precies! Het is echt een generic guy.’

Ik was aanwezig bij dit gesprek en ik gloeide van blijdschap. De exáct juiste bewoordingen; ik ga daar verdomd lekker op. Zo heeft een oude bekende eens de term ‘yesterwaves’ gemunt.
Hij, als surfer, vond het enorm irritant dat andere surfers hem keer op keer vertelden: ‘Dude, you should have been here yesterday, ‘cause the waves were sooo much better.”

Yesterwaves…. *gelukzalige zucht*

En nu is er een term voor de dertien in een dozijn-man. De man die ontzettend lijkt op die andere man, je weet wel, Dinges. De man van wie je het gezicht nooit kan plaatsen, omdat het je zo doet denken aan een ander gezicht. Generic guy, hai, aangenaam.

Mijn buurman is er zo één. We delen al minstens anderhalf jaar een portiek, maar mocht ik hem tegenkomen ‘in het wild’ dan zou ik dat niet eens doorhebben. Wonderlijk, want ik herken wél de mensen die in een parallelklas zaten op de basisschool.

Of werk je in een koffietent waar ik af en toe kom? Ik herken je als ik je eens op een totaal andere plek tegenkom.
Hebben we ooit drie keer samen yogales gevolgd? Ik herken je als we samen in het vliegtuig zitten.

Wonen we ruim anderhalf jaar in hetzelfde gebouw? Ik heb geen idee wie je bent, tenzij ik je je fiets zie wegzetten in de rekken voor onze voordeur. Zonder die glasheldere context herken ik de generic guy niet.

Wellicht ben ik zelf een generic girl. Het komt namelijk regelmatig voor dat mensen zich voor de tweede – of achtste – keer aan me voorstellen. Op dat soort momenten mag ik graag citeren uit American Beauty, waarin Lester Burnham (Kevin Spacey) zegt: “That’s okay, I wouldn’t remember myself either.”
(Wat niet waar is, maar wel een stukje ongemakkelijkheid wegneemt bij de menschen.)

Toen ik met een bekende sprak over de kwestie, wierp zij een terechte vraag op: “Kun je er iets aan doen?” Na enig mijmeren opperde ze: “Een hoedje dragen misschien?”

Daardoor veranderde plotsklaps mijn beeld van ‘mannen met hoedjes’. Misschien was dit type man helemaal geen wannabe singer-songwriter, misschien was hij wel een generic guy in disguise.
Liever een man met een hoedje dan een man met een gezicht dat niemand onthoudt?

Uiteraard betrok ik het vraagstuk vrijwel direct op mezelf. Wat kon ík doen? Ik heb al een neuspiercing (super bijzonder!) en een harde stem (SUPER HOORBAAR!), dus qua visueel en audio ben ik redelijk voorzien.

Een hoedje is niet Anouk, dus ik hou het wel bij het quoten van Lester Burnham. Sowieso mijn favoriete generic guy.

Mijn naam is Anouk Kemper, 29 jaar. Ik weet best veel, maar niet van mode. Als zelfs je mannelijke vrienden opmerken dat je altijd dezelfde trui draagt, dan weet je: hier gaat iets niet goed. Maar mode is gewoon moeilijk. Net als trends in het algemeen eigenlijk.

Volg Anouk ook op Snapchat (@kemperoni) en Instagram (@aanoekkemp)

Reageer op artikel:
Trends voor Dummies: de ‘generic guy’
Sluiten