Anouk Kemper
Anouk Kemper Beauty 22 jul 2016

Trends voor Dummies: de staart

Ja, hallo. Ik wil het toch graag weer even over mijn haar hebben. Ik heb daar nou eenmaal dagelijks mee te maken. Wees gerust, dit keer zal het niet gaan over mijn wasritueel – of het juist niet-wasritueel. Dit keer gaat het over de staart. (Leuk heee?)

Zodra mijn haar eenmaal lang genoeg was, maakte mijn moeder in de ochtend altijd een paardenstaart. En zo is er sinds mijn zesde eigenlijk vrij weinig veranderd. Ik sta op en mijn haar gaat omhoog. Meestal laat ik het dan de hele dag zo zitten, want dat is wel zo makkelijk.

Op dagen dat ik de deur niet uit hoef, maak ik het soms nóg bonter: dan ben ik de nacht daarvoor gaan slapen met een knot en die laat ik de volgende dag gewoon lekker zitten.
CRAZY, I KNOW!

De staart hoort bij mij. Daar dacht ik verder niet over na. Dat veranderde tijdens een vrijgezellenfeest. We waren in de foutste kroeg van Texel, waar het testosteron van de muren droop en waar het zo warm was dat een staart of knot het laatste redmiddel was tegen oververhitting. En ineens viel me iets op aan Soof. Zij had ook een staart in, maar het was anders. Zij had een kápsel.

Soof zag eruit alsof ze die ochtend was aangekleed door een stylist, terwijl ze niets anders aan had dan ik: een spijkerbroek, een hemdje en sneakers.
Zij zag eruit als een lekker wijf, ik als die grijze muis van je basisschool, van wie je het bestaan allang vergeten bent.

Ik ben nou eenmaal niet iemand die er met weinig moeite ook helemaal toppie uitziet. Mijn zussen kunnen oversized truien dragen en ogen dan nog steeds modieus.
Als ik dat een paar dagen achter elkaar doe, vragen mensen of het wel goed met me gaat. (“Had je een zware nacht?”)
Wat bij anderen super stylish staat – een spijkerbroek en een wit shirt – ziet er bij mij gewoon uit alsof ik die morgen even geen zin had in het leven.

Dat is mijn lot. Ik heb het van mijn vader geërfd. Je kunt hem een pak van Hugo Boss aantrekken en hij ziet er nog steeds uit als een slons.
“Alles wat jij aantrekt, krijgt iets armoedigs”, zei mijn moeder wel eens zuchtend tegen hem. Mijn vader ging daar dan helemaal van glunderen.

Ik glunder er iets minder van. Het zou zo fijn zijn om die ‘alles-oogt-FASHION-gave’ te bezitten.
Hoe chill als een simpele staart je een zeker cachet geeft?
Nu moet ik aan de bak als ik een beetje leuk voor de dag wil komen; haar kammen, vissengraatje vlechten, beetje mascara, nadenken over leuke setjes – die ik niet al honderd keer eerder heb gedragen – goede accessoires, enzovoort, enzovoort.

Neemt niet weg dat ik vaak genoeg denk: boeie. Een staart, een hempje, sneakers; het is allemaal verdomde comfortabel. Dat koester ik.

Volg Anouk op Snapchat (@kemperoni) en Instagram (@aanoekkemp).

Mijn naam is Anouk Kemper, 29 jaar. Ik weet best veel, maar niet van mode. Als zelfs je mannelijke vrienden opmerken dat je altijd dezelfde trui draagt, dan weet je: hier gaat iets niet goed. Maar mode is gewoon moeilijk. Net als trends in het algemeen eigenlijk.

Reageer op artikel:
Trends voor Dummies: de staart
Sluiten