Trends voor Dummies: ghosting

Ik heb weer eens een vrouwenblad gelezen. Daar leer ik altijd heel veel van. Dat Chantal Janzen heel gebalanceerd is, bijvoorbeeld. Ze zegt nu vaker ‘nee’ en heeft soms een compleet lege dag in haar agenda.

Ook weet ik nu, in theorie, hoe ik mijn ogen feestelijk opmaak met glans en glitter. ‘Star dusty’ zo u wil. Maar goed, dat is dus allemaal theoretisch bezien, want ik ga dat natuurlijk nooit doen danwel kunnen.

Het gelukkigst werd ik van een heel ander leermomentje. Het schijnt namelijk dat als je iemand na een date niet terugappt, je aan ‘ghosting’ doet. In mijn vriendenkring heet dat een Houdinitje of ouderwetse desinteresse, maar ‘ghosting’ schijnt dus helemaal de term van 2016 te zijn.

(Lees dit, terwijl je aan Mart Smeets denkt:)
Heb ik mijzelf wel eens schuldig gemaakt aan ghosting?

Ja, dat heb ik.
Voelde ik mij daar schuldig over?

Daar voelde ik mij meestal niet schuldig over.
Zou ik het nu opnieuw zo aanpakken?
Nu zou ik het waarschijnlijk opnieuw zo aanpakken.

Lelijk, hè? Maar de gemakkelijkste weg is nou eenmaal niet per se de mooiste.
In den beginne van mijn datingleven was ik nog Furieus en Gekwetst toen een zeker iemand mij plots niet meer smste. Ik was 23 en kon niet geloven dat ik daadwerkelijk gedisst werd. Ik?! Moi?! Hier moest sprake zijn van onmacht.
Zijn telefoon was vast ernstig beschadigd, hij was ontvoerd door de Albanese maffia of hij had een verkeersongeluk gehad en lag nu op de IC van het AMC.

Op naar de volgende

Na twee dagen drong tot me door dat ik een nieuwe rol had in zijn leven en wel als ‘dat meisje dat hij niet meer gaat smsen’. Auw.
Maar goed, toen was het hek wel van de dam. Had de man geen fatsoen, dan ík ook niet.
Bovendien, was het in feite niet aardiger om het te laten doodbloeden dan te zeggen: “Sorry, maar ik vind dat je de ’R’ heel raar uitspreekt en je gereformeerde achtergrond bevalt me niet, dus ik hoef je niet meer te zien. ‘Niet’ als in ‘nooit’, snap je? Ik zeg het maar gewoon eerlijk. Maar goed, bel me dus nooit. Oké, doeiiiii!”

Nee, eerlijkheid is echt niet altijd het beste. Sterker nog, het lijkt me vrij verschrikkelijk om te weten waarom iemand bij mij de verdwijntruc doet. Maar in het kader van zelfkastijding heb ik eigenhandig een aantal opties op een rij gezet:
– Anouk, ik vind je gezicht niet mooi
– Anouk, ik heb iemand ontmoet die leuker is
– Anouk, ik val eigenlijk alleen op heel dunne meisjes
– Anouk, je viel gewoon een beetje tegen

Ik vermoed dat ghosting altijd met minstens één van deze vier redenen te maken heeft.
Laat alle opties in ieder geval niet te lang door je hoofd spoken (see what I did there?). 
Men zegt niet voor niets: ignorance is bliss.

Mijn naam is Anouk Kemper, 30 jaar, en dit kan ik goed: series kijken, de was ophangen en slap ouwehoeren. Maar er zijn nog altijd dingen die ik niet kan én niet begrijp. Dingen als make-uppen en (veganistisch) koken, bijvoorbeeld. Lees hier hoe ik me verbaas over al wat met trends te maken heeft.

Volg Anouk ook op Snapchat (@kemperoni) en Instagram (@aanoekkemp)

Reageer op artikel:
Trends voor Dummies: ghosting
Sluiten