Trends voor Dummies: sick of this shit

Je denkt misschien dat terrorisme een trend is, uitgevonden door moslimfundamentalisten. Nou, doei, zo geniaal zijn ze niet. Wat ze doen is absoluut niet nieuw. Daarom deze column; ik wil niet dat ze met de “eer” strijken.

Voor wie het vergeten is of simpelweg niet weet: hier in Europa, ‘het vrije Westen’, ‘de moderne wereld’, is er al heel wat leed aangericht door terroristische groeperingen. Terroristische groeperingen afkomstig uit dat vrije Westen zélf.

Vanaf 1970 heeft de IRA naar schatting zo’n 3600 mensen gedood door middel van bomaanslagen en mortieraanvallen. Waar? In Groot-Brittanië. Waarom? Ierse onafhankelijkheid.

De ETA pleegde vanaf de jaren 60 regelmatig (grote) aanslagen in Spanje, in de strijd om een onafhankelijk Baskenland. Meer dan 800 mensen kwamen om. Er vielen nog veel meer gewonden.

Ondertussen kampte West-Duitsland met de RAF, een terreurbeweging die vond dat de politieke leiders het naziverleden verdrongen. Zij dienden verantwoording af te leggen aan de na-oorlogse generatie. Er volgden ontvoeringen, moord en doodslag en dit alles leidde zelfs tot een nationale crisis in 1977. Eindstand? Zo’n 50 (politieke) moorden.

Dus nee, wat IS doet is niet nieuw. Laat je niet in de war brengen door dat islamitische etiketje, het komt allemaal op hetzelfde neer: angst creëren.

Ik denk dat het goed is om te beseffen dat Europa vaker met dit bijltje heeft gehakt, “we” zijn niet onbekend met het fenomeen terrorisme. Misschien maakt dat het iets minder angstaanjagend.

Laat je vooral niet leiden door angst. Laat je niet beknotten in wat je vindt en wat je doet. Neem het vliegtuig. Of de trein in de spits. Ga uiteten, naar een concert of ga dit drukke Paasweekend naar de IKEA. (Als dat iets is wat je mentaal trekt, ben je sowieso een taaie.) Zolang je maar leeft zoals je dat gewend bent te doen.

Want godverdomme, wat dénken ze wel niet? Dat wij zeggen: “O jee, ze hebben bommen! Nou vooruit, we gooien ons hele gedachtengoed overboord en veranderen Europa in een kalifaat. Hup, alle vrouwen in een niqaab en alle homo’s van het dak.”

Denken ze dat nou écht? Het zou bijna grappig zijn als de gevolgen niet zo in en in triest waren.

Het zou een goed idee zijn als die IS-terroristen hun huiswerk wat beter doen. Dan zullen ze beseffen dat zowel de IRA als de ETA en de RAF niet hebben gekregen wat ze wilden.

En dat steeds minder mensen die afkortingen überhaupt nog kennen.

Mijn naam is Anouk Kemper, 29 jaar. Ik weet best veel, maar niet van mode. Als zelfs je mannelijke vrienden opmerken dat je altijd dezelfde trui draagt, dan weet je: hier gaat iets niet goed. Maar mode is gewoon moeilijk. Net als trends in het algemeen eigenlijk.

Onder de noemer ‘Het leven is best wel slick, maar je moet zelf het filtertje aanbrengen’ ben ik nu ook te vinden op Instagram. Mijn naam is @aanoekkemp. Korte verhalen schrijf ik ook en die kun je hier lezen.

Reageer op artikel:
Trends voor Dummies: sick of this shit
Sluiten