Trends voor Dummies: Snapchatfilters

De Snapchatwereld wordt steeds meer een bekende wereld voor mij. Zo langzamerhand weet ik wel zo’n beetje hoe het werkt. En dat er mensen zijn die oninteressante danwel seksueel getinte dingen naar je sturen, terwijl je ze niet kent. Why?!

Zoals vrienden al voorspelden: Snapchat is wel een medium in mijn straatje. Ik kan er geleuter in kwijt dat zich niet leent voor Facebook, Instagram en een avondvullende film.
Wat ik nog een beetje onder de knie moet krijgen is snelheid. Het komt vaak voor dat ik op straat loop, iets grappigs zie, het wil Snappen, maar te laat ben, omdat ik mijn telefoon niet meteen kan vinden en er vervolgens onmogelijk lang over doe om de app te openen.
Echt, als ik een cowboy zou zijn in een standoff, zou ik geheid verliezen.

Een paar nachten geleden had ik een droom, waar ik me de volgende ochtend een beetje voor geneerde. Ik droomde dat ik twee vissen in een aquarium te eten gaf en dat dat er heel leuk uitzag. ‘Dit moet ik Snappen!’ dacht ik, om een seconde later te denken: ‘Ik ga sowieso niet snel genoeg zijn, dus laat maar.’ Ik focuste me weer op het voeren van de vissen en haalde daar plezier uit. Eenmaal wakker was ik gegeneerd dat mijn kleingeestige gedachten over Snapchat nu ook mijn droomwereld waren binnengedrongen.

Enfin, Snapchat en ik: héélmaal leuk. Alleen is er toch sprake van een kleine smet op onze gezellige relatie. Die filters met bloemenkrans, vlinderkrans, hippiezonnebril, regenboogsticker op wang; ze zijn vooral bedoeld om je eruit te laten zien als een lekkere meid.

Een collega noemt deze filters dan ook: de hoerenfilters. Ik geef haar geen ongelijk. Hoewel, dat filter dat je lippen dik en paars maakt, je ogen groot en waterig én je die regenboogsticker op de wang plakt, die noem ik de ghettokindbruidjefilter. (Serieus, met dat filter lijk ik 11 en op punt van uithuwelijking te staan met iemand uit de hood.)

Er zijn vast mensen die dit soort filters hartstikke toppie vinden en zichzelf ermee etaleren als een begerenswaardig mokkeltje, maar ik sla ze altijd zuchtend over. En terwijl er veel leukere filters komen en gaan, blijven die hoerenfilters altijd bestaan!
Waar is dat filter dat je ogen alienachtig maakt? En waar is die ene waar je oud en lelijk van wordt? Oh, en wat mis ik die ene waar je een enorm voorhoofd en minuscule oogjes van krijgt.

Maar nee, Snapchat heeft blijkbaar liever dat we onszelf immer kunnen transformeren tot een mokkeltje dan tot een malloot. Tekenend voor de maatschappij, kun je wel zeggen.
Jammer, want wat is er nou leuker dan onbeschaamd lelijk zijn? Dat je weet: ik zie er niet uit, maar dat is nou juist the beauty of it.

Gelukkig lijkt het filter dat je een oelig, omlaaghangend mondje geeft óók een blijvertje.
Dank voor deze gift, Snapchatmensen!

Mijn naam is Anouk Kemper, 29 jaar. Ik weet best veel, maar niet van mode. Als zelfs je mannelijke vrienden opmerken dat je altijd dezelfde trui draagt, dan weet je: hier gaat iets niet goed. Maar mode is gewoon moeilijk. Net als trends in het algemeen eigenlijk. // Volg Anouk op Snapchat (@kemperoni) en Instagram (@aanoekkemp).

Reageer op artikel:
Trends voor Dummies: Snapchatfilters
Sluiten