Anouk Kemper
Anouk Kemper Fashion 29 jul 2016

Trends voor Dummies: spijkerrokken

Geen betere plek voor trendwatching dan een festival in één van Neerlands grote steden. Afgelopen weekend was ik in Utrecht en keek ik mijn ogen uit. Niet alleen omdat,

  • De Parade daar niet wordt platgewalst door rosédrinkende corporate lullo’s;
  • mensen op straat zich op een gezellige manier met ons gesprek bemoeiden;
  • het festival waar we vervolgens heen fietsten voor 80 procent uit ‘Hallo, ik studeer communicatiewetenschappen-meisjes’ bestond;
  • nog eens dertig procent van hen een spijkerrok droeg.

Ik heb me moeten inhouden deze meisjes niet aan te tikken en te zeggen: ‘Hoi, sorry hoor, maar ik heb 2003 voor je aan de telefoon en ze wil haar modebeeld terug.’
Zo flauw ben ik nou ook weer niet.
Bovendien, ik had mijn teva’s aan en dat had de spijkerrokmeisjes te veel munitie gegeven om mee terug te vuren. Soms moet je de dingen niet op de spits drijven. (Ik hou van mijn teva’s, maar ik ga er niet voor matten.)

Wat geldt voor de spijkerbroek – nimmer out of fashion – geldt des te minder voor de spijkerrok; nooit een goed idee geweest.
En ik kan het weten, want ik heb die dingen gedragen. Op meerdere momenten in mijn leven.

Als achtjarige droeg ik een lang, zwierig exemplaar, liefst gecombineerd met een idem blouse. Als je foto’s van mij uit die tijd ziet, zou je denken dat ik in een denim loving christengemeenschap ben opgegroeid. Of dat ik dat ene ondergeschoven kindje was van de Kelly Family.

Maar in de beginjaren van de jaren 00 had ik het kledingstuk nog niet mentaal verbrand. Nee, ik wurmde mij zo nu en dan in een spijkerrokje. Mijn blote dijen schuurden dan tegen elkaar aan en ik voelde me een worst, maar ik dacht dat je dat soort dingen nou eenmaal moest over hebben voor de fashion.

A girl had no idea (deze is voor de Game of Thronesfans onder jullie).

Misschien heb een memo gemist – een kans die aanwezig is – maar mijn inziens is er anno nu nog immer geen goede reden om een spijkerrok aan te trekken. Het is gewoon niet mooi.
‘Over smaak valt niet te twisten’, hoor ik alweer ergens in de verte. Maar in dat geval wil ik graag Theo Maassen parafraseren: ‘Sommige smaken hebben zich nou eenmaal beter ontwikkeld’. Dit mag ik ook graag zeggen tegen mensen die beweren dat Marco Borsato goeie muziek maakt.

Er zijn genoeg andere stoffen, prints en modellen die zich beter lenen voor een rok. In een spijkerrokje lijkt ieder meisje toch een beetje op een, tja.. hoe zeg ik dat netjes, op een kleine skank. Wat prima is als je je daar goed bij voelt, hè. No judgement (grapje).

Ik verheug mij op het volgende festival.

Mijn naam is Anouk Kemper, 29 jaar. Ik weet best veel, maar niet van mode. Als zelfs je mannelijke vrienden opmerken dat je altijd dezelfde trui draagt, dan weet je: hier gaat iets niet goed. Maar mode is gewoon moeilijk. Net als trends in het algemeen eigenlijk. // Volg Anouk op Snapchat (@kemperoni) en Instagram (@aanoekkemp).

Reageer op artikel:
Trends voor Dummies: spijkerrokken
Sluiten