Anouk Kemper
Anouk Kemper Health 22 apr 2016

Trends voor Dummies: tampons

Vriendinnen zagen dat natuurlijk gebeuren – tienermeisjes hebben daar een zesde zintuig voor – en dan waren er drie opties;

1. Er werd schamper gelachen;
2. Ze probeerden de aanwezige jongens af te leiden;
3. Ze gingen in een soort heksenkring om me heen staan om me te beschermen tegen spottende blikken van mogelijke getuigen.

Tampons waren iets gênants. Iets waar je je als puber voor moest schamen. Zag iemand dat je tampons in je Eastpak had, dan wist diegene dat je ongesteld was. En dat was natuurlijk allemaal SUPER MEGA AWKWARD!

Inmiddels maakt het allemaal niks meer uit. Of zoals vriendin Z. dat zegt: “Ik ben mijn waardigheid allang ergens verloren op straat. Volgens mij daar.” En dan wijst ze naar een nietsvermoedende stoeptegel in Amsterdam-West. “Dus wat maakt het allemaal uit?”

Daarom verbaasde het me nogal wat ze laatst deed.

Z. en ik zijn in een werkruimte met nog een paar andere mensen. Drie vrouwen, één man. Z. schrijft wat op een papiertje. Ik vraag mij af waarom, want ik ben niet aan het bellen en kan haar prima te woord staan. Op het papiertje staat: ‘tampon?’.
Ik kijk in mijn tas en schud van nee.

Later vraag ik haar waarom dit zo stilletjes moest.
“Gewoon. Dat vind ik ongemakkelijk.”

Huh? Ik dacht echt dat we deze fase gehad hadden. We zijn volwassen mensen. Ik vraag gerust aan mensen of ze een tampon bij zich hebben. Of er nou mannen bij zijn of niet. Of ik die mensen nou ken of niet.

Mijn huisgenoot gaat nog een stapje verder. Die is in staat om in een vol café te vragen of de muziek even uit mag, op de bar te klimmen en vervolgens op luid volume te roepen: “Dames, mag ik even uw aandacht? Heeft misschien iemand een TAMPON bij zich?”

Ik hou d’r van. Het zou toch achterlijk zijn als we er zo stiekem over zouden doen. Alsof het er niet mag zijn. Wat een gelul. Kijk, als je nou een natte scheet hebt gelaten, vind ik dat wat anders. Dat is ongebruikelijk en écht wel een stuk ranziger, dus hou dat maar lekker klein en dichtbij jezelf.

Tienermeiden verdienen wat mij betreft een ongemakkelijkheidsperiode; er gebeurt al genoeg op het gebied van lijf en leden – dat moet uiteraard een plekje krijgen.

Maar daarna is het klaar en mag de tampon de openbaarheid in. Het is immers een fantastisch product. Dat meen ik. De tampon valt in dezelfde categorie als de blikopener en de lippenbalsem; waar zouden we zijn zonder?
Laat je dus niet gek maken als er eens een tampon uit je tas valt, op het moment dat je op een vol terras je zonnebril pakt. Zolang het geen Mr. Bean-broodtrommel is, is er niet zo veel aan de hand.

Mijn naam is Anouk Kemper, 29 jaar. Ik weet best veel, maar niet van mode. Als zelfs je mannelijke vrienden opmerken dat je altijd dezelfde trui draagt, dan weet je: hier gaat iets niet goed. Maar mode is gewoon moeilijk. Net als trends in het algemeen eigenlijk.

Onder de noemer ‘Het leven is best wel slick, maar je moet zelf het filtertje aanbrengen’ ben ik nu ook te vinden op Instagram. Mijn naam is @aanoekkemp. Korte verhalen schrijf ik ook en die kun je hier lezen.

Reageer op artikel:
Trends voor Dummies: tampons
Sluiten