Anouk Kemper
Anouk Kemper Love & Life 17 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Trends voor Dummies: waarom bukken vrouwen op foto’s?

Een vriendin van me is fotograaf. Toen ze net begon met haar business fotografeerde ze vaak tijdens feesten, van studentenverenigingen bijvoorbeeld.
“Ik heb er even aan gedacht om mijn bedrijf ‘Bukken Voor De Foto’ te noemen”, zei ze laatst, terwijl ze me aankeek met een blik van verstandhouding.
Klein probleem, mijn verstand begreep even helemáál niet wat ze nou eigenlijk zei.

“Bukken voor de foto? Ik…. wat…?”
“Ja, búkken. Omdat meisjes áltijd bukken als ze samen op de foto gaan. Moet je maar eens op letten.”

Ik was totaal vergeten dat we dit gesprek hadden gevoerd, totdat me iets op ging vallen aan foto’s met vrouwengroepen. Er werd, jawel, gebukt. Niet helemaal tot de grond, maar wel een stukje door de knieën. Kont beetje naar achteren, handjes op de bovenbenen. En lekker lachen maar. Verrek!

Het was me al wel eens opgevallen dat veel mensen bukten als ze met mij op de foto gingen, maar ik dacht dat dat met mij (1.58m) te maken had. (Overigens, blijf gewoon rechtop staan als je met me op de foto gaat. Ik ben klein, jij bent lang, dat is prima. Hetzelfde geldt voor obers in een restaurant: je hoeft niet naast mijn tafeltje door je knieën te gaan om de specials uit te leggen.)

Goed, het ligt dus niet aan mij. Want ik zie het nu bijna op elke vrouwenfoto gebeuren. In plaats van even strategisch naast elkaar een plekje te kiezen, ontstaan er altijd twee rijen. Altijd. Rij 1 staat al kontjedrukkend tegen de benen van rij 2. Rechtop naast elkaar staan? Fuk dat!

Waarom toch? Het gebeurt namelijk niet slechts in het geval van grote groepen en ruimtegebrek. Meiden die met zijn tweeën op de foto gaan, doen het net zo goed. Alsof ze denken: ‘Snel, een partyfotograaf! Knuffelen, lekker lachen, bukken!’

Het zijn de types die zonder schaamte en/of ironie een profielfoto hebben, waarop ze gezellig doen met een kind uit een derdewereldland. Types die zichzelf omschrijven als ‘mensenmens’ en dat dan menen. Types met ‘tien beste vriendinnetjes’ die ze al kennen sinds de basisschool.

Kortom, andere types dan waaruit mijn vriendenkring bestaat. Dácht ik.
Want, oh horror, mijn vriendinnen bukken soms ook! Por qué?
Ik besprak dit prangende vraagstuk met de zowel de bukkende (BV) als de niet-bukkende vriendinnen (NBV).
“Oh, doe ik dat? Gewoon om ruimte te maken, denk ik”, reageert de BV.
“Ja, zoooo dom dat chicks dat doen!” vindt de NBV. “Het schijnt dat je dan dunner lijkt.”
Say what?
“Ja, serieus. Als je van bovenaf gefotografeerd wordt, lijk je dunner. Daarom maken mensen ook altijd selfies van bovenaf. Heel lame.”

Valt je op hoe heftig de NBV’er reageert en hoe gelaten de BV’er? Misschien is de bukker toch niet zo’n kwaaie pier. Misschien zie ik weer allemaal dingen die er niet zijn (derdewereldkindjes en zo). Dus blijf vooral bukken als je dat comfortabel vindt. Doe het alleen niet naast mij, je dealt maar gewoon met het lengteverschil.

Mijn naam is Anouk Kemper, 29 jaar. Ik weet best veel, maar niet van mode. Als zelfs je mannelijke vrienden opmerken dat je altijd dezelfde trui draagt, dan weet je: hier gaat iets niet goed. Maar mode is gewoon moeilijk. Net als trends in het algemeen eigenlijk.

Volg Anouk ook op Snapchat (@kemperoni) en Instagram (@aanoekkemp)

Reageer op artikel:
Trends voor Dummies: waarom bukken vrouwen op foto’s?
Sluiten